Nyhedsbrev 6. januar 2012

Kære læser!

Rigtigt godt nytår! – igen.
Vi håber, at I alle fik en god start på året og at nytårsønskerne for det nye år vil blive indfriet. Vi står akkurat nyu og holder en hel del i vores hænder, for om ikke ret mange dage så rejser hele skolen ud i den store verden på den 2. profilfagsekspedition i dette skoleår. Ligesom året starter med et brag af et fyrværkeri, så starter eleverne også med se mod stjerne og forventningerne er mindst lige så højt oppe. Læs mere om profilfagsekspeditionerne længere nede i brevet. Efter dette Nyhedsbrev følger også VIGTIG information om Forældresamtaler, Studievejledning, og uddannelsesvalg.

Ugen har jo været kort. Vi startede onsdag aften, hvor eleverne kom retur til RE, og der var arrangeret gensynskrammedag via FB. Mange har besøgt hinanden i ferien, og alligevel var gensynsglæden til at føle på. Et par havde ikke tømt lommerne for krudt, men det er vist sket nu. Der var nogen uro den første nat, det er vanskeligt at undgå, når mange teenagere i ferien har vendt dag og nat rundt, og nytårsløjerne stadig sidder i øjenkrogene. Men torsdag startede den boglige undervisning og torsdagsfagene med kampsport, svømning og crossfit, musik, dans mv. Nepalholdet mødtes en sidste gang og fik styr på de sidste ændringer. Om aftenen samledes alle elever for at få information om – og bearbejde en hjemsendelse lige op til juleferien. 

Pædagogisk er det en pudsig historie om en dreng, der gerne ville sendes hjem, fordi han er ensom på skolen, og som derfor medbragte lidt hash, men fortrød og smed det ud – i samråd med værelset, og hvor historien alligevel kom frem i lyset, og han derfor blev sendt hjem. Det pudsige ligge i at drengen ved at smide hash ud, tog den store beslutning at blive, fandt et par gode venner og fik modet til at danne venskaber. I fællesskab med forældre, elever og kammerater, er vi nået til bunds i sagen, og har vurderet vi ikke ville stoppe samarbejdet efter dette vendepunkt. Alvoren i sagen er tydelig for eleverne. Og der er samtidig en forståelse for, at vi kan have tillid til, at vi kan fortsætte samarbejdet med eleven.

I dag fredag har der været boglig undervisning hele formiddagen, og mange har fået deres terminsprøver tilbage. I weekenden er der Ranum Book of Records, hvor eleverne selv arrangerer forskellige happenings- og rekord forsøg f.eks., spil 500 i 10 timer, flest computerspil i nat, og i morgen kl.16 og i 24 timer skal der være musikmarathon i musiklokalet.

Profilfagene er klar til rejserne:

Nepal rejser i 3 omgange – første hold er afsted natten til mandag og sidste hold onsdag morgen.
Vi skal besøge 3 venskabsskoler – heraf 2 helt nye skoler. Der er fokus på miljø og på engelsk undervisning, samt kreative og sportslige aktiviteter, som kan bryde kulturbarrierne ned og skabe venskaber på tværs af verden.

Indien rejser afsted mandag aften og skal afsted på en pionerrejse til en indisk højskole i det sydlige Indien. Eleverne skal alligevel ikke køre i bus langs østkysten, og får dermed et længere og mere indholdsrigt ophold i Mitraniketan.

Ghana rejser afsted tirsdag aften, og sætter kursen mod sommer og masser af spændende første-gangs-oplevelser for RE, både elever og lærere. Indholdet er utroligt spændende tilrettelagt med masser af kultur og aktiviteter sammen med unge i Ghana.

Miami / USA rejser også tirsdag aften, og selvom det har været vanskeligt at lukke døre op i Miami pga. forsikringsspørgsmål, så venter der eleverne en helt forrygende rejse ind i de mange modsætninger som det amerikanske samfund består af.

Norden skal i næste uge klargøre til ekspeditionen, som starter søndag. Nogle skal ud at overnatte i shelters og teste om 2 soveposer er nok til at klare den klølige vinternat i DK. Der skal arbejdes Norsk kultur og der skal planlægges en række aktiviteter og ture på rejsen.

Følg med på http://www.facebook.com/ranumefterskole
og ikke mindst på Nyhedssiden og Rejsesiden, nyheder, hvor vi i det omfang det er muligt vil sende nyt fra rejserne undervejs. Husk at intet nyt er godt nyt – for så er der ikke tid til andet end at opleve og lære!! Så kommer historierne efterfølgende!

Besparelserne på tilskuddet til forældrebetalingen trækkes tilbage!
Vi håber alle, at regeringen beslutter at trække besparelserne tilbage den 20. januar, når finansloven skal besluttes. Besluttes det endeligt, så vil det få mærkbare konsekvenser for alle RE forældre også i dette forår!
Vi har på RE besluttet først at udsende nye skolepengeopgørelser ud til februar og i disse er reguleringen for januar også indregnet. Det er da en julegave, der er til at føle på! 

Efterskolernes aften – også på RE selvom det kun er Norden der er hjemme.
Vi holder Åbent Hus for alle interesserede sammen med alle de andre himmerlandske efterskoler, så har I mulighed for at besøge flere skoler på samme aften! Vi viser rundt, fortæller om skolen, efterskolelivet og så serverer vi smagsprøver fra bålet, kaffe, te og kage! Kig indenfor til en hyggelig aften!
– eller book en rundvisning på et senere tidspunkt! kontakt/bestil-rundvisning

Således er der rundet af på en kort uge med – et langt Nyhedsbrev, og der er endnu mere at glæde sig over i det kommende forår og skoleår! Rigtig god weekend, og rigtig god ekspedition til alle elever!
Vi ses alle først om ca. 2 uger!

Med venlig hilsen
Olav Storm
forstander

HUSK: Forældresamtaler den 17. februar, hvor der også bliver lejlighed til at høre om profilfagsekspeditionerne.
Og til jer der er på vinterferie, så holder vi en opsamling med oplæg fra rejserne den 2.3 kl. 16 og den 4.3 kl. 18

Forældre samtaler afholdes den 17/2 som annonceret fra kl. 12 – til kl. 21 – der vil i ugen efter rejser blive sendt en meddelelse om, hvordan samtalerne kan bookes og hvordan de gennemføres.

Uddannelsesvejlending og valg – inden 1. februar.
Eleverne skal i den nærmeste tid efter rejsen have udfyldt deres uddannelsesplan på minuddannelse.net. Det arbejdes der med på skolen både i fritiden og i en del af skoletiden. Uddannelsesplanen skal være færdig inden 1. februar. De fleste af eleverne har været igang. Forældrene har i forbindelse med uddannelsesplanen en forpligtigelse til at anerkende den og tale med eleverne om den. Når eleverne er færdige med uddannelses-planen, skal der via optagelse.dk foretages valg af ungdomsuddannelse.
I forbindelse med udfyldelse af materialer til optagelse.dk kan forældrene booke samtale med Ib Christensen på følgende datoer: 29/1, 5/2, 12/2, 17/2 og 26/2. Booking vil kunne foretages på skolens hjemmeside efter den 25/1 -2012. Der vil i forbindelse med udfyldelse af siden optagelse.dk blive udsendt hjælpe materiale.
Al søgning til ungdomsuddannelse skal gå gennem skolen.

Der vil være mange steder i den næste tid, hvor ungdomsuddannelserne i jeres nærmeste område holder åbenhus – vær opmærksom på dette.da_DKDanish