Nyhedsbrev 15.11.13

Kære læser!
Den forgange har været en meget anderledes efterskoleuge for både 9. og 10. årgang. Eleverne i 10. klasse har været i brobygning i Års, Ålborg og Svenstrup fra kl. 7 til 16 hver dag. Og 9. årgang har haft fagdage med bl.a. naturfag, medborgerskab og studievejledning. Der var også tid til at samles om en film i verdensrummet.

Onsdag var alle i 9. klasse p√• studietur til √Örhus, hvor eleverne var p√• Steno museet og s√• udstillingen “Kend din krop”. En biolog underviste i unges forskellige syn p√• kroppen og forskellige kropskulturer. De fik endvidere undervisning i kroppens opbygning fra kromoson til det hele menneske. Efterf√łlgende var de p√• Naturhistorisk museum, hvor eleverne decikerede hjerter og lunger fra grise og derefter s√• p√• en rottes anatomi. Det var lidt gr√¶nseoverskridende, men l√¶rerigt.

Rulleski er en ny aktivitet, som giver en fantastisk form og motorik. Der kommer god fart på og efter et par trænings-
gange kan alle finde ud af at styre de lange stave, og hurtige ski.

P√¶dagogisk. Eleverne v√¶ret meget tr√¶tte om aftenen efter nogle lange brobygningsdage, dog har enkelte alligevel testet om vi var v√•gne ifht. at opdage natterend. Og det var vi s√•… Vi bruger nu noget krudt p√• at forklare, at det er dumt at vi skal bruge ressourcer p√• kontrol og overv√•gning, n√•r friheden bliver ti gange st√łrre ved bare at holde den frihedsramme, der er p√• vores frie skole. En frihed, der betyder, at drenge og piger kan bo p√• de samme gange d√łr om d√łr, og frit bes√łge hinanden mellem 10-22. Den frihed skal ikke s√¶ttes overstyr ved natterend. Synderne har nu f√•et RE-tjeneste og yder til gl√¶de for f√¶llesskabet i k√łkken og festsal mv.

Drengebyt i kærlighedsgrupperne
.Torsdag aften byttede drengene plads i mellem deres k√¶rlighedskontaktgrupper og der blev lidt stille ved bordene nogle minutter inden der kom gang i snakken og hyggen for alvor ūüôā

I den kommende uge er vi tilbage ved en almindelig uge. Vi har mandag koncert med Nelson Can i samarbejde med ROSA.

Ny l√¶rer i engelsk med s√¶rlige kompetencer inden for gr√łnlandsk sprog og kultur. Anna Lynge er ansat som l√¶rer og skal overtage et engelskhold. Hun har s√¶rlige kompetencer inden for gr√łnlandsk sprog og kultur, hvilket vi har ledt efter gennem flere √•r.

Hygge p√• v√¶relset, og det bliver endnu bedre, n√•r juleudsmykning af skolen starter i weekenden den 23.-24.november. Vi opfordrer til, at der allerede tages “udstyr” med fra denne weekend. Og husk s√• lige de hjemme- / indesko!

Invitation: Husk, at der er Velg√łrenhedsmiddag for Nepalvenskabsskolen den 28.11. kl. 16.30 – 19.30. Arrangementet er √•bent for alle – tilmelding til os@ranumefterskole.dk.

Til sidst lige en meget sjælden politisk kommentar og meget vigtig opfordring:
I den kommende uge er der kommunalvalg og valg til regionerne. Det vil betyde utroligt meget for Danmarks konkurrenceevne, unges fremtid og dannelse, ligesom det vil styrke de unges mulighed for at komme succesfuldt igennem deres ungdomsuddannelse, hvis DU vil stemme p√• en kandidat, der IKKE vil nedl√¶gge efterskolernes 10. klassetilbud. Din stemme er afg√łrende – den er din anerkendelse af den frie skoleform.
(Husk, at Dansk Industri¬īs , Dansk Metals og KL¬īs konsulenter og direkt√łrer er lobbyister og IKKE politikere. De skal ikke s√¶tte bestemme om der skal v√¶re en fri skole, det skal vore politikere, derfor brug din stemme)

Med venlig hilsen og god weekend!
Olav Storm Johannsen