Liv i varmen

Kære læser,

Elever og ansatte vendte søndag aften udhvilede og friske tilbage efter den første forlængede weekend. Den første rigtige efterskoleuge med bogligt skema, profilfag, aktivitetsfag og weekendtilmelding forløb over alt forventning, så vi er klar til en forrygende vandsportsweekend!


Selv om vi er i ”normal-mode”, så er der masser af oplevelser at læse om!

Full-host weekend

Mens de øvrige elever var hjemme på forlænget weekend, så tog vores full-host students på et spændende weekendprogram for at lære mere om Danmark. Full-host weekenderne er bygget op således, at de starter helt i starten af Danmarkshistorien, og herefter skridt for skridt, kigger fremad i tiden.

Derfor er det jo meget passende, at eleverne startede ud med et besøg på Ertebølle Stenalder Center. Besøget inkluderede bueskydning, udendørs fortællinger om stenalder tiden i Danmark – og selvfølgelig en lille sejltur i det gode vejr. Eleverne fik altså et lille indblik i noget af det allerførste vi ved om Danmark, og er klar til at udforske meget mere, om gode gamle Danmark.

Foruden et besøg på udendørs museum, og en test af elevernes fodtøj, så bød weekenden også på IKEA-tur, pizzabagning, afslapning og lektie-lavning. Patricio, full-host elev som bor i Præstegaarden, har givet følgende beretning om weekendens strabadser:

“The weekend in Ranum was very cozy, I could finally rest. But still, I missed the music from all over the houses, and the noise from the other people. We went to Aalborg, and we went shoping. My first IKEA experience was something unforgettable. I wont go back there in a long time, because it is like a maze. You think that you have wondered the same place 100 times, but you are actually in a new place all the time.”

Derudover bød weekenden også på et strandbesøg;

“We went to the beach, that was very good. It was very contrasting to see the big Danish hills, and suddenly the beach”

Samlet en dejlig weekend, som bød eleverne på lidt af hvert, alt imens deres klassekammerater var hjemme.

Vi nyder varmen og er mest udendørs

Både i undervisning og fritid prøver vi at være så meget ude som muligt, og nyde vores fantastiske omgivelser. Tirsdag aften fyldte vi flere busser og tog på solnedgangs badetur i Rønbjerg, som blev perfekt afrundet af en speedbådstur med sejladslærer Latz.

Derudover har sejlerne haft fantastiske dage på vandet. Tirsdag var alle sejlbåde i, og de mange nye sejlads-aspiranter fik deres første erfaringer med Limfjordens friske vind og bølger – heldigvis er vandet dejligt varmt! Vi sejler på Ranum i Aira 22’ere, som vi har 10 stk. af. Derudover har vi 2 RIB speedbåde, som lærerene både benytter til at kunne sejle på tværs af bådene med informationer – og desuden give et sus gennem de elever, som gerne vil prøve en hurtigere tur.

Et lille mellemmåltid

Outdoor Skills, stærkt anført af outdoor lærer Rune, udfordrede onsdag sig selv. De fik sig en proteinrig lille snack, da de kokkerede økologiske græshopper fra Rønbjerg på trangia. Det er nogle super seje elever vi har os her på Outdoor Skills holdet!

10+ Outdoor Skills skal i år foruden krybende snacks, bl.a. prøve kræfter med kano, bushkraft, mountainbike og lejrliv.

Profilfagene er i fuld gang

Eftermiddagene summer af profilfagsaktive elever. Her er et par højdepunkter fra ugens posts på Facebookgruppen Ranum Efterskole College 22-23:

Board Performance skyder snowboard sæsonen i gang på vores dryslope:

Når man ikke kan komme til skiramperne, så må skiramperne komme til dig. Øvelse gør mester, og vi er sikre på, at netop de her eleverne, kommer til at være ekstra vilde på skipisterne til januar.

Fit for life laver basic boxing:

Fit for Life er trukket i træningstøjet, og giver den gas i vores gamle gymnastiksal, Svereden. Se meget mere, på deres Facebook side, lige her

Der er masser af liv i Greenfingers projektet

Der er kommet godt gang i Greenfingers Project. Der er en masse, der skal gøres, og eleverne knokler på.


Vores seneste projekt er at gen-dyrke grøntsager, skriver Carsten Arndal, som er lærer og initiativtager til Greenfingers projektet. Projektet giver eleverne en fornemmelse af planter, dyr og årstidernes forløb, og for mange ”storby” børn er det fantastisk at opdage hvordan frugten hænger på træerne, og blomsterne i Vild med vilje bedene bare er til at plukke.

Første weekend til-framelding fungerede godt

I denne uge har eleverne for første gang skulle til- / framelde sig weekenden.

Det er sker på en Skoleplan App og vi er super positive fordi langt hovedparten lykkedes med tilmeldingen og de som havde udfordringer var gode til at få hjælp. Det er ca. 430 elever i den kommende vandsportsweekend og det bliver en fest af aktiviteter, men også en mulighed for bare at hygge sig og slappe af med de mange nye venner.


Det er super vigtigt, at eleverne resten af året også bruger weekendtilmeldingen senest mandag, da det er en del af lærernes nye arbejdstidsaftale, at de får besked om evt. weekendarbejde senest 4 dage før.

Næste uge og weekend

I næste uge er der normal uge bortset fra onsdag, hvor der er ”hjemme-hos” kontaktlærerne. Det betyder at kontaktgrupperne, så vidt det overhovedet er praktisk muligt, besøger deres kontaktlærer i dennes hjem, og dermed også får en mere personlig oplevelse af hvem deres ”lærer” er. Det er altid en rigtig hyggelig og sjov dag, hvor grupperne laver aftensmad sammen og får god tid til at snakke efterskoleåret og fællesskabet igennem.

I weekenden den 3 – 4 september,

er der ikke noget tema og derfor er det op til eleverne selv, at finde på aktiviteter og arrangere hygge. Det er også vigtigt at der er ”rolige” weekender, hvor man kan lade op og få samlet op på skoleopgaver, vasket tøj og måske bruge ekstra meget tid med de nye venner, på at en gå tur eller spille et spil. Disse weekender værner desuden om, at eleverne selv former deres eget år.

Vilsted Sø Løb og Familiedag den 10. september

Der bliver brug for masser af energi lørdag den 10. september, hvor vi arrangerer Vilsted Sø løb i samarbejde med Lions Club i Løgstør. Vi forventer at alle elever deltager aktivt, og løber for deres familiegruppe. Det er gratis at stille op for Ranum, som familie eller elev. Tilmelding foregår via dette link: https://www.sportstiming.dk/event/10740

Men vi opfordret til at eleverne får mulighed for at løbe for donationer, hvis de kan få familie og venner til at sponsorere nogle ”kilometerpenge”. Alle donationer eller sponsorater skal indbetales på Mobilepay til 15327, med elevnummer og elevnavn. Beløbet går ubeskåret til Ranums venskabsskoler og organisationer, som vi forventer at besøge i marts måned, på de store kulturfagsrejser til f.eks. Nepal.

Kom til Efterskolernes dag den 25. september fra 10-17.

Eleverne viser rundt og der er masser af inspiration i profil- og kulturfag, samt mulighed for at høre om skolens unikke værdigrundlag og internationale profil. Vi serverer forfriskninger fra vores Verdens køkken, og I kan roligt sætte 3 timer af til besøget. Derfor starter vi også allerede kl. 10.

Der er meget stor interesse for et skoleår på Ranum Efterskole College, og der er venteliste til 2023-24, men giv ikke op.
Vi er ved at lave et system, så man online kan følge med i ventelisten, og da vi er en skole for mange forskellige unge i verden, så forventer vi også at der vil blive flere ledige pladser frem til skolestart.

Tak for nu, og den gode læselyst.

Venlig hilsen alle os, på

Ranum Efterskole Collegeda_DKDanish