Fantastisk start på skoleåret

Kære læser

Velkommen til årets første nyhedsbrev – og velkommen til alle nye læsere. Nyhedsbrevet udkommer hver fredag, og vi fylder det med ugens bedste historier, billeder og videoer. Så du er havnet det helt rette sted, hvis du er interesseret i at følge efterskolelivet på Danmarks bedste efterskole.

Vi har haft den bedste og virkelig begivenhedsrige første uge på Ranum. Den startede i søndags, hvor eleverne for første gang gik rundt på værelser og gange som efterskoleelev, og siden da har vi haft Tour de Ranum, Tour de Rønbjerg, opstart af profilfag, hørt om regler og rammer, introduktion til rengøring, en masse ryste-sammen-aktiviteter og taget det første spadestik til et fantastisk efterskoleår.

Alt dét, og en masse andet, kan du læse med om lige her. Så lad os springe ud i ugens første nyheder.

Første skoledag

Spændte, forventningsfulde og nok en smule nervøse. Eleverne tjekkede ind, og den længe ventede efterskolerejse gik i gang. Efter at blive vist op til værelserne, var der kontaktgruppemøder, hvor kontaktlærerne fortalte om det kommende skoleår, og for første gang var kontaktgrupperne samlet “in real life”.

Og så var det tid til at sige vi ses og til at give slip.

Senere mødtes vi alle på fodboldbanen, inddelt i de nye familiegrupper. Det er en tradition, at den første aften danser vi sammen, og kommer tættere på hinanden. Det er naturligvis ikke særligt corona venligt, og netop derfor var vi inddelt i familiegrupper. Hæmningerne blev smidt, de usikre facader blev udfordret og vi fik løsnet lidt op. Imens nød vi den smukke solnedgang over Ranum for første gang.

I videoen herunder kan du se, hvordan den første dag som elev på Ranum forløb.

Tour de Ranum

Ranum er ikke landets største by, men det er alligevel vigtigt, at eleverne ved, hvor Brugsen og lægehuset ligger. Derfor tog vi ud og udforskede byen og skolen, hvor vi mødte de søde kontordamer og fandt andre vigtige steder. Eleverne fik også en historie om, hvorfor Kundsens Plads har fået netop det navn, så en opfordring herfra er klart at høre eleverne, om de kan huske historien.

Eleverne fik en række opgaver, de skulle løse og besvare, imens de var på Tour de Ranum, og én af posterne var at tage et kreativt kontaktgruppebillede på Loftet i Kærhuset. dem kan du se herunder.

20/21 KTG billeder på Loftet

Regler og rammer i multihallen

Vi er en stor skole med rigtig mange små fællesskaber, som tilsammen danner det store og mangfoldige fællesskab. Vi plejer at sige, at man lærer at tage roret i sit eget liv, og det udvikler man sig af i løbet af skoleåret. De rammer og regler som binder det hele sammen skal eleverne selvfølgelig overholde, og dem blev de præsenteret for tirsdag morgen. De er i særdeleshed vigtige at forstå og overholde i den tid, vi lever i.

Nordic Race

Når man har siddet stille en hel morgen, har man brug for at få gang i kroppen igen. Så efter en ellers rolig start tirsdag morgen med en masse praktiske informationer, skiftede tempoet drastisk. En af de introuge aktiviteter, især lærerne havde glædet sig til, var vores helt egen forhindringsbane – selvfølgelig med et (trillebørs)twist – Nordic Race.

Kontaktgrupperne skulle vælge en til at sidde i trillebøreren, resten skulle bære en kettlebell og en 20 kg. tung vægtskive, og selvfølgelig skubbe, løfte og manøvrere trillebøren. Det lyder akkurat så hektisk og vidunderligt, som det lyder. Der var drøn på, og heldigvis kom alle igennem Nordic Race. Vi har sat en lille video sammen fra dagen – se den herunder.

Tour de Rønbjerg

Den vigtigste opgave, eleverne havde på Tour de Rønbjerg var at komme igennem svømmeprøven. Pånær en håndfuld elever, der prøver igen en anden dag, gik det fint med at svømme sig til en bestået svømmeprøve. De fleste nød en tur i baljen med de nye venner, selvom det måske var lidt udfordrende at komme i det kolde vand.

Enten gik man til Rønbjerg og tor bussen tilbage eller også gjorde man det i omvendt rækkefølge. Det vil sige, at alle fik en lang gåtur, hvor der var tid til at lære hinanden lidt bedre at kende, og turen var derfor rigtig hyggelig.

Profilfag: Så er vi i gang

Torsdag startede profilfagene op, og opstarten blev mest af alt brugt på introduktion til faget, men blandt andet wakeboard var allerede på banen i Rønbjerg. Det er spændende at følge den udvikling, som allerede nu er startet, hvor eleverne tilegner sig nye færdigheder i det profilfag, de har valgt.

Medieholdet fik til opgave at fortælle og vise, hvad nogle af de andre profilfag brugte første time på, og herunder kan du læse, hvad de skrev.

Windsurfing

I dag har windsurfing-holdet kigget og prøvet våddragter, for at finde den bedst mulige dragt til hver person. På windsurfing lærer eleverne omkring vindretninger, udstyr, sikkerhed og alt den teori og viden som følger med sporten. Faget foregår ofte ved Trend strand som ligger en kort cykel- eller biltur væk fra skolen. Et af de store mål for windsurfing på Ranum Efterskole College er at komme ud og deltage i windsurfing-stævner rundt omkring i Danmark. Noget at se frem til på profilfaget, er profilrejsen som sandsynligvis går til Sardinien i Italien. Windsurfing er for dig, som længes efter fart og spænding på vandet.

Surf

Første dag på profilfaget surfing, brugte eleverne tiden på at lære hinanden at kende og få en introduktion til faget. Surfing er et fag for alle, det eneste det kræver er gå på mod og at turde overskride nogle grænser. Surfing handler ikke kun om den enkelte på vandet, men hele holdet. Det skal være sikkert for hele holdet at kunne surfe på vandet og det kræver at du bliver undervist i det teoretiske, som vand/bølger, sikkerhed, positionering på boardet, padling og meget mere. Surfing kræver fysisk træning og man skal være forberedt på at det kræver kræfter og motivation af den enkelte person for at holde varmen ude på bølgerne, da der også bliver surfet når års sæsonerne skifter. Faget foregår oftest ved Klitmøller som ligger en times kørsel fra Ranum Efterskole College. Surfing holdets profilrejse går enten til Portugal eller Spanien. Windsurfing er for dig, som længes efter fart og spænding på vandet.

Fit for life

Fit for life holder til i idrætsrummet, i multihallen, hvor vi ser dem ligge på gulvet og og lave bodyweight exercises. De laver blandt andet øvelser som armbøjninger, planke og mavebøjninger. Der er godt gang i den, og eleverne har pulsen oppe. Man skal huske det rigtige tøj når man styrketræner. Det kan Otto bekræfte, efter hans indiske bukser til 100 kr. revnede ved lysken. I fit for life bliver der svedt og stønnet, men der er også tid til lidt fjolleri og hygge.

Cheerleading

Cheerleading handler meget om sammenhold, styrke, koncentration og loyalitet, og det udviser dette års hold allerede. Profilfaget er allerede i fuld gang med at øve. De var delt op i tre grupper, hvor de forsøgte sig med den samme øvelse med hjælp fra instruktørerne. De var hurtigt klar til et gruppebillede, trods sved på panden og nervøse blikke, da de fik at vide, at billederne kunne havne i Ranums ‘Year Book’. Alle cheerleaderne var meget fokuserede på øvelsen og blev ikke distraheret af kameraets blitz. Det bliver meget spændende at se, hvor vilde stunts pigerne kan lave, når den første profilfagsperiode er slut.

Yoga

Da vi først så yogaholdet, var der fuldkommen stilhed og ro. De var nemlig i gang med at mærke vejrtrækning og finde deres indre ro. Det passer meget godt, da Yoga i første periode har fokus på at skabe gode rutiner og fordybe sig i sig selv. Sådan står det beskrevet på Ranum Efterskole Colleges egen hjemmeside. Louise, som er deres yogainstruktør, forklarede pigerne med en rolig og behagelig stemme, hvordan de skulle mærke musklerne slappe af. De var så koncentrerede, at man var bange for at lave selv den mindste lyd. Yogaholdet lod sig dog ikke forstyrre af os fra medieholdet, men fortsatte med dybe vejrtrækninger i deres skrædderstillingsposition

Farvefest

Fredag aften fejrer vi mangfoldigheden med Farvefesten. Men det er ikke kun skæg og ballade – der er også en konkurrence, som gælder om at lave den flotteste borddækning og udklædning. Kontaktgrupperne har fået to farver, som skal formidle et tema eller en ide.

I morgen lørdag er der profilfagsdag, hvor alle får en hel dag med sit profilfag, og forhåbentlig kommer godt igang. Der bliver masser af sjove aktiviteter, så vi glæder os til at komme igang. Derudover er det jo den første weekend, og det betyder, at det er en blive weekend for alle eleverne. Der bliver også tid til at slappe af og fordøje de mange indtryk, der er kommet i løbet af ugen. Og så er vi klar til en mere eller mindre almindelig efterskoleuge i næste uge.

Rigtig god weekend fra alle os på

Ranum Efterskole Collegeda_DKDanish