New Zealand

Kategori
Kulturfag, Rejser, Tidligere Kulturfag

New Zealand Culture, Exploration and Sailing Expedition

 

Hvem er den oprindelige befolkning I New Zealand? Hvad er deres traditioner og hvordan fejrer de det? Hvad er en Kiwi? Hvad betyder Kia Ora og Aotearoa? Disse og mange andre spørgsmål vil blive undersøgt og diskuteret igennem kulturfaget og vores forberedelse til turen til New Zealand. I New Zealand taler man engelsk og det er et land med en meget spændende historie.

 

New Zealand har en helt fantastisk natur, klima og landskab som er i evig forandring. Befolkningen i New Zealand er meget gæstfrie og imødekommende, vejret vil være fantastisk og landet er i det hele taget et meget sikkert land at rejse i og der er f.eks. ingen farlige dyr eller insekter.

 

New Zealand består primært af to store øer, Nordøen og Sydøen. Begge øer har en varieret kultur og især naturen er meget varieret og forskellig. Sydøen består af en gennemgående bjergkæde kaldet ”de sydlige alper” med bjergtoppe i 4.000 meters højde, dybe fjorde, regnskov, gletcher, hvide sandstrande og fantastisk sceneri. Nordøen er i den centrale del åben og barsk med tydelige tegn fra undergrundens tektoniske pladers konstante bevægelse. Langs Nordøen grønne kyster befinder landets primære erhverv sig, landbruget. På vores tur kommer man til at opleve den afvekslende og barske natur og begge kulturer på første hånd. Vi skal møde lokale Maori stammer og den ”moderne” New Zealænder, Kiwi´en. Vi skal opleve meget af det som New Zealand er kendt for f.eks.; rugby, sejlads, landbruget, river rafting, trekking, kajaksejlads i Abel Tasman National Park og måske du tør at springe Bungy.

 

Rejsen

Selvom New Zealand er et meget sikkert land at rejse i og at alle snakker engelsk, er der alligevel mange interessante kulturelle forskelle og oplevelser for os på den anden side af jorden.

 

Den oprindelige befolkning, Maorierne kom fra Polynesiske øer for næsten 1000 år siden, de kaldte landet for ”Aotearoa” the land of the long white cloud (landet med den lange hvide sky).

 

Vi vil før vores rejse undersøge både Maori kultur og Kiwi kultur. Udover at være en frugt og en ikke-flyvende truet fugl er en Kiwi også det kærlige øgenavn for en person fra New Zealand. Vi forsøge, at forstå de forskelle og udfordringer der er imellem de to kulturer.

 

Isoleret i Stillehavet

New Zealand har en befolkning på ca. samme størrelse som Danmark, men isolationen midt i stillehavet med Antarktis mod syd, Australien mod vest og de polynesiske øer mod nord og øst, har vist sig som en innovativ drivende pioner og iværksætterkraft for den New Zealandske kultur.

 

Nordøen og Sydøen er hver især ca. 1.000 km. fra top til bund og selvom vejene er gode skal man forvente en noget længere rejsetid end på de europæiske motorveje.

 

Da vi kun har 12 dage til at udforske New Zealands kultur og natur skal tur turen nøje planlægges. Turen forgår på Nord Øen, hvor vi besøger den barske vest kyst med de sorte, volkaniske strand og surf bølger og østkysten med sine hvide strand ud mod stillehavet, samt det geotermiske område i midten. Vi besøger Moari famile og for en indsigt i deres liv.

 

New Zealand Sailing Expedition

Vi har tidligere sejlet med Americas Cup sejl både i Auckland harbour hvilket var en kæmpe oplevelser. Vi har nu et samme arbejd med New Zealand Sailing Trust hvilket giver et helt unik mulighed for at sejl 3-5 dage på den ikoniske sejlbåde Steinlager II eller Lion New Zealand på Hauraki Gulf nord for Auckland. Her sejler vi der hvor der kun bor få mennesker. Vi inviter også nogle lokale elever med på turen.

Da sejlads er et af skolens mest populær profilfag, vil vi gerne kombinere en Kulturrejse med sejlads i et land hvor sejladsen er så betydningsfuld til deres kultur. Når nu sejlads er så populær på skolen forventer vi stor interesse for denne tur, og da der kun er 22 pladser ombord er det bare om at være hurtig når mulighed for tilmelding er der.

 

Undervisere

Mick Johns

Michael Fallkenberg

 

Vilkår og økonomi

Egenbetaling  vil være ca. 15.000 kr.

+ evt. kollektiv “afbestillingsforsikring” 350 kr. Visum er inkluderet, hvis man har dansk pas.

Lommepenge anbefalet 500-1.000,- kr.

da_DKDanish