1 Hjemmebesøg, 9 Verdener og 21 Fag

Kære Læser,

Velkommen til Ranum Efterskoles nyhedsbrev. Ugen har stået i TEBO tegn, men har desuden været præget af projektopgaver i massevis, fodboldstemning – og skoleårets første omgang sne! Du kan i denne uges nyhedsbrev læse om brobygning, projektopgaver, weekendens Full Host program – og så sniger der sig endda også et lille juleeventyr med.

Så er der vidst ikke mere tilbage at skrive end:

Rigtig god læsning, til alle jer derude!

Sneen er kommet til Ranum

Mandag morgen mødte eleverne ind til et sneklædt Ranum, og skolepauserne gik ofte med sneboldskampe og produktion af sneengle. Nyd de fantastiske billeder af et hvidt Ranum 🙂

TEBO

TEBO står for Tematisk Erhvervs Brobygning og OSO, og har i denne uge bestået sin dåb. Samtlige danske 10. klasse elever har været fordelt ud på 8 forskellige verdener. Hver verden har et tema og overordnet branchemæssigt område, indenfor hvilken eleverne i denne uge er på brobygning og virksomhedsbesøg. Eleverne vælger derfor verden grundet ønske om fremtidigt erhverv.

Et eksempel er den blå verden, som introducerer eleverne for uddannelser såsom skibsfører, maskinmester, marine biolog eller fisker. De blå elever var bl.a. på besøg hos MARTEC, et maritimt og polyteknisk uddannelsescenter som udbyder alle de maritime uddannelser i Danmark.

Her har eleverne bl.a. været en tur i bølgen blå, arbejdet med kommunikation og tovværksloft, samt at skille og derefter samle en ventil. Foruden MARTEC kom eleverne også på brobygning på Himmerlands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser.

Nu da ugen er slut, er det tid til at kaste et blik på OSO opgaverne. OSO står for Obligatorisk Selvvalgt Opgave, og afleveres i grupper, som er dannet indenfor de enkelte verdener. De kunne f.eks. være en video, en skrevet opgave eller en planche som eleverne afleverer.

Foruden de 8 danske verdener, er der også nr. 9: Obligatory Careers Project. Denne er kun tilgængelig for internationale elever.

Projektopgave i 9. klasse

Alt imens vores 10. klasser har været på brobygning, har vores 9. klasser haft projektuge. De har i grupper arbejdet med forskellige underemner, under overemnet “Verden i Forandring“. Projektet er tværfagligt, og omfavner en lang række af de obligatoriske fag i 9. klasse. Ugen startede ud med et Word kursus, hvor eleverne også lærte om behandling af kildemateriale og kildebrug.

Eleverne har i løbet af ugen afholdt interviews, lavet spørgeskemaer og afholdt afstemninger på skolen, for at indsamle data til deres opgaver. Derudover har eleverne løbende haft vejledning, hvor lærerne har hjulpet dem med alt fra kommasætning til udformning af spørgeskemaer. Grupperne har valgt emner indenfor alt fra drukkultur, modes påvirkning på klimaet og krigen i Ukraine til abort og inflation. Projekterne ender ud med en skriftlig opgave fra hver gruppe, samt et kreativt produkt som præsenteres til den mundtlige prøve tirsdag.

VM og FIFA turnering

Fodboldstemning kommer vi ikke udenom her på skolen. VM kampe bliver set med stor opbakning, og har vist sig at være et dejligt afbræk, i en ellers lidt skoletung uge.

Derudover er der en FIFA turnering for eleverne, som afholdes løbende med VM.

“Den dag julemanden forsvandt fra Ranum”

Det skete i de dage, at julen var kommet til Ranum. Sneen var faldet, julepynt hængt op og julemusikken kunne høres overalt på gangene. En magisk stemning var at spore i den lille sneklædte landsby. Elever og lærere var faktisk kommet så meget i julestemning, at den var at spore hele vejen fra værelserne yderst i Ranumhus, til de øverste gange i Kærhuset. Skolen var badet i idyl, eleverne i en form for jule-ekstase, da ulykken indtraf fredag formiddag: julemanden var forsvundet! Efter at have prydet i vores aula, og et kort visit i Festsalen, var han ikke længere at finde. Julemagien var med et forsvundet, og glæden sivede langsomt ud af skolens ellers så trygge rammer.

Fortvivlet og fortabt skrev køkkenleder Jesper ud til de ansatte, et råb om hjælp: find vores dejlige julemand, så vi endnu engang kan opretholde julefreden her på Ranum Efterskole! Den magiske jule-husfee Karina havde set den kære julemand i Festsalen, men ak, her var han ikke længere at finde. Derfor har vi nu brug for alle de små nissepiger og nissedrenge rundt omkring på skolen, til at lede efter den hvide julemand. Dermed kan julestemningen reddes, og magien endnu engang indfinde sig på gangene.

Ja, ak og ve, vores elskede julemand er desværre forsvundet fra skolen. Mistanken om at han er blevet kidnappet og placeret på et elevværelse er stor, så weekendlærerne har sin sag for. Vi vender tilbage næste uge, med nyt (forhåbentligt godt) i sagen om Den Forsvundne Julemand!

Full Host weekend i Silkeborg og Aarhus

Full Host slog i den forlængede weekend vejen forbi Silkeborg og Aarhus. Programmet bød bl.a. på besøg hos Art-By-Me i Aarhus, og et visit hos Salling Rooftop med mocktails. Derudover drog eleverne en tur på Himmelbjerget. I Silkeborg fandt eleverne, under den klare himmel og sneklædte skovbund, trolden Stærke Storm. Sidst, men bestemt ikke mindst, var Full Host eleverne en tur i Randers Regnskov.

Et hjemmebesøg i Silkeborg

Da Katrine (årgang 21-22) og hendes familie spottede REC bussen i deres nabolag i Silkeborg, inviterede de spontant de 20 Full Host elever fra vores nuværende årgang på besøg i deres hjem til hygge, forkælelse og (hjerte)varme. Fantastisk hvordan REC fællesskabet kan ‘række’ ud!

22 fag – og vi præsenterer dem alle!

Kulturfagsprocessen er slut, og eleverne har for sidste gang skulle stemme omkring hvilken rejse de ønsker at komme på. Så hold på tastaturer, snebolde, gulerødder, hatte og ikke mindst briller, for vi kan nu afsløre alle de KULTURFAG som dette års elevhold har stemt igennem:

🌍 Bonaire, Coral Restoration

🌍 Brasilien

🌍 Thailand, Sejlads

🌍 Sydafrika, Cape Town

🌍 Namibia, Wildlife Conservation

🌍 Panama, Wildlife Conservation

🌍 Cuba

🌍 Japan

🌍 Taiwan, Chinese Cuisine and Culture

🌍 Road Trip, USA

🌍 Tyrkiet

🌍 Sydkorea

🌍 Texas, Homestay

🌍 Nepal, High Trek

🌍 Nepal, Kultur

🌍 Europa, Road Trip

🌍 Malaysia

🌍 Bali

🌍 Canada, Ski and Winterlife

🌍 Costa Rica

🌍 New Zealand, Sejlads

🌍 Sydkorea

Eleverne har altså fordelt sig på disse 21 kulturfag. Da processen er demokratisk, og dermed et udskilningsløb mellem Kulturfagene, betyder det også at flere Kulturfagsrejser ikke er blevet til noget. Disse blev:

Mexico, Sydafrika Adventure, Peru, Egypten Dykning, Grækenland Sejlads, Bali Adventure, Portugal Surfing, Singapore, USA Street Performance og USA New York + Washington

En af vores helt store Kulturfags gengangere er Nepal, hvor vi har en venskabsskole. Du kan her se (eller gense) en video fra Kulturturen til Nepal i 2020 her:

Giv et sommercamp ophold i julegave

🎁 Årets (måske) bedste julegave 🎁

Hvis du leder efter din barn/barnebarn/søsters kærestes datters julegave i år, så står vi klar med årets vildeste eventyr, lige her! En sommer på Ranum betyder venskaber for livet, oplevelser og personlig & faglig udvikling!

Vælg mellem:

👉 International Sommer Camp

💃 Different Styles Danse Camp

🤓 English Language Camp

🤸‍♂️ Cheerleading Camp

Læs meget mere på vores hjemmeside, via linket her: https://www.ranumefterskole.dk/sommercamps/ 😎

Mød os på messer!

Traditionen tro tilbringer vi weekenderne i januar og februar rundt omkring på diverse messer i det danske land. Her er der en lille oversigt, over de messer vi er at finde på:

Foruden efterskolemesserne, er vi også på Boat Show Denmark messerne den 24. – 26. februar, samt den 2. – 5 marts.

På messerne er der en unik mulighed for at møde skolen udenfor campus, og få sig en god snak både med elever og ansatte på skolen. Men hvis man alligevel ønsker et indblik i skolens rammer og faciliteter, så kommer her endnu en mulighed:

Efterskolernes Aften ligger i år d. 11. januar kl. 18-21, og er en fantastisk mulighed for at se skolen. Her inviterer vi ind til dejlig efterskolestemning, og der vil desuden være oplæg i vores Festsal, rundvisninger og mulighed for at møde tidligere elever. I kan allerede nu tilmelde jer Efterskolernes Aften, ved at trykke her

Julehilsner herfra

Vi sender virtuelle julekram hele vejen fra Ranum, og ud til alle jer derude. God weekend,

Venlig hilsen alle os på,

Ranum Efterskole Collegeda_DKDanish