Tilbageblik på Profilfagsrejser, fodboldkamp og show med Mizz Privileze

Kære læser,

Vi er nu officielt tilbage fra skoleårets sidste Profilfagsrejser! Elever og lærere bringer solen med sig hjem til Ranum, med deres fantastiske fortællinger om oplevelser, samlet sammen fra hele verdenen. Eleverne har bl.a. vandret gennem gletsjerlandskaberne på Island, søgt efter Loch Ness monsteret i Skotland og svømmet i takt med fiskene i Egyptens blå vande. Vi tager et lille tilbageblik på Profilfagsrejserne, giver stor klapsalve til vores helt eget fodboldhold, og får indsigt i Mizz Privileze liv som drag queen i ugens nyhedsbrev lige her!

God fornøjelse med læsningen! Og rigtig god weekend fra alle os på Ranum Efterskole College.

Et tilbageblik på Profilfagsrejserne

Solen har sommerligt budt vores elever velkommen hjem til Ranum efter et par uger med udforskning af den store vide verden. Skoleårets sidste Profilfagsrejser for 23/24 har nu ramt deres vejs ende. Vi tager derfor et raskt tilbageblik på de begivenhedsrige Profilfagsrejser, som du kan dykke endnu mere ned i på de individuelle Facebook-sider. Tag blot og glid musen ned til enden af nyhedsbrevet her. Så finder du endnu flere historier fra rejserne!

Vi vinder 12-0 i fodbold

Vi har det sejeste fodboldhold på Ranum Efterskole College! Mandag vinder vi den sidste kamp mod Galtrup Efterskole med resultatet 12-0 til Ranum. Stort tillykke!

Mizz Privileze

Tirsdag eftermiddag fik vi et spændende besøg med Mizz Privileze, der identificere sig som drag queen. Mizz Privileze er især kendt fra TV2’s ‘Danmark har talent’, hvor de både fik guldbuzzeren og kom i finalen, som den første drag queen i verdenen. Siden 2010 har manden bag karakteren, Michael Bjerring (han/ham) lavet aktivisme og modtog i 2023 Dansk Artistforbunds påskønnelsespris for sit arbejde med mangfoldighed. I showet var der fokus på mangfoldighed, hvor eleverne selv skulle lægge hovederne i blød og diskutere med hinanden om, hvad de enkelte begreber, som LGBT+, Queer og An Ally betyder. Derudover var der mulighed for, at stille spørgsmål til Mizz Privileze. Tak for et godt show!

Sejlads i Rønbjerg

Solskin, blå bølger og 9 sejlbåde med de sejeste crew og frivillige skippers! Sejlads har været en tur til Rønbjerg, hvor de har arbejdet videre på deres tillærte skills fra deres Profilfagsrejse i Grækenland.

Vi gror urter!

I dette øjeblik spirer solsikke og ærter, blandt mange af vores urter, indenfor efterskolens rammer. Vi sigter mod en madoplevelse fra øverste hylde med fokus på lokale råvarer samt bæredygtighed. Det bliver ikke meget mere lokalt eller bæredygtigt, når vi sammen med eleverne og køkkenet gror vores egne urter under gode grønne forhold. Disse urter anvender vi på Ranum Efterskole College i den daglige madlavning, som eleverne på skift selv deltager i.

Man er velkommen til at kigge forbi China Town, hvis man er interesseret i, at følge med i udviklingen fra det spæde frø til et færdigt produkt.

Forstanderens klumme

et portræt af forstander, Olav Storm

Kære læser

Det har været en forrygende rejseuge og det har summet af historier fra alle rejserne imellem elever og ansatte hele denne uge. Det er utroligt så meget forskelligt de har oplevet og lært, f.eks., har Gastronomi holdet, som har været på Kreta, bl.a. produceret deres egen olivenolie – i flasker med skolens logo på. De nye Profilfag bl.a. Padletennis melder at deres rejse til Malaga gik over alt forventning og at det også lykkedes at få nogle kulturelle oplevelser ind imellem træning og kampe. Beauty and Cosmetics holdet fik også store oplevelser i London, og selvom jeg bestemt ikke har indsigt i make-up, negle eller hår, samt mode, så må jeg erkende at eleverne har lært meget og dannet et stærkt fællesskab omkring deres fælles interesser. Geologi ekspeditionen til Island blev også en stor succes, hvor det nye Profilfag fik kombineret store naturoplevelser, hikes og geologiske undersøgelser med bl.a. vulkansk aktivitet og termiske kilder. Rejserne bringer mange personlige fortællinger frem og i disse afspejles hver enkelt elevs og ansattes interesse og oplevelser. Det gør fortællingerne unikke og det styrker den enkeltes selvværd og selvtillid. Jeg håber, at alle vil lytte til hver elevs fortælling og dermed styrke dannelsesprocessen i efterskoleåret. Lige som vi alle er landet fra Profilfagsrejserne ud i verden, så er en gruppe venskabsskoleelever fra Spanien kommet på besøg i en uge. De har ikke oplevet en skole eller et samvær som på Ranum tidligere og de søger efterskolelivet fuldt ud.

Imens vi har været ude at rejse har Teknisk afdeling knoklet med at renovere lejlighederne i Kærhuset og så er det blevet skåret et kæmpe hul til en ny trappe, som skal forbinde Cafeen med de kreative lokaler under hovedbygningen. Se billederne og videoen fra det store projekt her:

I denne uge har vi også startet de internationale mundtlige Cambridgeprøver, og vi er kommet godt i gang. I den kommende tid starter vi en ny periode med valgfag, så flere kan komme ud og opleve at sejle og surfe, spille fodbold, basket, musik og danse mv. Det er der heldigvis også tid til ved siden af prøverne. 
Torsdag havde vi personalesamling med fokus på hvorledes vi inddrager de ca. 5000 m2 som vi til august overtager fra folkeskolen, som desværre lukker. Der er kommet rigtig mange gode input og vi glæder os til juni, hvor vi begynder transformationen af de kreative lokaler og indretning af nye fællesrum i Seminariehuset. Til personalesamlingen afsluttede vores vækstpilot Maja Petersen også hendes projekt med at lave en ESG rapport for skolen. Vi er ikke omfattet af lovgivning ifht. at lave denne type rapporter, men det har været utroligt spændende at se, hvorledes vi som skole påvirker miljøet og hvorledes vi arbejder med bl.a. verdensmålene. ESG Rapporten er den første i efterskoleverdenen, og i det videre arbejde vil vi fokusere på hvorledes ESG rapporten med de mange data, kan anvendes i elevernes dannelsesproces ifht. at forstå og bidrage til at vi får en mere bæredygtig fremtid. Vores målsætning er at skabe et håb gennem indsigt og forståelse, samt erfaringer særligt i mødet med alverdens unge omkring de samme bæredygtighedstemaer på bl.a. rejserne. Se mere på vores hjemmeside. Vi er åbne for at debattere ESG rapporten og Dannelse i efterskolelivet og håber, at alle der vil bidrage til dette vigtige arbejde, byder ind ved at rette henvendelse til mig.

Rigtig god weekend,

Olav Storm Johannsen

Forstander.

Det sker

20.04. – 21.04.24 Kreativ weekend

25.04.24 Concert – FGU Aarhus

02.05.24 Skriftlige prøver begynder

09.05.24 Kristi Himmelfartsdag

26.05.24 Nye Eleversdag

Se flere historier på hver enkelt Facebook-side

Der er mange flere historier end vi kan bringe her. Hvis du har mod på mere kan du klikke dig videre til hver enkelt Facebook-side herunder.

ProfilfagFacebook
Asian CookingFind os her
Beauty and CosmeticsFind os her
CeramicsFind os her
ClimbingFind os her
Coral RestorationFind os her
Dyk og PløkFind os her
DivingFind os her
Extreme SkiFind os her
GastronomyFind os her
GeologyFind os her
Myths and LegendsFind os her
Padel TennisFind os her
SejladsFind os her
SkateboardingFind os her
SurfFind os her
Wind & WingFind os her

Venlig hilsen og rigtig god weekend fra alle os på,

Ranum Efterskole Collegeda_DKDanish