Nyhedsbrev 2009/10

Nyhedsbrev sommerferien 2010.

Kære læser
Dimissionen gik over alt forventning og der var ikke et øje tørt i den store sal.
året sluttede således i fantastisk vejr og alligevel med våde fliser. Forældrene var meget tålmodige og sidst på eftermiddagen kunne vi ønske de sidste en fantastisk sommer og alt held i fremtiden.

Ugen op til Dimissionen bød på fællesskab i særklasse, både omkring kontakt-grupperne, sct.hans aften, turen til Vesterhavet, værelsesrengøring og ikke mindst de intense stunder og nætter omkring bålet i Sydhaven i teltlejren. Lærerne vandt i fodbold og dermed æren for et nyt skoleår!

Hvert et sekund blev udnyttet til at skrive i mindebøger og alle var totalt udmattede efter en storslået Gallafest med live-musik fredag aften i Kultursalen.
Nu ser vi frem til en god sommerferie og glæder os rigtigt meget til at se de nye elever den 8. august 2010.

I sommerferien er der ansatte på skolen i alle ugerne, men kontoret er lukket i ugerne 27-28-29-30. Der stilles om fra hovednummeret til en ansat, så vi kan træffes, hvis det er absolut vigtigt. Tak for et godt år og rigtig god sommerferie til alle!

Med venlig hilsen
Olav Storm
Forstander

Nyhedsbrev lørdag den 19. juni 2010

Kære læser!
De mundtlige prøver er i den forgangne uge stort set alle afviklet. Nu mangler vi bare fransk og på tirsdag, er vi på den anden side af dette års prøver. Det har været en lang proces med 8 afgangsklasser og rigtig mange fag, nye prøveformer og nye rammer. Det er heldigvis gået rigtigt godt for de fleste. Ved siden af prøverne har vi haft gang i en række aktiviteter: Kanalløbet i Løgstør mandag aften med over 60 deltagende elever blev en igen en fed fællesskabsoplevelse. Udover løb, har der været dykning, sejlads, kajak, faldskærm og ikke mindst en lang række aktiviteter onsdag eftermiddag, hvor vi optog den nye RE film til TV DK.

I forbindelse med optagelserne stod alle eleverne i en RE formation og skulle lige til at falde på en gang i en bølge. Istedet faldt undertegnede over en træstamme, foran alle eleverne og arbejder nu efter en akillesseneoperation hjemme til dimissionen på lørdag. Filmprojektet blev gennemført af eleverne og resultatet kan ses til september, og annonceres her på siden.

Prøveperioden og afslutningen på efterskoleåret er en periode, hvor der er mulighed for meget frihed og tid til at få de sidste oplevelser med. Samtidig er det en periode, som også deler elevgruppen, i de, der fint kan disponere og forvalte deres tid mellem læsning, aktivitet og pligter, samt fritid, og de der skal sættes klare rammer for, og som ikke får læst uden opsyn eller kommer til aktivitet, hvis de ikke trækkes afsted. Den sidste gruppe er en minoritet, men optager forholdsvis meget tid fra dagvagterne.

Socialt: Vi har igennem den sidste uge haft nogle trælse oplevelser, hvor flere en gruppe elever ikke har respekteret, at der stadig er flere, der til op til prøve og har brug for nattero. Der har været flere tilfælde af natterend og særligt natten til torsdag gik en gruppe elever over stregen ved at spraymale en lærers bil, spærre vejen med cykler og trailere osv. Udover disse drengestreger har der været indbrud i køkkenkontoret. Det er en adfærd, som ingen kan være tjent med, og det har undret os, at der ikke er elever, som har sagt fra overfor dette, fordi det uundgåeligt vil påvirke afslutningsugen. Vi har naturligvis talt med eleverne omkring vilkårene i den sidste uge, og jeg vil for en god ordensskyld gentage offentligt: at skolens regler naturligvis gælder lige til det sidste minut på RE. Det er helt centralt, at man viser respekt for andre og er med til at skabe et godt ophold for både sig selv og andre. Efter de sidste dages episoder, så håber jeg, at alle vil kunne gennemføre den sidste uge og ikke behøver rejse hjem i utide.

I den kommende uge skal forhåbentlig have en rigtig god afslutningsuge med masser af aktiviteter, fælles opgaver med rengøring og oprydning i klasseværelser og lejligheder, samt ikke mindst Sct.Hans bål og den store Galla fest, fredag aften. Eleverne rykker ud af deres værelser torsdag aften for at samles i 3 soveområder, hvor der er masser af mulighed for lange snakke, lidt natterenderi og bytte mindebøger, se billeder og dele minder fra året. Lørdag morgen kl. 10 kommer alle forældre og pakker bilerne, kl. 11. er der afskedssamling i Multikulturhuset, hvor vi overrækker prøvebeviser, efterskolebevis, mindebillede osv. Et efterskoleår opleves som 7 år, så det er en dag som bringer de store følelser i spil og mange tårer frem. Sådan er det når noget stort og flot fællesskabsår afsluttes.

Jeg ønsker alle en god sidste uge og en god weekend!

Med venlig hilsen
Olav Storm
forstander

Lego Mindstorm kursus m. Niklas som instruktør. Bowling for 39 frivillige i Rønbjerg Ferie Resort

Nyhedsbrev fredag den 11. juni 2010

Kære læser!
De mundtlige prøver fortsatte denne uge og alle elever har været optaget af forberedelser, prøver og efterfølgende afslapning eller i en af de mange aktiviteter.

Elevfesten sidste fredag gik efter alle forældre- og elevmeldinger rigtigt godt, og det var faktisk ikke til at mærke, at de unge havde festet godt igennem, da de vente retur søndag aften. Tak til alle frivillige forældre for en stor indsats for de unge!

Ugens gang: Ud over de mange mundtlige prøver er eleverne også igang med forskellige afslutningsprojekter, og et meget stort projekt i denne uge har været indspildningerne af RE musikholdets egne numre.Lyt til dem under download-menu RE-musik. Sangene har eleverne selv skrevet og sat musik til. De går rent ind og vidner om et højt aktivitetsniveau på dette elevmusikhold. Udover musik, har ugen også budt på gøglerdag, her viste især en gruppe drenge, at de er rigtig gode til at jonglere og klovne. Det havde vi slet ikke opdaget i løbet af skoleåret 😉

Onsdag havde vi besøg af en gruppe elever fra Ranum Skole i vores Lego mindstorm studie og de fk under kyndig vejledning af Niklas (elev) erfaringer med robot-teknologi.

TV DK skulle have lavet en optagelse i torsdags, men pga. regn og blæsevejr udsættes det til onsdag i næste uge. Torsdag aften var det hold elever, der frisk sprang på opgaven at hjælpe det ny åbnede Rønbjerg Ferie Resort med at få samlet skrald og skodder etc. op rundt om hele centret, ude at bowle og centret overraskede desuden med en pizza og sodavand, så det var en super hyggelig aften.
I denne weekend er der faldskærmskursus, og da vejrudsigten er temmelig barsk, så bliver det ikke muligt at springe. Det bliver istedet gennemført enten torsdag,fredag eller lørdag, søndag.

I den kommende uge har vi igen mange prøver, onsdag optages til TV DK udsendelsen og fredag får vi besøg af en gruppe 7. klasseelever, som har vundet en teambuilding dag i den store Lego Mindstorm konkurrence på ålborg Universitet, hvor RE har været en af hovedsponsorerne.
I den kommende weekend skal eleverne sørge for at få ryddet deres værelser og alt det der kan undværes skal helst hjem, så det bliver muligt at tømme værelset og få det hovedrengjort.

Med venlig hilsen og god weekend
Olav Storm
Forstander

Nyhedsbrev fredag den 4. juni 2010

Kære læser!
De mundtlige prøver er forløbet uden problemer og eleverne er kommet godt fra start. Vi har som ventet brugt hele skalæn, men holder os i den positive ende!
Eleverne har taget godt i mod programmet, hvor de selv lægger deres skema for aktivitet, læsning, prøve og praktiske opgaver. Det har været lidt tungt at få besat køkkentjanserne, for alle vil gerne enten læse eller nyde friheden efter en spændt prøvesituation. Det lykkedes dog bedre efter, at den lune ret i mandags udeblev pga. manglende elevopbakning i køkkenet. Solen har skinnet hele ugen og de lune retter har ikke manglet siden!

Ugen startede med mundtlige prøver fra morgenstunden mandag. Sejladsholdet fik en træls oplevelse da det for 3. gang er lykkedes tyveknægte at stjæle vores nye påhængsmotorer fra bådene i havnen. Men på trods heraf kom sejlerne alligevel på vandet i det dejlige sommervejr. Tirsdag og onsdag var der flere prøver og mange lærere ude af huset som censorer. Torsdag fik vi besøg af en 8. klasse fra Klarup skole og de fik en smagsprøve på efterskolelivet.
I dag fredag er der eleveventudvalgsfest – uden for skolen og rekord deltagelse med ca. 150 elever.Vi krydser fingre for en god og sikker fest!

I den kommende uge er der rigtig mange mundtlige prøver og aktiviteter for de, der har luft i læseprogrammet eller trænger til at være aktive. Tirsdag optræder Performance-holdet. Onsdag om formiddagen besgøg af en gøglerskole, og eleverne kan lærere spændende tricks. Om aftenen er der Nepalforedrag ved elever fra sidste rejse. Og torsdag kommer et TV hold fra TV Danmark for at optage en “profilvideo / mindevideo” fra denne årgang. Udsendelsen bringes i TV Danmark i efteråret, og vil være at finde på hjemmesiden.
Torsdag og fredag er der tilbud om dykkersafarie med flaskedyk i Rønbjerg. Vandet er blevet lunere og der er liv i fjorden.
Fredag er der start på faldskærmskursus og interesserede elever skal huske at melde sig til og betale egenbetalingen senest den 8. juni.

I den kommende tid vil eleverne skulle forberede sig på at opholdet snart er slut og vi har gang i både blåbog, mindebog, indspildning af musikholdets egne numre og ikke mindst forberedelserne til den store gallafest inden dimissionen lørdag den 26. juni. Eleverne har fået brev med invitation og praktiske informationer med hjem i dag og de der ikke kommer hjem i weekenden kunne vælge at få det sendt hjem.

Vi ønsker jer alle en rigtig god weekend og glæder os til, at se eleverne udhvilede fra den sidste elevfest i år og klar til den sidste prøveperiode.

Med venlig hilsen
Olav Storm
forstander

Nyhedsbrev fredag den 28.maj 2010

Kære læser!
Gys og grin, “natterend for alle” og masser af forberedende prøveaktivitet på alle fagområder, har præget denne korte uge. Socialt har vi mærket afslutningen rykke tættere på, da Blåbog udvalget på rekord tid gik i gang med indsamlingen af historier og indtryk om hinanden. Desværre oplevede vi et alvorligt uheld, hvor en elev blev forbrændt ved optænding af en engangsgrill. Han har det heldigvis Ok efter omstændighederne og er hjemme den næste uge.

Ugen startede med et fagligt fokus på afslutningen af de mange synopsisafleveringer til censorerne i engelsk og dansk. Lærerne har hjulpet de sidste igennem med pisk og gulerod og lettelsen har været til at mærke i huset, når de sidste kuverter er blevet sendt afsted onsdag. De skriftlige prøver er kommet retur til skolen og lærerne har nu et større rettearbejde inden den skriftlige karakter ligger klar til prøvebeviserne. Udover de mange prøveforpligtigelser, så er lærerne også i gang med at forme indholdet til elevudtalelserne. Disse er ofte det bedste bevis og udtryk for hvad et efterskoleår kan bringe med sig og et vidnesbyrd for fremtiden.

Torsdag eftermiddag præsenterede Elevrådet Blåbog projektet og alle kunne i løbet af eftermiddagen give deres bidrag til indtryk og udtryk fra hinanden. Processen er ikke afsluttet endnu, og elevrådet gennemgår alle Blåbog indlæg, så de fremstår læseværdige for fremtiden.

NATLøB. Eleverne sov som små engle – trætte efter en lang pinseferie og hård efterskoleuge, og pludselig blev de vækket ved midnatstid af en uhyggelig visken i højtaler systemet i Seminariehuset. I Kærhuset løb uhyggelige monstre og spøgelser rundt for at få alle op til Natløb. De næste timer stod i gysets og uhyggens tegn og da det var fuldmåne og stjerneklart, så blev der sendt mange angste skrig og hviiin ud i natten overalt omkring skolen. Det kræver naturligvis robuste nabør og der sendes hermed en officiel undskyldning for urøn i nat. Eleverne var sammen i kontaktgrupper på tværs af husene og blev rystet godt sammen. I skoven mødte de den islandske øksemorder Arnar og en ægte langhåret varulv, som blev bidt langt ude i Nepals bjerge. Aftenen sluttede heldigvis rimeligt fredeligt med varm chokolade og chokolade boller. Hit.

Onsdag afvikledes Ranum Efterskoles ordinære generalforsamling og et hold frivillige elever i køkkenet præsterede at lave en drømmemenu med bl.a. jomfruhummer, grønne muslinger fra NZ, og langtidsstegt kalvemørbrad. Det var en fantastisk flot kulinarisk præstation og under middagen underholdt to elever med et “Dinner-talk-profilrejse-foredrag”. De fremmødte skolekredsmedlemmer fik således både en smagsprøve vores satsning på kvalitet og smag i måltidet, samt et godt indblik i nogle af elevernes oplevelser fra bl.a. Nepalrejsen og sejladstogtet til Gran Kanaria. Selve generalforsamlingen viste stor opbakning til skolens bestyrelse og den fortsatte udvikling. Alle der støtter op omkring Ranum Efterskoles værdigrundlag og formål, kan anmode bestyrelsen om at blive medlem af skolekredsen,send blot en mail til skolen.

I den kommende uge begynder de mundtlige prøver og der er meget, at se til for alle eleverne. De skal hver dag enten til prøve eller forberede sig til prøve, deltage i et hav af aktivitetstilbud, og så har de ind i mellem praktiske opgaver. Der er et tæt program, og hver dag er vigtig, for at få alle informationer og forberedelser med. Derfor er det rigtigt vigtigt, at man undgår at søge om fritagelser i de kommende uger. Og der gives ikke fri til f.eks., koncerter eler festivals. Vi skal holde eleverne samlet de sidste uger og de skal mærke hinanden i fællesskabet for alvor, for nu er det snart slut.

Programmet for den sidste uge ligger stort set fast nu og det bliver både hyggeligt, sjovt og alvorligt. Særligt Gallafesten fredag den 25. juni, der der store forventninger til, og det er nok en god ide at forberede den flotte gallakjole, jakkesættet og en smart skjorte til aftenen. Afslutningssamlingen nærmer sig også med hastige skridt og i den kommende uge får eleverne en invitation med hjem. Programmet for lørdag den 26. starter kl. 11. og efter en fælles afskedssamling, så siger eleverne endeligt farvel til hinanden og forældrene kan forvente at kunne drage afsted ved 13 tiden.

Eleveventudvalget vil holde en sidste elev-eventfest uden for skolens regi, det er planlagt til den 4. juni. Der stadig mangler frivillige forældre og jeg har lovet at formidle et ønske fra udvalget om, at forældre melder sig. Tag chancen og få en indsigt og erfaring i de unges festkultur. Støt dem, så vi får en god afslutning på den sidste elevfest i dette skoleår!

Med venlig hilsen og rigtig god weekend.

Olav Storm
Forstander.

Det blev en uforglemmelig uhyggelig aften, med hviin og skrig, samt masser af gode opgaver. Elevrådet stod selv for alt lige fra planlægning til gennemførsel. Flot indsats!

Nyhedsbrev fredag den 21. maj 2010

Kære læser!
Sikke en uge! Sol, sommerstemning, højt humør og masser af aktivitet ude og hjemme. Ugen har været præget af stort fællesskab, dog med enkelte pædagogiske udskridninger.

Ugen startede med en lang række forberedelser til de mundtlige prøver. Nu er eleverne ved at være i prøve-gear og det er dejligt at mærke koncentrationen på hele skolen.
Onsdag aften deltog godt 120 elever og ansatte i Sildeløbet i Nibe, hvor der blev løbet flere distancer bl.a. ½ maraton. Eleverne heppede hinanden i mål og Ranum Efterskole var meget synlige i de nye løbetrøjer fra Nepal.

Torsdag formiddag holdt vi igen prøveforberedelse hele formiddagen inden vi om eftermiddagen satte kursen mod Bælum, hvor østhimmerlands Ungdomsskole afviklede AFTRYK musikfestival med 16 efterskoler og godt 1700 unge. Vi deltog med 3 grupper. Den første gruppe var et rent improvisationshold, og de “Arme riddere” gav genlyd over hele pladsen. De to øvrige gruppper var regulære bands, og de fik hele pladsen til at synge og juble med. Det var stort! Aftenen sluttede med at Blue Van gik på scenen og gav os en fantastisk musikalsk rock afslutning. Vi kommer bestemt til Aftryk igen!

Selvom vi først var hjemme igen meget sent, så var alle oppe til normal tid fredag morgen. Efter en kort morgensamling gik 9. klasse igang med prøveforberedelser og 10. årgang gik i gang med at forberede den store 2. klassedag. Kl. 09 ankom godt 210 2. klasseselever fra hele vesthimmerland og i de næste 3 timer blev de ført Jorden Rundt af elevguider. Undervejs kunne de opleve slædekørsel i Grønland, kanosejlads osv.

Efter frokosten tog ca. 40 elever ud til Rønbjerg for at hjælpe det nystartede Rønbjerg ferie Resort med at få ryddet helt op inden gæsterne ankom kl. 15.00, mens de øvrige tog sig af værelsesoprydningen hjemme. Det er en rigtig god nyhed at centret igen lukker op og vi glæder os til det kommende samarbejde!

Pædagogisk skete der tirsdag nat en udskridningi forhold til årstiden, hvor det burde være forstået, at natterend og slige sager ikke er accepteret i de fælles spilleregler, og at der er en direkte konsekvens. Flere elever gik således glip af deres Sildeløb og Aftryk festival mv. Nu krydser vi fingre for at sporet holder frem til sommer.

I den kommende uge er der fokus på prøveforberedelser og på opstart af aktiviteterne, som eleverne kan vælge ind i mellem deres prøveforberedelser og prøverne. Det bliver en hektisk periode og alligevel planlægger Elevfestudvalget en ny elevfest den 5. maj. Jeg har lovet at spørge efter frivillige forældre igen.

Vi har mange elever på skolen selv om det er Pinse og det bliver en skøn weekend med sol og hygge!

Med venlig hilsen og god Pinse.

Olav Storm
forstander

Nyhedsbrev søndag den 16. maj 2010

Kære læser!
Nyhedsbrevet blev desværre ikke udsendt i fredags, men her er det.

I den forgangne uge har vi afsluttet de skriftlige prøver og de er gået over alt forventning med godt 100 elever ad gangen til prøverne. De enkelte prøveforlæg har ikke givet anledning til bekymringer, hverken ved elever eller lærere. Prøverne blev alle holdt i den store kultursal i Multikulturhuset og der var både god plads og ro til koncentration.
I mandagssamlingen har vi forberedt Nye eleversdag og i onsdags tog vi så i mod små 700 forældre, søskende og nye elever. Programmet var tilrettelagt så også de “gamle” elever var med til at bryde isen og introducere de nye elever til kontaktgruppen og til profilfagene. De nye elever viste stor interesse og fik mange kontakter. På facebook er der lavet en gruppe for RE 10-11 og mange vil helt sikkert holde kontakten videre her.
Torsdag holdt vi undervisningsmiljøvurdering og en skoleårsevaluering, efter middag lavede vi en drejebog til en kommende TV optagelse af livet på RE. Selvom det var helligdag, så var alle engagerede og kunne tage hjem til en forlænget weekend sidst på dagen.

I den kommende uge:
Onsdag den 19. maj kl. 19 løber godt 110 Ranum Efterskole elever med i det traditionsrige Sildeløb i Nibe. Der løbes distancer op til en ½ maraton. Det er rekord tilslutning fra os, og vi er glade for den store opbakning!
Forældre, der vil løbe med under RE gruppen får også en løbe-trøje.

Aftrykfestivalen afholdes den 20. maj. Det er en festival for ca. 15 efterskoler, hvor alle skolernes bands optræder med deres egne numre. Vi drager alle afsted og får en fed musik og samværsdag fra middagstid. Busserne kører kl. 14,- og vi forventer ikke at være retur før ved midnat.

Fredag den 21. maj er der 2. klassedag for alle 2. klasser i hele Vesthimmerland og temæt er Jorden Rundt med Ranum Efterskole. Eleverne er guider og det er en totaloplevelse for alle!

Pædagogisk har vi haft en god dejlig uge med masser af roser til eleverne, som virkelig trak positivt igennem onsdag sammen med alle ansatte for at give de mange gæster en god oplevelse.
Desværre er det tid til en værelsesrengøringsopstrammer, da prøveperioden betyder løsere rammer i hverdagen. Men samtidig er det vigtigt, at de almindelige og trivielle opgaver ikke giver pædagogiske knaster i hverdagen på dette tidspunkt i skoleåret.
Ugen ender i en forlænget Pinseweekend, og derefter går det løs med de mundtlige prøver.

Med venlig hilsen
Olav Storm
forstander

Nyhedsbrev onsdag den 5. maj 2010

Kære læser!
De skriftlige prøver er nu i fuld gang og de er forløbet helt uden problemer i det nye Multikulturhus. Der er en god koncentration over hele linjen og skiftene mellem 9. og 1o. klasse er også forløbet planmæssigt. Vejret indbyder til hygge udendørs, selvom temperaturen har været lige til serieforkølelser.

Ved siden af prøverne kører vi forberedelser til synopsisprøverne i engelsk og dansk. Der er enkelte elever, som ikke helt er fortrolige med at skulle tage ansvar for denne opgave, og der er det vigtigt, at alle støtter dem, for synopsisen er grundlaget for, man kan gå til prøven.

Debatten omkring regelbrudene i sidste uge har lagt sig og den skriftlige opsamling vil give os et overblik, så vi kan få sat proportioner på problemerne. Enkelte elever har nok ikke helt set alvoren i forløbet, men vi har ikke ændret praksis eller regler, selvom vi er tæt på afslutningsforløbet.

Elev-eventudvalgets fest (uden for RE skoleregi) er planlagt i et samarbejde med en anden gruppe forældre end forældrerådet. Elev-eventudvalget har forsikret mig om, at der er de nødvendige 15 forældre / voksne o.30 år til at holde opsyn. Eleverne har arbejdet intenst på at arrangere elevfesten og vi krydser fingre for, at det bliver en god fest og at der er god opbakning.

I den kommende uge er der også skriftlige prøver- se skema under UNDERVISNING og torsdag den 13. maj Kr.Himmelfartsdag er der skoledag til kl. 14.30
Fredag er tilgengæld undervisningsfri og dermed har man mulighed for en forlænget weekend.

Onsdag den 12. maj er der Nye elevers dag, hvor vi alle er med til at tage godt imod de nye elever og introducere dem til det kommende skoleår og kontaktgruppen og profilfagene.

Aftrykfestivalen afholdes den 20. maj og ikke den 27. maj, som tidligere skrevet i årskalenderen. Det er en festival for ca. 15 efterskoler, hvor alle skolernes bands optræder med deres egne numre. Vi drager alle afsted og får en fed musik og samværsdag fra middagstid.

Fredag den 21. maj er der 2. klassedag for alle 2. klasser i hele Vesthimmerland og temæt er Jorden Rundt med Ranum Efterskole. Eleverne er guider og det er en totaloplevelse for alle!

Med venlig hilsen
Olav Storm
forstander

Ekstra – Nyhedsbrev onsdag den 28. april 2010

Kære læser!
Søskendeweekenden var en stor succes med glade unger over hele skolen og ikke mindst i sportshallen. Den positive oplevelse, kom søndag aften til at stå i skærende kontrast opdagelsen af at 1 elev havde taget hash med på skolen. Efter nogle trælse timer var vi igennem udredningen og desværre var der flere tråde at følge op på, så vi er i øjeblikket i gang med et større pædagogisk projekt, som handler om at genskabe tilliden og sikre et konstruktivt samarbejde mellem elever og voksne.
Vi mener det alvorligt, når vi siger, at vi vil være en stoffri skole, og flere elever er sendt hjem til afklaring. En elev er sendt helt hjem, og vi forventer at afslutte den pædagogiske opsamling inden de forestående prøver. Det er desværre ikke usædvanligt, at flere elever udfordrer den øgede frihed og tillid, som de bliver vist efter 8 måneder på skolen, og vi har efter et stormøde -udleveret et spørgeskema til alle elever, så vi kan få et overblik over de problemer vi må stå overfor. Heldigvis er det vores opfattelse, at eleverne er positive overfor at være med til at løse problemerne i et tæt fællesskab og i samarbejde med os voksne.

Med venlig hilsen
Olav Storm
forstander

Nyhedsbrev fredag den 23. april 2010

Kære læser!
Det har været en temmelig hektisk uge med mange forberedelser til de kommende prøver, opsamling på terminsprøverne og endelig udtræk til mundtlige prøver, samt de skriftlige prøver til maj. Se alle udtræk under – Undervisning.

I dag har 9. årgang haft naturfagsdag og været på ekspedition til Vilsted sø. Endvidere har alle været til elevfotografering til årets store elevfoto. Alle elevern har fået en kode til valg og evt. bestilling af billeder. De elever, der ikke kunne være med i dag, får mulighed for at blive fotograferet på torsdag. Eleverne har også lavet navnetræet til mindetrøjen og bestilling af størrelse og farve, samt trøje sker endeligt i næste uge.

Socialt har vi har fokuseret på problemerne omkring tyveri, og det er et område vi ikke slipper før det er stoppet. Selv om man er teenager er der grænser, der ikke skal udfordres. Da vi ikke kan udelade, at der er tale om en decideret listetyv udefra, så vil vi optimere vores overvågning af indgangene til skolen.

I denne weekend er der søskende weekend, og det er altid sjovt at se lighederne mellem eleverne og deres søskende. Programmet er tilrettelagt i fællesskab med eleverne og der skal både råhygges og spilles bold, samt øves på airtracken.

I den kommende uge er det sidste rigtige profilfagsuge, og torsdag er der profilfagsdag med bl.a. dykning i Limfjorden og sejlads. Der er fri fredag, og dermed god mulighed for at komme hjem på weekend torsdag eftermiddag. Rigtig god weekend!

Med venlig hilsen
Olav Storm
forstander.

Nb:Elevevent udvalget har uddelt en invitation til en elevfest den 7. maj. Forældrerådet har ikke mulighed for at stå for festen og har bedt eventudvalget om at finde andre frivillige forældre. Jeg viderebringer hermed opfordringen til at forældre melder sig til at hjælpe de unge med at lave en sikkerfest.

Nyhedsbrev fredag den 15.04.2010.

Kære læser!
En helt almindelig skoleuge er slut. Solen har skinnet – igennem askeskyen fra Island fra en flyfri himmel. Tanken om at vi kunne være strandet med godt 200 elever i diverse lufthavne, hvis vi havde rejst i denne uge – er lidt – interessant… Vandkampe har især præget de første varme dage i ugen, og eleverne har nydt at sidde længe ude og hygge sig på terrassen i skolegården og på altanerne i Kærhuset. Med venlig henstilling er det lykkedes at holde musikniveauet nogenlunde nede i hensynet til skoles nabør, men vandkampe går ikke stille af sig!

Ugens program har budt mest på profilfag og på faglig forberedelse til prøverne i maj. Onsdag aften var der engelsk filmaften i festsalen.

Socialt har vi sat fokus på morgenmotion, fordi det har været lidt svært for en gruppe at komme afsted. I Seminariehuset lykkedes det de sidste dage at få alle med, mens Kærhuset stadig kæmper med at få samlet alle sammen til den friske gåtur mod morgensolen. Hvis man ikke kommer afsted til morgenmotion, så tager man den lange tur til Rønbjerg til en samtale med undertegnede, så det burde være motivation nok til at komme ud af fjerene. Snyder man for den lange aftentur og tager bussen mv., så kommer man hele vejen hjem til mor og far. Det skete for en dreng i denne uge.
4 andre drenge måtte også vende blikket hjem ad grundet en meget alvorlig episode, hvor de havde leget med et privat hardballgevær og bl.a. affyret skud med hårde plastkugler mod hinanden og en anden elev. Det er en rigtig dårlig ide at have private hardball våben med på skolen og værelset!
Vi har desværre også et problem med raperi/tyveri i Kærhuset, hvor vi de sidste 3 fredage har oplevet, at der er taget penge fra punge på ulåste værelser og fra ulåste skabe. Det er særdeles træls og det skal stoppes, fordi det ødelægger kammeratskabet.

Ellers har vi haft en rigtig dejlig uge, og det føles som om de øvrige elever virkelig investerer positivt i hinanden. Vi har dannet et Mindetrøje udvalg og udover den skoletrøje der er betalt i tilmeldingsgebyret, kan eleverne også bestille joggingbukser. Bestillingssedlerne uddeles mandag og tirsdag, og de skal afleveres igen sammen med betaling (kun hvis man ønsker mere end Mindetrøjen) mandag den 26. april.

I den kommende uge er der Talent Show tirsdag aften og ellers er det en normal efterskoleuge for alle. Talentshowet afløser husaftenen torsdag.

Fredag er der søskendeweekend. Der er tilmelding søndag aften ved ankomst.
Programmet for søskendeweekenden planlægges af de elever, der har søskende med, men I kan godt pakke både sovepose, varmt og praktisk tøj, samt noget sportstøj. Weekenden er gratis for søskende, men det er en god ide at tage en pose godt med til aftenbio på loftet.
Weekenden starter fredag fra kl. 15. og slutter lørdag kl. 16. Der er forfriskninger til forældrene, der henter og bringer i Kærhuset.

Jeg minder om, at det er meget vigtigt, at alle har en cykel, der er i orden, da vi jævnligt vil tilbyde ture og aktiviteter ud af huset.

Rigtig god weekend og kommende uge!

Med venlig hilsen
Olav Storm
forstander

Nyhedsbrev søndag den 11.04.2010.

Kære læser, først nu – søndag aften – er der blevet tid til Nyhedsbrev. Det har været en særdeles hektisk uge og weekend. Vi har forberedt både præsentation af profilfagsekspeditionerne med collager, billeder, film og udstillinger på hele skolen. Fredag kom godt 125 forældre til Profilfagspræsentationen af deres rejser til NY, Italien, Rødehavet, London, Amsterdam, Gran Canaria, Andelusien. Det var første gang vi lavede denne type arrangement og flere var ret nervøse. Alligevel kom alle i gennem præsentationen og kunne efterfølgende vise stolte rundt på deres udstillinger.

Lørdag holdt vi åbent Hus dag og fik et flot antal besøgende. Vi startede med en kort fællessamling i festsalen og efterfølgende viste eleverne rundt og lavede en række aktiviteter rundt på hele skolen. Gæsterne kunne også smage haj grillet af gastronomiholdet. Solen skinnede omkap med vores dejlige elever og lærere, så det var svært ikke at smile eller grine med på de mange haj historier, som gimikken med hajen afstedkom. Se evt. TV2 klip nedenfor.

Lørdag formiddag lavede Gastronomiholdet en lille video, som sendes til børnekanalen Ramasjang og om eftermiddagen optog vi en virtuel åbent Hus video, så de mange fortællinger kan snart genopleves på hjemmesiden.

Ugen startede ellers med lidt af en “overraskelse”, da performanceholdets lærer meddelte, at hun slet ikke kom hjem fra Gran Canaria, men opsagde sin stilling for at bosætte sig der. Tja… Nu har vi lukket de faglige huller og ser frem til at ansætte en ny performance lærer til sommer. Kender du / I en fantastisk kreativ og energisk performancelærer – der har lyst til at blive bønde i Danmark og gerne i Ranum?

I den kommende uge har vi en helt normal uge med fokus på faglig opsamling på bl.a. terminsprøverne og på forberedelserne til de skriftlige prøver i begyndelsen af maj.

Husk:
Søskende weekenden 23.-24. april.
Cykeltjek – skal være køreklar til næste weekend.

I næste weekend er der strandtur med bål og ude-nat på stranden – alle der bliver på skolen i weekenden skal med!

Rigtig god uge og et sidste haj – herfra 😉

Med venlig hilsen
Olav Storm
forstander.

Kære læser
Hermed en invitation til at besøge Ranum Efterskole den 10. april til åbent Hus arrangement kl. 13.-16.
Vi har ledige pladser til 2011-12 og frem, og alle er naturligvis velkomne til at besøge os.
Eleverne viser rundt på skolen og fortæller om deres mange oplevelser bl.a. fra de seneste profilfagsrejser til New York, Rødehavet, Gran Kanarie, London osv. Vi fortæller også om skolens værdigrundlag, boglige undervisning og profilfagene.

Kom og smag på vores Haj kultur!
Vi vil gerne have en “hej-kultur” på skolen, for har man sagt “hej” til hinanden i løbet af dagen, på trappen, på stien, i klasseværelset eller i lærerværelset, så glider samarbejdet og kammeratskabet langt lettere. Det kan gøres med ord, men på lørdag serverer vi også en ca. 2,3 meter lang og ca. 130 kg. “Haj” for alle besøgende og elever!

Det er ik´ bare for sjov!

Se selv på TV2 nord: klik på billedet

Forældre og familiedag om fredag den 9. april kl. 14.-17.
Vi vil gerne se de forældre og familiemedlemmer, som har mulighed for det fredag til præsentation af profilfagsrejserne. Det foregår først ved en samling i festsalen, hvor hver rejse kort præsenterer sin tur i 10-15 billeder og efterfølgende går hvert hold til deres eget lokale med familierne for at fortælle mere om rejsen og evt. vise flere billeder og film. Arrangementet er annonceret i årsplanen fra skolestart, og da det ikke er alle som kan komme grundet afstand og arbejde, så er man naturligvis velkommen også om lørdagen til åbent Hus.

Der er blive-lørdag for alle elever-Både ansatte og elever viser frem på åbent Hus dagen og det er vigtigt at alle får lejlighed til at fortælle deres historie og er med til at tage imod vores gæster. De elever der gerne vil hjem i weekenden, kan tage afsted lørdag efter kl. 16.
Husk, at der er en Haj menu om lørdagen!

Således ønskes I alle en rigtig god Påske, vi glæder os til at se alle elever friske igen på mandag den 5. april fra kl. 17.00.

Med venlig hilsen

Olav Storm
forstander.

Nyhedsbrev den 27. marts 2010

Kære læser
Vi sidder små 40.000 fod oppe og under os ligger Portugal. Mørket falder på og en lang og uge rinder ud, mens vi nærmer os ålborg på vej fra Gran Canaria. De fleste hold er landet: Musik og Showdans er retur fra NY, Cross fra Italien, Medie fra London, og Dykkerne fra Rødehavet. Ridepigerne fra Andelusien, Kampsport returnede fra Amsterdam fredag og om et par timer lander Performance, design og Gatronomi. Det forlyder på de korte sms- opdateringer, at alle har haft en god rejseuge og at det igen lykkedes at sende godt 220 elever og lærere ud i verden og få dem alle sikkert hjem igen.
Selvom det naturligvis er en stor udfordring, så er det også en stor glæde at opleve de unge og samværet på rejserne. Personligt deltog jeg på sejladstogtet omkring de Kanariske øer fra Gran Canaria til Tenerife og retur til Las Palmas. Atlanterhavet er stort! Men trods meter høje bølger og god vind, samt mange timer på vandet, så lykkedes det ved egne kræfter og indsats for eleverne at navigere skibet sikkert i havn til både kulinariske og kulturelle oplevelser. Sammen ned en lille gruppe fra besætningen satte jeg en dag kursen mod vulkanen Teide og nåede 3550 meter op – fra 30 grader i solen til 1 grad og sne.
Det er kontrasterne, der giver erfaringer og vi har samlet rigtig mange erfaringer på den sidste uges rejse, både fra forskellige kulturer og ikke mindst fra det tætte og forpligtigende samvær på rejserne og mødet med andre unge med samme interesser.

At rejse er en Imagination ekspedition
Alle holdene og alle eleverne har fået hver deres eventyr og på hjemmesiden kan I læse om deres oplevelser undervejs. Om nogle dage begynder billeder fra rejserne også at komme på Billedsiden. Opsamlingen på rejserne er en vigtig del af vores efterskoles Imagination profil. Eleverne skal formidle deres erfaringer og oplevelser til andre i billeder, fortællinger, musik, gastronomi, performance, plancher videoproduktioner etc. Målet er at fortælle en historie, hvor deltagerne på rejsen indgår, som centrale aktører, og hvor de og fortælleren danner en fælles historie. Den fælles historie giver både de medvirkende og tilhørerne mening, fordi den er selvoplevet og kan inspirere andre til også at søge nye udfordringer. Eleverne vil i de kommende profilfagstimer forberede deres fortællinger, og præsentere dem første gang til åbnet Hus den 10. april.

Påskeugen byder på terminsprøve.
Mange elever vil være trætte efter ugens strabadser, men vi ved af erfaring, at det er vigtigt at vi nu sætter fokus på det næste store mål for skoleåret. Prøverne til sommer. Derfor har vi terminsprøver mandag – onsdag i den kommende uge. Bemærk, at 10. Klasse har prøver helt ind til kl. 16.15 onsdag,det kan give nogle elever en udfordring omkring hjemrejsen. 9. årgang har fri kl. 14.30.
I den kommende uge sender vi også en ny profilavis med eleverne hjem, og her er de også hovedpersonerne i de fleste historier. Avisen er samtidig en invitation til åbent Hus den 10. April, hvor eleverne har blive-lørdag og først har fri kl. 17.00. Vi håber på at få mange besøgende og at I har lyst til at give en avis videre til andre interesserede.

Med venlig hilsen

Olav Storm
forstander

Nyhedsbrev 19. marts 2010.

Kære Læser!
Sneen smelter og nu er huset snart tømt. Vi har lige hørt, at dykkerne er landet i Nakari i Egypten efter en god tur. Pia (lærer) skriver: Vi har haft en god tur herned, tords mangel på søvn. Vi er alle blevet indkvarteret i telte, og vi har fået lækker aftensmad. Stemningen er super, og vi krydser fingre for at stormen lægger sig så vi kan dykke i morgen. Mange hilsner fra de glade dykkere.

Sådanne hilsner og status rapporter vil i den kommende uge komme ind fra alle holdene – næsten dagligt. De fortæller ikke bare om oplevelserne her og nu, men også om forløsningen af mange måneders spænding og forventning hos alle – elever og lærere. Vi er ved et af de store klimax i efterskoleåret og vi ved af erfaring, at verden ser anderledes ud efter denne 3. og sidste profilfagsrejse. Det her glemmer eleverne aldrig. Det er et stort arrangement at sende 220 personer ud i verden til New York, Egypten, Gran Canaria, Holland, Andelusien, Italien og England. Men det afspejler, at vi har så mange dejlige og modige elever, som nu viser, at de tør begive sig ud i verden!
Meget kan gå galt, men de har øvet sig, så godt de kunne i betragtning af den lange vinter og vi har prøvet det før. Følg med på Nyhedssiden – hvor Ib og kontoret vil forsøge at bringe de mange informationer fra rejserne løbende.

Ugen er gået med mange forberedelser til rejserne og med at rette blikket fagligt fremad mod de forestående terminsprøver, som venter i de 3 dage op til påskeferien.
Tirsdag aften holdt musik og performanceholdene en lille cabarette med et sofastykke.
Onsdag var der film i festsalen. Torsdag holdt sejlerne et duelighedsseminar sammen med 18 voksne duelighedskursister fra Himmerlands Sejlerskole. Eleverne arbejdede sammen med de voksne i grupper og fik lejlighed til at møde interessefæller på tværs af alderstrin og erfaringer. Torsdag aften grillede køkkenholdet hele aftenen til alle rejseholdene var spist af og overalt stod der tasker klar til afgang ved midnat.

Elevfesten har været en stor succes – set indefra huset. Eleverne virkede rigtig glade og tilfredse med hinanden i søndags, og vi har ikke sporet udløbere af evt. konflikter ved festen. Jeg vil derfor benytte lejligheden til at takke det frivillige forældreråd og alle voksne deltagere rigtig meget for jeres store indsats og fantastiske styring af elevfesten. I har fået meget ros af de elever jeg har talt med – og det siger rigtigt meget! Tak fordi I gav vores unger en tryg “voksen” fest.

Terminsprøver i uge 13. Vi ved godt at eleverne vil være trætte efter rejsen, men med terminsprøverne så skal de ikke overskue andet end at fokusere på ét fag en ½ dag ad gangen og det betyder ro og tid til at tænke frem mod årets sidste store mål. Sommerens prøver. Derfor sørg for, at de hjemvendte får sovet ud i weekenden og møder friske op søndag aften!

Den 10. april holder vi åbent Hus for alle interesserede. Og i den forbindelse udgiver vi en ny profilavis, som vi gerne vil sende rundt til jer alle i uge 13. Vi håber, at I har lyst til at dele den ud til andre, der måtte være interesserede i at opleve verden blive større på Ranum Efterskole i de kommende år.

Med venlig hilsen og god weekend!

Olav Storm
forstander

Ranum Efterskole i fokus
Læs den spændende artikel om Kokken Lars Jeppesen og samarbejdet med eleverne i køkkenet på Ranum Efterskole.

Nyhedsbrev 12. marts 2010.

Kære Læser!
Der har været en dejlig efterskoleuge! Elevrådet arrangerede et pragtfuldt fællesarrangement for alle eleverne, stortset uden voksenindblanding, mens vi lærere holdt lærerseminar og diskuterede pædagogik hele aftenen. Onsdag var lærerne også forment adgang til aftenprogrammet, da vi havde besøg af 12 sexinformanter. Torsdag tog vi et kæmpe fællesbillede til den nye profilavis, som udkommer den 3. april med Nordjyske. Avisen bebuder, at der er åbent Hus den 10. april og dermed “blivelørdag” for alle elever.

Ugen startede med morgensamling mandag og samling om eftermiddagen. De to praktikatner fra Den frie lærerhøjskole i Ollerup, Lasse og Julie blev taget godt i mod. Pædagogisk har vi sat fokus på at eleverne kommer til tiden til samlingen, og indført protokol indtil de sidste ca. 15 elever også har lært at komme til tiden. Det har været hårdt at komme igang med morgenmotionen for disse elever og derfor har de brug for en hjælpende fast struktur indtil de er inde i rytmen igen.

Onsdag var der som skrevet indledningsvist sexinformation for alle elever. Drengene og pigerne blev delt i to grupper og fik en både sjov og lærerig orientering om de vigtige sikkerhedsmæssige aspekter af denne del af livet. Vi oplever at meget få elever er blevet klædt ordentlig på i folkeskolen eller hjemmefra, og at de i det tætte fællesskab på efterskolen tør stille de “sjove” spørgsmål og dermed blive klogere. Det er derfor godt, at vi kan trække på ålborg Ungdomsskoles frivillige korps af Sexinformanter.

Torsdag havde vi en af årets 4 lærersamlinger og denne gang var temæt pædagogik og daglig struktur. Vi kan jo godt mærke, at eleverne er selvkørende og så er det vigtigt at vi kan sætte klare streger både midt på vejen og i siden, så ikke alt for mange skal ud i rabatten og samles op…

Elevrådet tog et flot initiativ og gennemførte en fællesaften for alle elever. De havde rigtig mange sjove indslag – se billederne.

I profilfagene har man haft fokus på forberedelse af profilfagsrejserne. Det er ved at gå op for alle, at det allerede er på næste fredag at rejserne starter og at det er i denne weekend, at der skal pakkes og huskes pas, sygesikringskort osv. Sommerfuglene er ved at lette, og snart sætter vi kursen mod så fjerne mål som New York, Gran Canaria, Andelusien, Italien, England og Holland.

Husk: Mandag den 15.marts er det sidste chance for at blive tilmeldt optagelse.dk og der har været hektisk aktivitet på vejlederkontoret hele ugen.

I aften er der elevfest arrangeret af elev-event udvalget og forældrerådet. Vi kunne for første gang konstatere, at der var elever, som havde købt sprut i Brugsen. Og det er rigtigt ærgeligt for så skal der jo mere kontrol til for alle. Heldigvis var der ikke taget hul på sprutten, for det ville være rigtigt ærgeligt ikke at skulle afsted på den forestående profilfagsrejse, og istedet at skulle sidde hjemme og tænke over livets alvor i efterskolentilværelsen…

Jeg håber, at elevfesten går godt og krydser jeg fingre for, at vi får alle med ud på de store ekspeditioner, for de er i særklasse med til at forme eleverne og deres udbytte af efterskoleopholdet på Ranum Efterskole.

Med venlig hilsen og rigtig god weekend

Olav Storm
forstander

NB. Der er oplæg og billeder fra Nepalrejsen på søndag kl. 15.oo i spisesalen på Kærvej og tilmelding

Nyhedsbrev 5. marts 2010.

Kære Læser!
Foråret er på vej – sneen smeltede kraftigt i den stærke sol og med isfyldte tagrender løb en del af vandet ind i husene i stedet. En elev stoppede mig på stien og pegede “se der er grønt græs”. Vi glæder os alle til at slippe fri af vinterens kolde favn og se naturen tø op igen.

Det har været en god opstartsuge efter vinterferien! Der har været godt gang i alle fag, profilfag og aktiviteter om aftenen. Lektiecafeen om eftermiddagen har fået mere opmærksomhed og elever, der har brug for at rette mere opmærksomhed på dette felt opfordres kraftigt til at deltage!

Morgenmotion er igen en daglig start på dagen og selvom det var både koldt og glat, så kom stort set alle afsted. En gruppe teen-testede naturligvis morgenvagten og blev i sengen. De måtte så istedet afsted på en noget længere rute om aftenen. Når ikke alle kommer afsted, så gåes ruten også om fredagen. Turen går mod solen, som står op og ud langs søen.

Tirsdag eftermiddag startede et nyt valghold i psykologi. Fokus er på udviklingspsykologien og på kommunikation bl.a. NLP. Der arbejdes alene med præsentation af emnerne og små øvelser til eksemplificering af teorie. Forløbet varer 7-8 tirsdage og man skal have deltaget 5 gange for at få det på sin skoleudtalelse.

Torsdag eftermiddag var der kontaktgruppedag og livlig aktivitet både i huset og hjemme hos kontaktlærerne. Grupperne lavede forskellige forfriskninger bl.a ostefondue og lækre pandekager. Nogle grupper var i ålborg for at skøjte, mens andre bare hyggede sig hos deres lærer med film og guf.

Pædagogisk: I løbet af ugen har der været flere debatter mellem elever, lærere og forstander omkring forskellige forhold på skolen, som eleverne gerne ville have ændret. Det har særligt handlet om elev-lærerforholdet, samt generelle rammer og regler. f.eks. vil eleverne gerne have mere frihed til at udfolde sig kreativt og frit på værelserne. Og at vi som ansatte skal respektere, at det er nødvendigt med mere dialog – inden vi skrider til en sanktion overfor, de få, der ikke magter friheden og som kommer til at vise dette i rod og ødelagte værelser. Det kan til tider være meget vanskeligt at fastholde den værdsættende og anerkendende tilgang til et teen-drenge-eksploderet værelse, men vi forsøger at blive bedre hele tiden. Denne gang valgte vi at dele værelset med en skillevæg i vinterferien. Det vigtigste er, at det ikke går ud over det store flertal, som godt kan få det til at fungere på deres værelser, men vores handling gav usikkerhed og frygt for at det kunne ske for andre.

Elevrådet har spillet en aktiv og særdeles konstruktiv rolle, og det er med stor respekt og anerkendelse, at vi glæder os til at fortsætte debatten i den kommende uge!

I den kommende uge fortsætter det boglige arbejde og forberedelserne til de forestående profilfagsrejser. Mandag starter to praktikanter fra Den frie lærerskole i Ollerup, de skal være her i 3 uger og deltager også på hver deres profilfagsrejse.

Onsdag får vi besøg af 12 sex-informanter – de vil uden voksne – vejlede og debatere sex og sundhed med alle eleverne i mindre grupper.
Torsdag aften holder medarbejderne et internt seminar med fokus på fælles pædagogisk fodslag. I mens har elevrådet og eleverne et tilsvarende tema med deres egen dagsorden. Demokrati og fællesudvikling kræver øvelse!
Fredag skal Rideholdet til den store ridemesse i Herning “Hest og Rytter”. Om aftenen holder elev-eventholdet en “elevfest” uden for skolen.

I denne weekend er der dykker-weekend! Og godt 60 dykkere er startet på de praktiske øvelser i bassin. Resten af Padikurserne tager de i Egypten i uge 12.
I den kommende weekend er der bl.a. Nepaleftermiddag for Nepalholdets forældre søndag kl. 15.-17. i festsalen.
Det er ved at være sidste udkald for de der ikke har foretaget studievalg til efter sommerferien og Ib er klar på kontoret til den sidste vejledning for de der har brug for det. Husk at fristen er den 15. marts.Rigtig god weekend og nyd de tidlige forårstegn!

Med venlig hilsen
Olav Storm
forstander

Nyhedsbrev 19. februar 2010.

Kære Læser!
Det har været en rigtig dejlig uge med masser af positiv energi og god stemning efter KlimaX forestillingen. Den fylder meget både ved elever og ansatte og vi har også brugt tid på at lave en evaluering af processen og resultatet. Evalueringen er nu under bearbejdning, men det overordnede billede er helt klart: (Herunder et uddrag af en pressemeddelse).

KlimaX forestilling på Ranum Efterskole blev en stor succes.
I weekenden afholdt Ranum Efterskole sin årlige performancemusical med alle elever. Billetindtægten og overskuddet fra den globale kulinariske jordomrejse gik til ofrene for katastrofen på Haiti.

KlimaX – en fremtidsrejse
I et brag af en total performanceforestilling med både sang, musik, skuespil og ikke mindst en række spektakulære happenings, satte de 190 elever fokus på fremtidens helt store udfordring klimaforandringer.
I små to timer blev publikum draget med ind i en dramatisk rejse 25 år ud i fremtiden. Udsigten til fremtiden bød på klimaflygtninge, tyfoner og miljøkatastrofer, men også på ansvarlige unge, som tog udfordringen op og vente tilbage til nutiden for at selv at tage fat på at mindske de fremtidige problemer.

Eleverne ledede selv projektet.
Eleverne har selv skrevet stykket og hele opsætningen blev ledet af 20 ansvarlige elever under vejledning af lærerne. På elevernes hovedkonto blev stykket samlet og øvet på bare 3 dage. Men forud for denne præstation havde de mange profilfag forberedt sig hen over vintermånederne. Nepalholdet havde samlet dokumentation for klimaforandringerne på deres rejse i januar, kamsportsholdet stod for en dramatisk tyfonopvisning, danseholdet viste både salsa, ballet og shuffle. Medieholdet stod for de flotte programmer og plakater.

En kulinarisk jordomrejse
Efter forestillingen havde køkkenchef Lars Jeppesen i samarbejde med en flok dygtige elever lavet en gastronomisk jordomrejse med spændende klimavenlige retter fra hele verden. Musikholdet spillede jazz til middagen og hestepigerne sørgede for en udsøgt betjening af de godt 450 spisende gæster.

Samlede ind til ofrene for katastrofen på Haiti.
KlimaX forestillingen blev spillet 4 gange og i alt samlede eleverne 17.538,17 kr. ind.

Tak til alle som medvirkede til at gøre KlimaX forestillingen til en succes!

Ugen har udover afslutningen på KlimaX projektet også budt på opstart af nye profilfag og en fastelavnsfest torsdag aften. Middagen stod på papegøjefisk fra Thailand og
efterfølgende var der traditionel tøndeslagning i den gl. gymnastiksal.

Socialt har vi haft en fin uge. De elever der desværre måtte til afklaring i sidste weekend, kom hurtigt tilbage med en klar melding om at de nu følger de fællesregler og deres hjemsendelse har afstedkommet en sund debat i elev- og lærergruppen. Det var hårdt at komme hjem i en fællesweekend, men med få regler og dialogorienterede rammer, så er det nødvendigt med skarpe kanter, når man opdages.
Listetyv på spil: Uheldigvis har vi haft besøg af en listetyv på flere værelser, som var ulåste og det har betydet nogle trælse tyverier, bl.a. forsvandt en bærbar computer og nogle penge. Vi har et videosystem, som overvåger indgangene til skolen og der er vidner, som har beskrevet vedkommende. Alle informationer er videregivet til Politiet, og vi afventer nærmere herfra…

Nye profilfag og ekspeditioner til 3. profilfagsperiode:
Dykning ( PADI kurser) rejser til Rødehavet, Egypten.
Sejlads ( Duelighed) rejser til De Kanariske øer
Ridning rejser til Andelusien.
Musik og Dans rejser til New York
Design, Performance, samt Madkultur rejser til Gran Canaria.
Medie rejser til London
Kampsport rejser til Amsterdam
Motocross rejser til Italien.

I perioden efter vinterferien og frem til afrejse, arbejder både elever og lærere med at udvikle fagene og forberede ekspeditionerne. Da rejserne ligger forholdsvist tideligt i år, så er der bl.a. fokus på at samle inspiration til f.eks., Aftryk festival og til en Imagination udstilling på skolen i forbindelse med åbent Hus den 10. april og Nye elevers dag den 12. maj.

Elevernes eventråd har sendt et brev med eleverne hjem i fredags om en forestående elevfest og forældrerådet er involveret. Jeg skal hermed opfordre til, at forældre melder sig som frivillige hjælpere til festen, så det bliver en god fest.

Vinteren har bidt sig rigtigt godt fast i Himmerland og vi drømmer alle om forår og varme. Nyd ferien og husk at få snakket om, hvad der skal ske efter Ranum Efterskole. Det vigtigt at valget er truffet inden den 15. marts.

Med venlig hilsen
Olav Storm

Nyhedsbrev 12. februar 2010.

Kære Læser!

Klimax Performancemusical ugen er netop på sit højeste – KlimaX. Godt 190 elever er involverede i et hav af projekter. Generalprøven var første fuldstændige sammenspilning af de mange projekter og det blev rigtigt flot. Eleverne brænder totalt for denne store udfordring. De mange ledere og tovholdere er blevet bundet tæt sammen af hovedkvarteret, så både kampsportsholdet, danserne, musikerne, kor og salsadanserne m.fl. fungerer sammen på scenen. I spisesalen arbejder elever på at lave en kulinarisk jordomrejse og der er rigtig mange lækrerier – så kom og smag på KlimaX forestillingen og se de flotte udstillinger.

Socialt har det været en noget udfordrende uge, for samtidig med at hovedparten af eleverne har kørt i højeste gear og virkelig knoklet igennem, har vi haft 3 trælse episoder med bl.a. afsløring af 4 smugrygere, 3 på natterend og flere omkring en mobbesag på facebook. Det har ikke kunnet undgå at forstyrre det store fællesskabsprojekt, men samtidig har det også givet en bevidsthed om, at man har et valg – og de, der blev sendt hjem skriver tilbage, at de hellere vil være med til KlimaX og gerne vil leve op til de fællesregler resten af året. Det er det vigtigste!
Det har givet anledning til usikkerhed, at de øvrige elever ikke viste præcist, hvad der var sket og hvem, der var sendt til afklaring hjemme, og derfor er navne og forseelser lagt på Infotavlen for første gang nogen sinde. Det kan virke barsk, men så er der klarhed og ikke brug for at lave historierne værre end de er!

Nu skal de få trælse ikke stjæle hele billedet. Og derfor vil jeg slutte og skynde mig over til den anden forestilling, som spiller for fuldt hus allerede. Vi lægger billeder og film etc. på nettet, så I også kan følge med på afstand, senere i ugen.

Med venlig hilsen og god weekend
Olav Storm
forstander

Billeder fra Klimax

Ugen er allerede sparket godt i gang, som ses på billedet herover af tækwondotrænerne. Alle de forskellige hold er rigtig godt i gang med alle opgaverne der følger med til KLIMAX

I festsalen er der også godt gang i den, hvor både lyd- og lysmænd, scenografer, skuespillere, sambadansere, musikere og en masse andre arbejder på højtryk.

Nyhedsbrev 5. februar 2010.

Uge 5 startede med vintersnekaos, og igen blev skolen begravet i sne. Ugen igennem har der været fremlæggelse af OSO opgaver på 5 samtidige hold og der var en koncentreret og hektisk stemning forud for de mange krævende fremlæggelser.

Ved siden af de mange fremlæggelser har vi haft almindeligt skema med profilfag og klubfag. Mandag middag var der koncert med gruppen Tumult på Ranum Skole for Musik, Dans og Performanceholdene. Torsdag aften havde vi besøg af en betjent fra fængselsvæsenet på besøg. Hun fortalte om livet bag tremmer og konsekvenserne videre i livet. Det er et taburiseret tema, som optog de unge og gav en indsigt i en anden verden.

Klimax forestillingen løber af stablen i den kommende uge og weekend.
Den foregående weekend og denne weekend står i forberedelsernes tegn til Klimax performanceforestillingen. Eleverne er inddraget i alle projektets faser og som noget nyt står de selv for en del af ledelsen af projeket. De har dannet et hovedkontor til administration og styring af de mange mange delprojekter og opgaver. Tilmeldingerne kommer i en lind strøm, og mange vælger også at udvide programmet med en kulinarisk oplevelse. Se program og tilmelding ved ovenstående link.

Den kommende uge er også en boglig uge, men om eftermiddagen og fra onsdag, går det løs med Klimax projektet. Formålet med performanceprojektet et at samle og involvere alle elever og hovedparten af alle ansatte i et stort fælles kreativt projekt med den verdens aktuelle dagsorden omkring klimaforandringerne.

Fastelavnsfest den 18. februar. Alle elever opfordres til at tænke kreativt og finde et sjovt og spændende fastelavnskostyme til Husaftenen den 18.2. Her vil vi holde et brag af en fastelavnsfest med kattekonge og dronning.

Vi glæder os til at se jer alle til en rigtig festelig forestilling med rigtig mange talentfulde elever i fuldt sving!

Med venlig hilsen og god weekend.

Olav Storm
forstander.

Nyhedsbrev 29. januar 2010.

Kære Læser!
OSO arbejdet har fyldt hele ugen for 10. klasse og eleverne har arbejdet virkelig fokuserede på deres opgaver. Der har været en stor faglig fordybelse og det har summet af kreativitet og input fra besøg på forskellige arbejdspladser. Vi har reduceret tilbud og fristelser i fritiden til frivillig sport og en filmaften, så 10. klasseeleverne fik maksimalt tid til deres arbejde, på trods heraf var de sidste stadig i fuldgang med trykningen helt op til deadline. Vi udsatte afslutningssamlingen og så kunne de afslutte til tiden.

Ugen har også budt på faglig fordybelse for 9. klasse, i der hver dag har været en ny fagdag i dansk, tysk, engelsk eller matematik. I dag fredag var fagdag i biologi og alle 9. klasseselever drog til Nordsø Museet i Hirtshals. Her fik de en faglig og professionel i havets fødekæder, samt lov til at kigge ind i fiskens anatomi.

I denne weekend er der Klimax / Performance weekend, for de 70 elever der vil være ankerpersoner og engagere sig ekstra meget i forestillingen. Den følgende weekend er også dedikeret Klimax. I forbindelse med forestillingen den 13. feb. er lørdag blivedag.

Klimax forestillingen involverer alle elever i en eller anden form, enten i dans, musik skuespil/performance, sceneteknik, kunstudstilling, Klimapanel osv. Som noget helt nyt laver vi også en Klimax cafe, hvor mad interesserede elever i samarbejde med køkkenchef Lars Jeppesen tilbereder en gastronomisk jordomrejse. Læs mere på tilmeldingssiden.

Det er af pladshensyn nødvendigt med tilmelding og I kan samtidig med bestilling af billetter også reservere bordplads ved Klimax middagen. Selv om man ikke ønsker at deltage i middagen efter forestillingen, så behøver man ikke køre sulten hjem, idet køkkenet igen serverer den snart berømte “Nepalsuppe” i kantinen.

I den forgangne uge har vi igen i morgensamlingerne fulgt udviklingen i jordskælvskatastrofen på Haiti, og vi har særligt haft fokus på nødhjælpsindsamlingen og vilkårene herfor. Mange bække små gør en stor å – og derfor går Klimax forestillingens billetsalg går ubeskåret til nødhjælpen!

Profilfagene og profilfagsrejserne for sidste og 3. periode er ved at falde på plads. Igennem ugen har der været løbende dialoger mellem lærere og elever i de forskellige hold og langsomt er rammerne for profilfagene og rejsemålene faldet på plads.

Sejlads, Performance, Madkultur, samt Design – sætter kursen mod Gran Canaria, hvor kulturlivet og farvandet er perfekt på denne årstid.
Showdance og Musik drager til NewYork og bliver ledsaget af en ny og super kompetent gæstelærer fra N.Y. Han kan føre de 55 elever og lærere indenfor dørene i de professionelle danse- og musikmiljøer.
Medie planlægger en ekspedition til London
Dykkerholdet har for længe siden sat kursen mod Rødehavet og 3 lærere har forberedt rejsen med et besøg i den ørkenlejr, hvor eleverne skal bo kun få meter fra koralrevene.
Motocross genopstår i foråret, fordi 8 elever brænder 110% for dette forløb og er indstillet på at kæmpe for projektet. Det kræver utroligt meget at få cross til at fungere som et fag, men med god forældreopbakning både på profilfagsrejse og i forbindelse med weekendkørsel, så kan det lykkes. Rejsemålet er ikke afklaret.
Kampsport sætter kursen mod Amsterdam og skal besøge et helt specielt træningscenter, samt opleve en ny hovedstad for RE.

Klimax forestilling, profilfag og nye rejseprojekter. Der er meget at se frem til i det kolde vintervejr. Lloyd, elev, har taget nogle fantastisk stemningsfyldte billeder forleden morgen. På hjemmesiden har Rasmus opdateret vores billedbank, og i den næste tid kommer endnu flere billedmapper fra året på plads.

Med venlig hilsen og rigtig god weekend.

Olav Storm
forstander.

Nyhedsbrev 22. januar 2010.

Kære Læser!
Januar er et vendepunkt i efterskolelivet. Anden halvdel af efterskoleåret og starten på afslutningen. Vi spilder ikke tiden på Ranum Efterskole og allerede inden ferien rigtig var slut, drog eleverne af sted til både Nepal og Norge. Vi har således startet året med 2 store rejser, som på mange måder er totalt forskellige og alligevel har nogle helt fælles værdier omkring samvær, kultur og aktivitet.

Norgesrejsen: Der har været rigtig mange gode historier fra Norges rejsen, ikke mindst alle besværlighederne på hjemrejsen, har bragt eleverne tættere på hinanden og givet anledning til mange små og store historier herhjemme. Det lyder til at det har været en rigtig god vinterrejse med masser af kulde, sne og fælles hygge indenfor i svømmehallen og fællesstuerne.

Nepalrejsen: Holdet var desværre ikke med i den store fællesrejse grundet praktiske rejsevilkår. Alle 27 elever og 5 voksne fik alligevel en helt uforglemmelig og vellykket rejseoplevelse. Rejsen er beskrevet på hjemmesiden under Nyheder > Nepal Information. Programmet indebar besøg på venskabsskolerne, hvor der blev bygget solcelleanlæg, lagt nye gulve, undervist i tandhygiejne, danset, malet, spillet og undervist for mange forskellige aldersgrupper. Et centralt tema på rejsen har klimåendringer og vi oplevede både ekstrem forurening, tørke, afsmeltning, samt erosion. Holdet besøgte også junglen i Chitwan nationalpark. Har I lyst til at få et ungt rejseforedrag til jeres forening eller arbejdsplads, så tager nepaleleverne gerne ud og viser billeder og fortæller om rejsen.

Det lykkedes at gennemføre begge rejser uden alvorlig sygdom eller betydelige uheld, og med meget motiverede og positive unge. Se billederne fra rejserne på hjemmesiden!

Socialt og pædagogisk virker rejserne ofte som kit for fællesskabet, og alligevel fik vi ved hjemkomsten en fornemmelse af, at eleverne havde delt sig unødigt i små grupper og tilmed dannet særlige historier om ”de andre” i det andet hus. Ligeledes oplevede vi, at der var en gruppe unge, som kørte deres eget løb uden for fællesskabets regler og rammer. I denne uge har vi derfor arbejdet intenst med at få samlet elevflokken igen og vi har haft en større afklaringsrunde med den gruppe, der kørte ved siden af reglerne. Kontaktgrupperne arbejdede mandag med temæt trivsel i fællestimen og tirsdag eftermiddag gennemførte vi individuelle interviews med alle elever.

Der er problemstillinger med fællesskabet mellem husene og mellem enkelte elever bl.a. omkring smugrygning, som vi skal arbejde med. Elevrådet er inddraget og torsdag aften holdt vi en husaften med Thailands madtema, hvor alle eleverne spiste på samme tid og kunne smage frølår, kæmpe rejer, blæksprutte, thaisuppe mv. Det var rigtig hyggeligt og efterfølgende besøgte eleverne hinanden på tværs af husene. Det kan godt være at juleferien og rejseperioden har bragt eleverne for langt fra hinanden og hverdagen på skolen, men med en hurtig indsats er fællesskabet bragt på sporet igen.
Det er kontaktlærernes og min oplevelse, at eleverne generelt har det godt, og hvis du / I oplever andet vil vi rigtig gerne have det at vide med det samme, så vi hjælpe hinanden med at rette op.

Vi ser frem til det store Performanceprojekt, som kører ved siden af den boglige undervisning i uge 6 og som bliver til en fælles forestilling fredag og lørdag den 12.-13. februar.

Vi håber meget, at I har lyst til at opleve Klimax forestillingen og glæder os til at se jer – husk tilmelding på hjemmesiden – åbner mandag den 25. januar.

Med venlig hilsen og rigtig god weekend!

Olav Storm
Forstander

Nyhedsbrev 15. januar 2010.

Godt Nytår til alle læsere!
Så er alle igen samlet på Ranum Efterskole efter forrygende aktive og vellykkede rejser til Nepal og Norge i starten af det nye år. Hjemturen blev for Norgesholdet noget forsinket pga busproblemer. Denne nyhed nåede både ekstrabladet og Nordjyskes sider, Tja… Hjemturen fra Nepal gik nogenlunde smertefrit, bortset fra at en lærer måtte efterlades i Abu Dabi pga. overbooking af flyet. Hun kom dog hjem ad anden rute senere på onsdagen.

Mens vi var ude at rejse druknede Danmark i sne og der ligger stadig store driver omkring skolen. Det ser godt ud, og heldigvis ser eleverne ud til at hygge sig med indelivet.
De mange rejseoplevelser og det tætte fællesskab på rejserne sætter sine spor. Norgesholdet virker rigtig glade og næsten overstadige efter rejsen og det er tydeligt at mærke at modgangen på hjemrejsen bare var med til at gøre turen ekstra krydret og værd at huske og fortælle om. Tak til de mange forældre der måtte lave om på afhentningsplaner etc. Vi arbejder på at få billeder og film ind på hjemmesiden. Eleverne har lagt meget på facebook, og der halter vi altså noget efter…

Nepalholdet har været noget træt og udmattet pga. tidsforskellen og ved evalueringen var det også tydeligt at det faktisk er svært at komme hjem til “det almindelige” liv i Ranum. Det er store følelser og spørgsmål der bliver aktiviteret, når man rejser i et 3. verdensland og et af verdens fattigste samfund. Der var stor enighed om at det var en rejse og læringsoplevelse for livet, og at det vil tage nogle uger at fordøje dem, så de kan fortælles videre. Det skal vi nu igang med i de næste profilfagstimer.

I den kommende periode varmes for alvor op til performanceprojektet, hvor der er forestilling for forældre, skolekreds og andre interesserede fredag og lørdag i uge 6. Der er Performanceweekends den 29.-31. januar og den 5.-7.februar. Det er ikke bliveweekends, men vi opfordrer alle interesserede elever til at blive og medvirke. Det er årets chance for en kreativ og sjov weekend.

Med venlig hilsen og god weekend.

Olav Storm
forstander

Nyt fra Nepalholdet 12. januar.

Hej, så er vi landet i Kathmandu igen efter en meeget lang dag og køretur fra Sitwan Nationalpark igår. Vi lagde ud med en tidlig fuglesafari og et besøg i en lokal Tarru landsby, hvor livet levet som i stenalderen. Det var meget lærerigt.
Efterfølgende kørte vi mod Kathmandu og på vejen stoppede vi ved TrisuliRiver for en middagspause, hvor der også blev tid til at prøve foskajak. Turen fra floden og til Kathmandu skulle tage ca. 2-3 timer men vi blev fanget af trafikpropperne i Kathmandu, og de overgik sig selv denne aften. I mørket ville vi ikke kunne finde tilbage til hotellet til fods så vi blev i bussen. Dagen sluttede med en fælles middag med vores 7 guider og værter på rejsen, så stemningen var helt i top, selvom alle var meget trætte.
I dag tirsdag har alle været tidligt oppe og efter at værelserne er pakket er alle på sightseing i Kathmandu i formiddag, inden der er tid til eget projekt i eftermiddag. Vi kører til lufthavnen kl.18. og kl 21. letter vi igen mod det koldere nord ( her er også temmelig koldt om natten).
Eleverne har sorteret deres rejsetøj og det blev til hele 80 kg. tøj til Nepalnesiske fattige gadefamilier, som de enten selv kan passe eller sælge videre. Tøjet fordeles af vores samarbejdspartner i Nepal www.raftnepal.com.
Vi glæder os til at se jer igen og til at vise billeder. Håber at alt er vel og at humøret er højt selv om jeg kan se at I kom noget senere hjem fra Norges rejsen end planlagt.

Alle er stadig friske og det har betydet meget for os på rejsen, at vi stortset har undgået mavetilfælde.

Hilsen til alle, fra os i Nepal.
Mvh
Olav

Søndag d. 10. januar.

Alle elever møder ind igen søndag aften, Mandag er der almindelig skolegang.

Alle elever der har været med i Norge har oplevet det Norske vejr. Det meste af ugen var der ca. 24 graders frost. Enkelte dage oplevede vi ned til 34 graders frost. Det har ikke lagt nogen dæmper på skiaktiviteterne. Det lagde blot en dæmper på hjemrejsen som efter at være påbegyndt torsdag blev vanskeliggjort af vejret. Busserne kunne ikke i første omgang gennemfører turen. Efter en genhusning på Skarslia blev rejsen genoptaget fredag og lørdag morgen var alle tilbage i Danmark – på vej hjem til deres familier. mvh Ib

Nyt fra Nepal den 9. JANUAR

Vi har alle været lidt væk fra forbindelser med sms og internet men her er det sidste nye fra Nepal.

Nete skriver: Vi har det alle godt. Vi er nået til Chitwannational park.

mvh

Nepal Holdet

Nyt fra Nepal 5. januar.
Alt går efter planen, i dag har vi forberedt de mange små projekter på vores vensksabsskoler. Det var en stor udfordring for at finde solcellesytem, pc programmer, vinylgulve til klasseværelserne, skumplader til sværd, kartofler til T-shirt tryk, bøger, blyanter, maling, smykkesten, tandbørster osv…
Om eftermiddagen så vi Durban Square, som er det helt gamle centrum i Kathmandu og vi oplevede for første gang at se den levende gudinde. Det var en rørende oplevelse!
Eleverne er friske og ved godt mod, de bruger meget energi og det har været temmelig koldt i nat, så mange har brug for at sove en lang nat i varmt tøj.
I morgen drager vi afsted kl. 07.00 til venskabskolerne, og vi er først tilbage i Kathmandu på mandag.

(Olav`s tlf. kan ikke komme på nettet, så det er alene Netes nummer der kan bruges som nødnummer og ikke mens vi er i Landsbyen.)

Vi sender nyt om nogle dage!
Mvh
Nepalholdet

Nyt fra Nepal mandag den 4.januar.
Vi er landet i Kathmandu i sol og skyfrit udkig til Himalay.
Det var en meget lang rejse på ca. 40 timer og nogle utroligt tålmodige ogpositive unger vi rejser med!! Heldigvis gik alt godt, bagagen dukkede op og vi fik en flot modtagelse. Nu er alle på vej i seng. I morgen står programmet på forberedelser til besøget på landsbyskoleren og highschool.
Mvh
Olav

Nyhedsbrev 18. december 2009.

Kære læser!

Sneet har indhyldet Ranum Efterskole i et fantastisk smukt og stemningsfyldt julehumør!
Ugen op til juleafslutningen har været præget af terminsprøver, teatertur til en anden efterskole, et stort og hyggeligt julebal, samt en smuk juleafslutning i Ranum Kirke og efterfølgende kædedans hele skolen rundt. Vi er næste halvvejs i skoleåret, og det er med en god fornemmelse at vi går på en tiltrængt juleferie. Det har været et spændende og vellykket 1. ½ år på det “nye Ranum Efterskole”. Der skal herfra lyde et stort tak til elever og forældre, samt ansatte, for et godt samarbejde i 2009.

Terminsprøverne er gået godt! Eleverne har taget opgaven seriøst, og hovedparten har arbejdet både længe og flittigt med prøverne. Ind i mellem terminsprøverne har 10. klasse fået yderligere vejledning i OSO opgaven og 9. klasse fik tid til at komme til Vester Thorup efterskole for at opleve deres flotte teaterprojekt.

Rundt på alle værelserne er der blevet gjort julehovedrent. ALT kom ud af værelserne og så blev der skrubbet og skuret. Efter godkendelse, kom alt ind igen – bortset fra de 6 containere vi fik fyldt med affald og skrammel. Det pyntede og eleverne gjorde en stor indsats!

Torsdag aften holdt vi en fin Julefrokost med efterfølgende Julebal i festsalen. Middagen var helt og aldeles traditionel julemenu med sild, rejser, salater, flæskesteg, and, medister og grønlangkål, samt naturligvis brunede kartofler, chips og til dessert risalamande med kirsebærsovs. Der var både mandelgaver og pakkespil med 200 gaver fra genbrugsen. Der blev kæmpet til sidste pakke og sidste sekund – og stemningen var helt i juletop. Efter middagen opførte performanceholdet et improviseret teatershow og vi kårede årets juleværelser i Kærhuset og Seminariehuset. Ikke uventet blev det i Kærhuset pigerne på værelse 301, der løb med sejren. Efter interne kilder at dømme var de excellente til at smøre og bestikke kontaktlærerne med godter og julesang. I Seminariehuset blev det helt uventet et drengeværelse, der løb med sejren, og her forlyder det at man satte alt ind på juleudsmykning og forkælelse.

I dag, fredag, stod vi senere op, gjorde alle klasseværelser og fællesarealer rene, inden vi gik i fanemarch til Ranum Kirke. Meget få elever har prøvet at skulle gå ien fælles fanemarch, men efter lidt slinger, så lykkedes det at få en flot og fælles ankomst til kirken. I kirken stod eleverne for en stor del af indholdet. Vi fik læst en særdeles utraditionel indgangsbøn og lyttet til fantastisk smuk kor og samspil. John Vesterskov holdt en kort og præcis prædiken og satte bl.a. fokus på det at blive taget alvorligt, at blive taget på ordet og være til at regne med. Vi er forpligtede på hinanden og på at være noget for hinanden. Det er ikke noget vi bare kan sige vi vil, det kan vi kun vise ved at gøre det! Så snart jeg har modtaget optagelserne fra kirken, så linker jeg til dem, så I kan nyde musikholdets optræden.

Efter en lettere julefrokost med æbleskiver, så dansede vi i kæde hele skolen rundt, mens Palle over højtaleranlægget spillede “Nu er det jul igen”. Vi endte i festsalen og dannede en lång kæde omkring juletræet og efter et par velmente ord, vi afsked med hinanden for at gå på juleferie.

Forude venter juleferien, og så ses vi alle igen den 3. januar til dels Norges rejsen og Nepal rejsen. Information om Norgesrejsen ligger under Undervisning, husk at give Ib besked på mail, hvis I ændrer plan for påstigningsted eller lignende.

I de kommende dage modtager alle tidligere og nuværende elever et julekort herfra RE og i dette opsummeres dels årets gang og sættes retning for de kommende måneder.

Ranum Efterskole ønsker dig og din familie en glædelig jul og et godt nytår!

Med venlig hilsen

Olav Storm
forstander

Lidt eftertænksomhed..
– om vores dejlige elever – på en meget stille Ranum Efterskole:

”og han har aldrig levet, som klog på det er blevet, han først ej havde kær” sådan skrev Grundtvig til sine to sønner Johan og Svend i 1839. Det er vise ord, som stadig er aktuelle mens 00érne 170 år efter går over i 10érne.

I dag godt 170 år senere gælder det også for vores tilværelse, at vi må have en oplevelse, en følelse – en tilknytning til det vi laver, før det giver mening at beskæftige os med det. Populært sagt hedder det, at vi kobler os på! Og i det ord ligger en mindre forpligtigelse end det at have noget kær. Og alligevel vil jeg vove den påstand, at det er det samme, som Grundtvig opfordrede sine sønner til at gøre.

Når vi kobler os til mange skiftende virkeligheder i en travl og hektisk hverdag med utallige tilbud, er det ikke altid til at få denne tilknytning og dermed at få lyst til at fordybe sig og blive klogere. Unge beskyldes ofte for at være overfladiske og ligeglade. De – og vi – sidder ofte og surfer ved computeren eller går fra den ene aktivitet til den anden uden tilsyneladende at reflektere eller fordybe sig. Men tænk på den udfordring det giver, at vi bombarderes af utallige indtryk og tilbud både gennem medierne, den virtuelle verden og i den virkelige verden.

Vi skal forholde os hele tiden til noget nyt og koble til og fra. Det går meget stærkt og jeg oplever, at især de unge er klar på denne udfordring. De er blevet kloge på udfordringen at koble ind og ud, ja de er måske ligefrem blevet afhængige af at kunne gøre det.
Grundtvigs to sønner havde ikke de samme udfordringer og alligevel var det nødvendigt at minde dem om at søge en mening og forholde sig til en udfordring. Det har ikke ændret sig spor.

Vi skal også dagligt forsøge at få vores unge til at koble på det univers af skolefærdigheder, som forudsættes for at kunne komme videre – i livet – med uddannelse og job. I dag er det ikke nok med et digt, vi skal skabe rammerne for, at den enkelte elev kan koble sig på ud fra sine interesser og opleve mening med at gå i skole og uddanne sig. Vi voksne er blevet vejledere i denne proces, det er spændende at se hvordan de unge kobler sig til viden og hinanden.

På Ranum Efterskole giver vi de unge mulighed for at koble til hinanden og vi udfordrer dem til at være med på at forme skolens profil undervejs i opholdet. Vi har ikke lagt et endeligt og fast spor og derfor er elever og lærere sammen om at udfordringen at forme et forløb, som mange har lyst til at koble sig på – holde af – og blive klog på. Det sker ikke kun i det faglige og i profilfagene. Det sker i særdeleshed også i det fællesskab vi opbygger med hinanden. Her giver en positiv tilkobling en stor tilfredsstillelse og det er tydeligt at når det er lysten, der driver værket, så bliver eleverne og vi klogere på hinanden.

Julen er den tid på året, hvor de fleste har lejlighed til at få fred og ro, samt tid til fordybelse og det er mit ønske for alle, at der vil blive lejlighed til at tænke over hvem du har koblet dig sammen med i det seneste år og hvad du har været optaget af. Hvad fik du kært og hvad blev du klog på?

Med venlig hilsen
Olav Storm
forstander.
<Back Street Boys på RE i “Scenen er din” konkurrrencen.

Nyhedsbrev 12. december 2009.

Kære læser!

Uge 50 har været en ganske og aldeles almindelig efterskoleuge.
Det har været rigtigt rart at have eleverne samlet igen og selvom vi godt kan mærke at det er lidt som at starte forfra igen, efter de mange anderledes uger pga. brogbygnings- og projektuger, så giver de elever jeg har talt med udtryk for at det har været lærerigt og positivt at være dels i projektarbejdet og ude at opleve hvad fremtiden rummer af nye uddannelsesmuligheder. Det lader også til, at det har været mere fredeligt på værelserne – efter sengetid, og det er rigtigt vigtigt for den kommende uge, hvor der er brug for ro til at lade op mellem terminsprøverne. Både ansatte og elever glæder sig naturligt nok til juleferien og den kommende uge kommer også til at stå i julens tegn.

Ugens morgensamlinger har stået i klimatopmødets tegn, og selvom det virker noget langt væk fra hverdagen på skolen, så har vi også sat tre mål op:

1. Lad radiatoren stå på 3.
2. Luk vinduer og døre efter 3. min. morgenudluftning.
3. Sluk lyset efter dig.

Det er faktisk 3 råd, som vil gøre det rarere at være på skolen, for ventilationssystemet er indstillet til en gennemsnitstemperatur og skrues op for varmen, så lukker dele af ventilationen og dele af varmesystemet ned til gene for andre.

Ugen startede med, at vi fik besøg af ca. 700 forældre og kommende elever i lørdags. det blev en hyggelig dag, hvor der også var mange weekendelever, som viste rundt og hjalp til med at dele de rygsække ud til de kommende elever. Nepaltombolæn fik 2000 kroner ind til bla. lønninger til lærerne på vores venskabsskole i Nepal.

Mandag i samlingen holdt vi valg til nye profilfag i 3. periode. Resultatet er ikke endelig opgjort endnu, men det ser spændende ud. Enkelte elever har givet udtryk for, at de ville vælge efter rejsemål, men det er altså ikke tanken. Man skal brænde for indholdet i profilfaget og det er på de fleste profilfag således at først når holdet er samlet, så finder man ud af målet og sætter en plan for at kunne nå til dette både fagligt og teoretsk, samt økonomisk. Dykning adskiller sig bestemt fra denne model i år, pga. de store praktiske udfordringer der er i at imødekomme ca. 70 elevers ønske om at lære at dykke.

Tirsdag var der fremlæggelse af projektopgaverne i 9. årgang. Her skete der desværre det at to censorer uddelte karakterer, mens de øvrige venter med at give en endelig og samlet karakter for arbejdsindsats, projekt og produkt, samt endelig fremlæggelse. Det gav anledning til nogle frustrationer. De sidste karakterer kommer snarest.
Onsdag aften holdt hestepigerne en hyggeaften med et “Rasmus Klump” bjerg af pandekager og god tid til hygge- og hestesnak i rytterstuen på Stald Rønbjerg.Torsdag var der kontaktgruppemøder, hvor flere elever bagte pandekager til den store guldmedalje i spisesalen. ind i mellem har lærere og elever forberedt sig til de forestående terminsprøverne i den kommende uge.
I går fredag havde vi samtaler med 10. klasses forældre og elever hele eftermiddagen. Det lykkedes igen at afvikle de mange samtaler uden den helt store ventetid og der var en god stemning i Multikulturhuset. De forældre, der har været forhindret i at deltage, er velkomne til at maile til elevens faglærere for at få en dialog. mailadresserne står under hovedfanen: Introduktion – sidemenuen Ansatte.

Kristoffer vandt også i Scenen er din. På trods af et flot show var det ikke alle der vandt præmie.

Socialt er der en dejlig julestemning på de fleste værelser. Der er pyntet godt op til jul, flere steder med både juletræ, lyskæder og flotte dekorationer med bragt hjemmefra. Fantasifulde pakkekalendere hænger fra skabe og lofter, og vi kan mærke på mægden af affald, at der virkelig har været gang i forkælelsen hjemmefra. Det hjælper helt sikkert på humøret og samtidig minder det jo også om, at der næsten er gået et halvår siden skolestart.

I den kommende uge er der terminsprøver mandag til torsdag. Se skemæt under undervisning. Tirsdag eftermiddag er 9. klasse inviteret til Vester Thorup efterskole for at se deres årlgie skuespil og musical. I mens har 10. klasse terminsprøve. Ind i mellem terminsprøverne er der både tilbud om idræt med skiforberedende øvelser, og tilbud om erhvervsvejledning og forberedelse af OSO opgaven for 10. årgang.

Julehovedrengøring:Torsdag eftermiddag kl. 13.00 kåres årets juleværelse i begge huse. 13.30 går vi igang med den store julerengøring, hvor alt skal på plads og gøres rent, så det “næsten” ligner skolestart. Alt hvad man kan undvære på værelset. Så starter vi på en frisk i “rene” værelser efter rejsen til Norge og Nepal.

Julebal: Torsdag – efter julehovedrengøringen, holder vi en fælles julfrokost og julebal i med julegavepakkespil, Performanceholdet optræder og aftenen slutter med, at vi får besøg af funkbandet “Turn it loose” fra århus. Husk en julekjolen og den pæne skjorte.

Fredag sover vi lidt længere og tager så et nap med oprydning i klasseværelserne inden vi samles i Ranum Kirke til en kort julegudstjeneste, hvor musikholdet underholder og den lokale præst John Vestergård læser juleevangeliet. Efter kirkegang, spiser vi frokost, og efter den sidste samling i festsalen har eleverne har fri kl. 14.30. Skolen er lukket i juleferien frem til den 3. januar kl. 15.00

OBS: Ugens grøntsag var Gulerod !

Med venlig hilsen og rigtig god 3 adventsweekend!

Olav Storm
Forstander

Tillæg til Nyhedsbrevet:

I det følgende vil jeg gerne bruge lidt af din tid på nogle sociale og pædagogiske betragtninger for livet på efterskolen:

Der bliver gjort status rundt omkring i huset og i flere kontaktgrupper har eleverne evalueret den første tid. Generelt virker det til, at eleverne er glade og vi har en god fornemmelse af fællesskabet. Og så er der alligevel altid plads til forbedringer, hvor de få ikke ødelægger det for de mange ved f.eks. at komme forsent eller kaste med frugt og smide affald ud af vinduet. Denne adfærd viser jo mangel på respekt overfor andre, og det er en udfordring, som vi erfaringsmæssigt kun kan løse sammen med eleverne. Det samme gælder også smugrygning, hvor vi har en fornemmelse af at der er en mindre gruppe som går deres egne veje. Her kan en snak i hjemmet godt føre til en konstruktiv løsning og være med til at åbne op for et konstruktivt samarbejde om ikke at køre med dobbelte værdispil, men vide forskel på hvad man kan og må på efterskolen og hjemme.

Dobbelte værdispil, hvor nogen skal dække over andres hemmeligheder og bliver gidsler socialt i gruppen, er ødelæggende for glæden ved efterskoleopholdet. Det er en erfaring for livet, at sige fra overfor et negativt pres, så man kan være fri og med på at styrke kammeratskabet positivt. dette har vi særligt fokus på både i hverdagen og særligt på rejserne, hvor vi alle er meget tæt sammen.

“Sig det til hovedet”. Nogle elever har oplevet, at de har givet deres ønsker til forbedringer videre til en lærer eller en anden ansat på skolen og ikke oplevet, at der skete nogen forbedring med det samme. Det er uheldigt, derfor har vi nu et motto, der hedder “sig det til hovedet”, hvilket betyder: ret henvendelsen til det rette hovede og hvis ikke det virker så sig det til forstanderen, som har ansvar for at systemet virker. De fleste gange handler det om forglemmelser og mindre sager, som hurtigt kan løses, hvis den rette person får det at vide. F.eks. en bruseslange, der er utæt, et vindue, der ikke kan lukkes ordentligt etc. Det er en vigtig erfaring i livet, at voksne også har en arbejdsfordeling og ved at adressere et problem det rigtige sted hen, så sker der noget!
Samtidig er det en erfaring i man skal “sige det til hovedet”, hvis man har ønsker til forbedringer og ikke til alle andre andre, da de så også bliver frustrerede, og problemet får en tendens til at blive større i form af generaliseringer. Dette gælder også i mulige konflikter internt i elevgruppen, “sig det til hovedet”.

Hold fast og høst af anstrengelserne: I de sidste 3 uger har vi oplevet, at to drenge er stoppet og samtidig har vi fået en ny pige fra en anden efterskole. (Det er ikke usædvanligt for denne tid på en efterskole).

Der sker jo desværre sker det, at elever ikke trives med at være hjemmefra og/eller har svært ved at fungere sammen med mange andre unge. De fleste situationer klares ofte med en snak med kontaktlæreren, men af og til ender det i en kostbar og træls udmeldelse. Jeg håber, at I forældre vil “sige det til hovedet”, kontaktlæreren, hvis I oplever, at jeres barn er usikkert på sit ophold, for det bedste ved efterskoleåret ligger lige foran. Det er i foråret, at investeringen i “at få mod til og lære at flytte hjemmefra og blive sig selv i et fællesskab” skal høstes og både I og eleven oplever at kunne stå helt på egne ben og få lov til det.

Det kan man også kalde for handlingskompetencer, og i min definition af ordet kompetence ligger også underforstået – at få lov til, at have mulighed for osv. Der kommer vi voksne ind i billedet. Det er os på skolen og I forældre hjemme, der skal sørge for, at de unge får denne mulighed og stille krav om at de bruger den til at afslutte det det er begyndt på. Ét efterskoleår svarer til 7 menneskeår, lyder sloganet fra Efterskoleforeningen, men det er en afgørende forudsætning, at det gennemføres.

Nyhedsbrev 4. december 2009.

Kære læser!

Uge 49 har været en helt anderledes efterskoleuge, hvor alle elever har været ude af den daglige rytme. 10. klasse har haft deres sidste brobygningsuge i års og i ålborg, og er kommet totalt trætte hjem. 9. årgang har arbejdet intent og flittigt med deres store projektopgave under temæt “det legende menneske”. Om eftermiddagen og aftenen er alle samlet igen i husene og det har været som 5 søndagaftener, hvor alle har hængt på hinanden og tanket de socialebehov op igen.

Ugen bød også på en rigtig god koncert tirsdag aften med rapperen Negas Ali. Han fyrede den totalt meget af foran rigtig mange dansende elever i godt 1½ time. Festsalen dampede af funky rapsange, som kunne fange og fængsle eleverne.

Torsdag aften trodsede nogle af de seje dykkerrødder decembers kulde og blæst og deltog i den verdensomspændende event ”Divers Night”. Over hele verden gik dykkere i vandet kl. 20.09, og dette førte til en verdensrekord i flest dykkere i vandet på samme tid. De hårde hunde fra efterskolen dykkede i østerådalen i ålborg. For nogle af eleverne var det første gang, de oplevede et natdyk – hvilken debut! Det var en meget kold fornøjelse at klæde om udendørs og gå i det kolde vand en decemberaften, hvor termometeret kun sneg sig op på ganske få plusgrader, og hvor det blæste kraftigt. Heldigvis fik alle elever atter varme i kroppen, da arrangementet sluttede med kaffe og æbleskiver ved Easy Dive i ålborg. Det var en flok meget trætte –men også meget seje –elever, der efter aftenens strabadser kørte tilbage til efterskolen.
Flere billeder fra arrangementet kommer ind på skolens hjemmeside under billeder og kan ligeledes ses på Facebook-siden ”Ranum Efterskole 09/10”.

Projektugen for 9. klasse har været meget rolig. Eleverne har alle haft et tæt vejledningsforløb fra morgenstunden og har hele dagen frem til kl. 16.15 fået mulighed for vejledning og hjælp med deres opgave. Eleverne arbejdede i mindre grupper og kun få grupper blev splittet undervejs, hovedsageligt pga. forskellige forventninger og arbejdsindsats. Responsen på forældresamtalerne den 20. november er synligt blevet taget til efterretning og eleverne har brugt ugen til faglig fordybelse, og nogle af temærne var meget kreative f.eks., “Det legende menneske og sexologer” eller “Det legende menneske og Ranum Efterskole som computerspil”. I den kommende uge fremlægger eleverne deres projekt for en censorgruppe af andre faglærere. Både fremlæggelse, rapport og et produkt tæller med i bedømmelsen.

Den sidste brobygningsuge er også forløbet stille og roligt. Eleverne har været meget tidligt oppe og har fundet en rytme med morgenmad, madpakker og bus. Flere har givet udtryk for, at de fik mange lektier for og selvom det ikke er udtryk for, at man nødvendigvis lærer noget, så har det været en god erfaring at mærke kravene i gymnasiet og på de andre skoler. Vi laver efterfølgende en intern evaluering af brobygningsugerne for at få et overblik over, hvad eleverne synes de har fået ud af de 2 uger, som Undervisningsministeriet gjorde obligatorisk for alle 10. klasseselever forrige år.

Socialt har ugen været lidt broget, eleverne har hygget sig, men flere har også udfordret de fælles regler og rammer. Vi har fået nys om, at der har været drengebesøg på nogle pigeværelser om natten, og derfor har vi sat ind med spotaktioner. Tirsdag betød det, at en elev måtte sendes hjem til en afklaring.
Vi skal alle værne om den frihed eleverne har på skolen, den er vigtig når man skal lære at blive voksen og ansvarlig. Men da det er en læreproces, så er vi nød til at stramme rammerne betydeligt op for at de få ikke får ødelagt friheden for de mange, så drenge og piger fortsat kan ses i fritiden på hinandens værelser. Om natten skal der være ro til at sove og mulighed for privatliv på værelset. Vi har desuden måttet stramme op på fremmødet til morgensamlingen, da nogle elever havde temmelig svært ved at forlade værelset til tiden. Efter en ide fra eleverne vil vi i de kommende uger ringe med klokken 5 min. før samlingen starter, så alle når frem. Det er typisk, at regler og rammer skrider lidt eller udfordres af flere elever i november og december, og dejligt at vi ikke har haft behov for at stramme før nu.

Julestemningen er bestemt ikke truet. I løbet af ugens første dage har vi set adskillige kreative udsmykninger på værelserne, og på Kærhusets ellers lidt kedelige facade hænger sågar en nisse på vej op ad en stige til et drengeværelse. Mon det er en nissepige, som er ude på natterend?

Karaktererne til 10. klasseselever er sendt hjem med posten og igen beder vi om, at man har forståelse for at flere elever ligger lavere end de gjorde i folkeskolen. Her bliver de bedømt over en helt ny gruppe og med et nyt fagligt fokus, som ofte vil give plads til forbedringer. Det vil være rigtigt rart om I forældre ville tage en snak med jeres elev, hvis I har en fornemmelse af, at vedkommende lopper den af i 10. klasse og indskærpe, at det er rigtigt vigtigt at have fokus på det boglige. I brevet har Ib Christensen desuden skrevet, at ALLE elever i 10. årgang skal medtage en kopi af deres 9. klasse afgangsbevis og aflevere det til Ib på hans kontor. Vi skal bruge det til at registrere eleven i det fælles optagelsessystem.

I den kommende weekend får vi lørdag besøg af ca. 200 nye elever til interview og tilsammen med deres forældre og søskende venter vi godt 700 gæster i Multikulturhuset.
Eleverne på weekendholdet hjælper til med rundvisninger og Nepalholdet står for en tombola for at samle penge ind til venskabsskolen i Nepal. Ind i mellem interviewene holder vi oplæg om den nye internationale linie og på nedenstående link, kan nysgerrige læse mere om projektet.

Vi glæder os til at se de mange kommende elever og ønsker alle en rigtig god weekend.

Med venlig hilsen
Olav Storm

Nyhedsbrev 27. november 2009.

Kære læser!

Uge 48 har været en helt almindelig efterskoleuge, og det var dejligt igen at have alle eleverne samlet i huset til boglig undervisning og profilfag, samt klub. Ugen har desuden budt på foredrag om familien Graulunds sejlads over Atlanterhavet, “Scenen er din”, og et gæstebesøg fra Nepal. Socialt har det været en hyggelig uge, hvor vi ikke har haft ret mange syge og en god stemning blandt elever og ansatte. Det er snart juletid og så letter november nedtrykket og vi bevæger os op i julehumør.

“Scenen er din” arrangementet var super godt. Vi kan konstatere, at der er masser af talent udenfor TV-studierne. Godt 35 modige elever stillede op til konkurrencen og de bød på underholdning i alle genre. Vi måtte kåre hele 4 vindere for at yde en vis retfærdighed. Alle deltagere stod på scenen og blev hyldet af de øvrige ca. 160 elever. Billeder fra aftenen finder du under BILLEDER.

I dag, fredag, har vi haft besøg af Rabindra fra Nepal, han studerer i København, så det var forholdsvist let at få ham til Ranum. Rabindra lavede nepalnesisk mad sammen med køkkenholdet og elever fra Nepalholdet. Der var stort bifald fra de øvrige elever, og maden smagte meget anderledes og spændende.

Rabindra bliver weekenden over og følger Nepalholdet i deres forberedelser, samt deltager i Nepal-forældremødet på søndag kl. 15.-17.00

I den kommende uge er der igen Brobygning for 10.klasse og samtidig skal 9. årgang skrive deres store projektopgave. Det betyder at der bliver arbejdet intenst i hele huset og først på eftermiddagen vågner fællesskabet til live, når eleverne fra brobygning vender tilbage efter deres skolebesøg i års og ålborg.

Tirsdag aften får vi besøg af en rap stjerne, som vil underholde fra 19-20 i festsalen.

Lørdag den 5. december kommer godt 220 familier til Ny elev-interwiev. Stortset alle ansatte er på arbejde og de elever, som vælger at blive i weekenden får også mulighed for at være en del af programmet.

Husk, at på tirsdag den 1. december starter vi den store juleudsmykningskonkurrence for alvor – og det gælder derfra om at imponere de “hemmelige” dommere.

Der er kommet både juletræer og adventskranse op på plæner og i toppen af Seminariehuset. Det er en gammel tradition for hele egnen, som vi har valgt at tage op igen. Så kan man fra Løgstør til Trend – se at det også bliver jul i Ranum.

Forældre til elever i 10. årgang skal huske at udfylde skemæt til Elevsamtaler; se under Undervisning. Fristen er den 3. december.

Forældre til elever, som deltager i Norgesrejsen, skal huske at læse informationerne omkring rejsen og udfylde ski- og transportsedlen. Den skal afleveres senest på søndag.

Forældre til det kommende Rødehavsdykkerhold skal være opmærksomme på Dykker Infobrev, se under profilfagsrejser i sidemenuen på denne side. Husk at indbetale den sidste rate snarest muligt.

Vi har typisk mellem 30 og 130 elever i huset i weekenderne, men der er en gruppe elever, som sjældent bliver på skolen. Det er lidt ærgeligt for dem, og enkelte forældre har spurgt til, hvorfor deres elev ikke ønsker at blive på skolen i flere weekender.
Det kan der være flere gunde til – måske fritidsarbejde eller interesser, og jeg vil opfordre til, at man hjemme tager en snak omkring dette. Vi vil gerne lave ekstra aktiviteter i weekenden, men ser det også som en god lejlighed til at få slappet af, lavet lektier og bare hygge sig med hinanden. Det er vigtigt at få ladet op til den kommende uge, for der sker rigtigt meget, når der udover undervisning kører 10-12 klubber om aftenen i løbet af ugen.

Således ønskes i alle en god weekend. En weekend, hvor der på Ranum Efterskole er julehyggeprojekt, Nepalesisk undervisning lørdag formiddag. Om eftermiddagen er der 21 km strabadstur for Nepaldeltagerne, og de øvrige weekendelever kan også deltage.

Rigtig god 1. advent på søndag.

Med venlig hilsen

Olav Storm
forstander

Nyhedsbrev 20. november 2009.

Kære læser!

Uge 47 har været en meget anderledes og ikke særlig efterskoleagtig uge. Kl. 07.15 forlod alle eleverne i 10. klasse skolen i busser og først sent på eftermiddagen returnerede de efter at have været i Brobygning i års og ålborg. Eleverne i 9. klasse har haft erhvervsuge og forsøgt at sætte pejling på deres fremtidige uddannelsesvalg, samt evt. karriere valg. De har arbejdet igennem en flerfaset proces med både konkrete virksomhedsbesøg og personlige test, samt fremlæggelser.

Socialt har vi har haft 4 x “søndag aften”, hvor eleverne søger sammen og hygger sig, mere end de søger ud i aktiviteter. Det sker hver søndag aften, når værelset samles igen og verdenssitutionen skal vendes i kammeratskabet. Eleverne har virket utroligt trætte, og alligevel givet udtryk for, at det var Ok at være i brobygning.

Torsdag var 9. klasse inviteret til Ranum Skoles skoleteaterforestilling “Sultanens søn”. Det var en flot og imponerende opsætning, som godt kunne fange efterskoleleverne i 1½ time. der var over 70 medvirkende i fra 4-9. klassetrin.

Influenza: I denne uge har vi haft mellem 5 og 20 elever hjemme eller på sygestuen med forskellige influenza, mave- og halsproblemer. Det er stadig meget vigtigt, at INGEN elever møde syge op efter weekenden. Vi begrænser stadig smittefaren ved at sende syge elever hjem, hvis der er tegn på stigende feber.

Ugens Grøntsag har været persille og lugtgenerne fra hvidløgsugen er duftet af. I tirsdag kunne vi således godt have fået stegt “valgflæsk” og persille sovs, men da ingen elever stortset er familiære med den ret, så fik vi istedet Italienske kødboller m. persille og råstegte og dampede rodfrugter.

Skole-hjem samtalerne for 9. klasse er afsluttet, og der var en god stemning i kultursalen. Forældre og elever cirkulerede mellem lærerbordene og vi har heldige kun at have en sygemelding blandt lærerne. Enkelte forældre havde desværre ikke læst at der er 4 lærere på kursus og rejse i denne uge, så det var naturligvis en skuffelse ikke at kunen træffe en primær lærer. De er velkomne til at skrive eller ringe til den pågældende lærer for en uddybning af standpunktskarakterene.

Eleverne i 10. årgang har fået en invitation til Skole-hjemsamtaler den 11. dec.
Vi vil gerne opfordre til, at man melder sig til samtalerne hurtigst muligt. Se under Undervisning.

I den kommende uge er der almindelig skoleuge, dog afvikles torsdag aften et særdeles spændende arrangement: Mr. Lothar og mr. Palle er husværter i Ranum Efterskoles prmiere på “RE Scenen er din”. Aftenen vil byde på meget blandet underholdnig med sang, gangster rap, trylleri, musik, jonglering, klovneri. Tilmelding onsdag til værterne. Hvis, der er forældre som gerne vil overvære forestillingen, så er I velkomne i Festsalen kl. 19.-21.

Onsdag aften kl. 19.00 er der foredrag for eventyrere og sejlere i festsalen:
Rønbjerg Sejlklub inviterer til foredrag med Hans Graulund, der sammen med sin familie, lige er kommet hjem fra en sejltur til Caribien.

Barolo på Tobago

Familiens båd Barolo, har hjemme i Løgstør, og I har sikkert fulgt familiens tur i Nordjyske. Men nu er chancen der for at høre mere om turen, og få besvare såvel sejltekniske spørgsmål som spørgsmål om, hvordan man planlægger og gennemfører en sejltur på et helt år. Foredraget varer 2 x 1 time. Første del af foredraget omhandler planlægningen, turen fra Danmark til De Kanariske øer og anden del omhandler turen over Atlanten, Caribien og hjemturen.
Foredraget illustreres med et udvalg af de mange billeder, der blev taget undervejs.
Foredraget er gratis, og åbent for alle, også ikke-medlemmer – og der behøves ingen tilmelding. I pausen serverer efterskolen kaffe og franskbrød til den billige pris af 15 kr. pr. person.

Fredag får vi besøg af Rabindra, som er en fætter til vores Nepalesiske kontakt. Han vil sammen med nepalholdet stå for at tilberede et nepalesisk måltid til frokost fredag og i weekenden er det planen at han er med til at undervise nepalholdet i nepalesisk kultur og sprog. Søndag er alle forældre til holdet inviteret til orienteringseftermiddag.

I den kommende tid skal I forberede jer til den store juleværelsesudsmykning!
Det er aldrig for tidligt at være jule-hygge-klar!
(Pakkekalendere kan være en god ide!)

Med venlig hilsen

Olav Storm
forstander

Nyhedsbrev 13. november 2009.

Kære læser!

Uge 46 blev en rolig og almindelig efterskole skoleuge, hvor eleverne har hygget sig og arbejdet godt med deres skolearbejde, også selvom der har været nogen sygdom blandt både elever og lærere. Vi har en dejlig elevflok, som på trods af efterårsmørke og vinter kulde, har været rigtig gode til at møde op til morgenmotionen. Nu er det slut med udendørs morgenmotion indtil det lysner igen. I stedet arrangeres indendørs motion målrettet skitræning om morgenen i ugerne efter brobygning.

Tirsdag holdt lærerne Personalesamling om eftermiddagen, og eleverne oplevede, at alle ansatte kom på værelsesbesøg til rengøringstjek. Det var måske lidt overvældende, men absolut lærerigt for alle parter.
Onsdag aften serverede køkkenet Mortens and. Vi havde tilberedt lige mange gammelsdags andestege og moderne krydrede andestege. Den gammeldags blev udsolgt først. Efterfølgende var der miljøtema med filmen An Inconvenient Truth, instr. af Al Gore. Torsdag eftermiddag var der kontaktgruppedag, hvor eleverne besøgte deres kontaktlærere hjemme eller hyggede sig på skolen med kage, pandekagebagning, spil og snak.
Fredag har vi haft Naturfagsdag og samtidig har der været miljødag, hvor eleverne har arbejdet med miljøkampagner. Det har giver anledning til mange kreative indslag og plancher, som på en sjov måde formidler det alvorlige budskab.
I aften er der elevfest ca. 125 elever deltager og 15 forældre hjælper frivilligt til med det praktiske og omsorg. Pøj-pøj.

Influenza: I denne uge har vi konstant haft mellem 10 og 20 elever hjemme eller på sygestuen med forskellige influenza, mave- og halsproblemer. I de sidste dage er det tagt lidt af igen, men det er vigtigt, at INGEN elever møde syge op efter weekend og skal være syge om mandagen. Vi begrænser smitttefaren ved at sende syge elever hjem, hvis der er tegn på stigende feber, og vil gerne sige tak for et godt samarbejde til de forældre vi har måttet ulejlige i løbet af ugen.

Ugens Grøntsag har været hvidløg og det har sikkert begrænset antallet af syge, samt givet mange sjove kommentarer “Du stinker af sundhed…”

I den kommende uge er der Brobygning for 10. klasse og Erhvervsuge for 9. klasse. Eleverne er blevet orienteret om det praktiske forløb på samlingen i dag.

Alle 10 kl. elever skal mandag af sted på brobygning. Man skal være opmærksom på at forløbet skal gennemføres for at tælle som en del af 10. Kl.
Eleverne bliver kørt med en bus til de forskellige steder og bliver ligeledes afhentet.
Ved sygdom skal der ringes både til Ranum Efterskole og det sted hvor man skal brobygge.
Mere deltaljerede informationer findes under vejledning.

Alle 9. årgangs elever skal i den kommende uge arbejde erhvervs rettet. Det er her formålet, at de får set forskellige muligheder og erhverv.
De skal mandag og tirsdag arbejde med en virksomhed. De skal blandt andet på besøg, de skal lave interviews og en lille udstilling om en virksomhed. I den sidste del af ugen, skal de arbejde med deres egen fremtid og uddannelse. Herunder uddannelsesplanen.

Karakterer og skole-hjem samtaler: Eleverne i 9. årgang har fået en invitation til Skole-hjemsamtaler den 20. november. Det gælder kun 9. årgang. Vi vil gerne opfordre til, at man melder sig til samtalerne hurtigst muligt. Eleverne får i den kommende uge karakterer i alle fag og ligeledes har de selv haft mulighed for at komme deres input og forventning til deres eget karakterniveau.

Vi ville gerne have sendt karaktererne ud til alle 9 klasse forældre, men da vi har været ramt af nedbrud i vores IT administrationssystem, har vi ikke nået at afslutte indskrivningen til weekenden, pga. sygdom og kursus i sekretærgruppen. Det betyder, at vi ikke kan sende karakterene ud med post, men istedet uddeler dem til eleverne, så de har dem til samtalen.

I den kommende tid skal I forberede jer til den store juleværelsesudsmykning! Det er en årligt tilbagevendende tradition, at eleverne kæmper indbyrdes om at jule mest på værelset og for hinanden. Dommerkomiteen er hemmelig og alle ansatte bør “bestikkes” med julegodter og julesange. Bortset fra billige juletræskæder og brandfarlige dekorationer med levende lys er alt tilladt. Kåringen finder sted den 18. december og alle spor skal fjernes inden juleferien. Det er aldrig for tidligt at være jule-hygge-klar!
(Pakkekalendere kan være en god ide!)

Det var vist alt for denne uge, hav en god weekend og husk – send kun raske elever retur!

Med venlig hilsen

Olav Storm
forstander

Nyhedsbrev 6. november 2009.

Kære læser!
Uge 45 blev præget af den første vinter kulde, influenza, den ny køkkenchef og en uhyggelig Halloweenfest. Den rå vinterluft betyder, at eleverne rykker tættere sammen og råhygger indendøre. Det samme har personalet, som tirsdag holdt en hyggelig personaleaften med god hjælp fra eleverne.

Influenza: Råhygge og tæt indeliv giver god basis for en gang deling af baciller, og der har været op til 20 syge på én dag i denne uge. Men vi er på ingen måde lige så hårdt ramt, som mange andre efterskoler, og det skyldes helt sikkert et godt samarbejde mellem hjem og skole, samt omhyggelig daglig rengøring. Det er vigtigt, at INGEN elever møde syge op efter weekend og skal være syge om mandagen. Vi begrænser også smitttefaren ved at sende syge elever hjem, hvis der er tegn på stigende feber.

Den nye Køkkenchef Lars Jeppesen præsenterede sig for eleverne mandag, og fik straks tilslutning fra 12 elever til at lave en gastronomisk 4 retters middag til tirsdagens personalesamling. Eleverne knoglede og resultatet var super flot og smagfuldt.

Lars Jeppesen har sammen med køkkenholdet markeret sig tydeligt i elevflokken med nye ideer, som “Ugens grøntsag”, “Sundhedsbordet”, “Dagens overraskelse” og inden frokosten samles alle elever til en kort fortælling om menuen, råvarerne og “gode manerer”. Torsdagens Halloween gysermiddag blev en drabelig affære, hvor græskarsuppe, Kylling uden Krop osv. var på menuen. På bordene lå der også store knogler, edderkoppespind, afhuggede fingre etc. Til den efterfølgende Halloween fest i den gamle uhyggelige gymnastiksal var der masser af flot udklædte monstre, gys og guf.

Ugens Grøntsag har været ingefær og på det sundebord har eleverne dagligt drukket over 20 liter Te med ingefær sødet med honning, citron og appelsin. Det smager stærkt og meget sundt!

I den kommende uge er der normal skoleuge, bortset fra torsdag eftermiddag, hvor der er kontaktgruppedag. Det er tradition at eleverne, hvis det er muligt, besøger deres kontaktlærer hjemme, hvorfor en større gruppe i bus tager turen til ålborg for at besøge deres lærere der. Eftermiddagen byder på god til hygge og snak om livet på efterskolen og måske lidt snak om forventningerne til julegaver osv.

Fredag holder eleverne en ny elevfest – hvis der er frivillige forældre-hjælpere nok. Jeg mener, at de mangler op til 10 forældre, så på vegne af udvalget sender jeg en opfordring til at man melder sig på fr@ranumefterskole.dk, som hjælper.

Karakterer og skole-hjem samtaler: Eleverne i 9. årgang har fået en invitation til Skole-hjemsamtaler den 20. november. Brevet kan også læses på siden UNDERVISNING. Det gælder kun 9. årgang. Vi vil gerne opfordre til at man melder sig til samtalerne hurtigst muligt. Eleverne får i den kommende uge karakterer i alle fag og ligeledes har de selv haft mulighed for at komme deres input og forventning til deres eget karakterniveau.

Det var vist alt for denne uge, hav en god weekend og husk – send kun raske elever retur!

Med venlig hilsen

Olav Storm
forstander

Nyhedsbrev 30. oktober 2009.

Kære læser!
Uge 44 har været præget af omstilling og udvikling. Vi startede nye profilfag op, valgte nye klubfag, skiftede elevhold i de kursusbaserede undervisningsforløb, gik videre i undervisningsniveaudelingen i flere fag og skiftede køkkenleder. Vejret skiftede også fra mildt efterår til klar og kold vinteragtig luft og rimfrost på morgenmotionsturen.
På trods af disse mange omstillinger, så er eleverne med. Alle har fået nye skemær og det ser ud til at de tager forandringerne, med ro og spørger sig frem, hvis overblikket mangler.

Venneweekenden gik godt og der var ca. 30 venner på efterskole råhygge hele fredag til søndag. De der ikke kunne få besøg, er velkomne til at invitere til en anden weekend, bare vagtlæreren orienteres senest mandag forud for weekenden.

Mandag i fællessamlingen var der valg af nye klubfag, se nedenstående oversigt. Efterfølgende varmede vi op til Syng Dansk dag. mandag aften var der obligatorisk foredrag om Grundloven og stemmeret for 9. klasse – medborgerskab. Det var lidt hårdt at skulle være på igen om aftenen, efter en lang skoledag med nye profilfag.

Tirsdag aften var der rockkoncert med Turboweekend. De fyrede den helt utrolig af og det var en fed oplevelse.

Onsdag var Nepal holdet på Strabadstur. Turen var på ca. 18 km i silende koldt regnvejr. De 4 hold klarede alle udfordringerne i flot stil, bl.a. krydsede de Rønbjerg Havn i mørke. Undervejs skulle de finde vej vha. GPS navigering.

Torsdag formiddag var vi en del af et 100.000 pers. stort landssækkende kor på Syng dansk dag. Sammen sang vi danske klassikere og nye kompositioner via Danmarks Radio i festsalen.

Torsaften holdt husfeerne “tøsseaften” med pigesnak, popcorn og dyner, samt tøssefilm. Efter sigende har de samlet mange spændende input sammen og agter at gentage successen.

Fredag har vi haft fagdag i matematik og dansk. Der skal snart gives den første standpunktskarakter, så der blev arbejdet intenst over hele skolen.

Forældreråd og eleveventudvalg: har igen holdt møde omkring deres samarbejde og kommende elevfest. Nyt findes på forældrerådssiden.

Pædagogisk. Der har været meget obligatorisk kursusaktivitet om aftenen i denne uge, så der har ikke været meget fritid om aftenen, og det har flere elever bemærket. Dette er et positivt signal om, at man ønsker mere social tid sammen og bliver taget til efterretning.

Influenza A. I denne uge har vi haft en hel del syge med influenzasymptomer, og 1 har været konstateret positiv for Influenza A, men er kommet rask tilbage.
Alligevel tager vi vores forholdsregler og beder om at elever, som ikke er friske holdes hjemme.

I den kommende uge er der Halloween fest torsdag aften og nye klubfag.

Ny køkkenleder og køkkenchef:Til afskedssamlingen i dag har vi sagt farvel til køkkenleder Channie Jensen, der i foråret advarede os om at hun søgte nye udfordringer efter at have været med til at starte og forme Ranum Efterskole de seneste 5 år. Channie fandt et nyt og spændende job og vi holdt en hyggelig afskedssamling i dag. I stedet har vi ansat Tina Madsen fra køkkenet i seminariehuset, hvor hun også tidligere har været ansat som køkkenleder. Hun assisteres af kok og iværksætter Lars Jeppesen, som vi har ansat i en nyoprettet stilling som Køkkenchef. Det vil I komme til at høre mere om for der er mange spændende ideer til videre udvikling af skolens kostpolitik.

Med venlig hilsen og god weekend!

Olav Storm Johannsen
forstander.

Nyhedsbrev 23. oktober 2009.

Kære læser!
Det var dejligt, at se alle elever og ansatte samlet igen efter efterårsferie og rejseuge. Der var stor gensynsglæde og fælles minder fra rejserne. Ugen har været præget af flere spændende aktiviteter, bl.a. et klimaforedrag, fodboldkamp mellem lærere og elever, samt fremlæggelse fra profilfagsrejserne og valg til nye klubfag i næste periode.

Mandag startede vi med fællessamling med en række gode historier fra profilfagsrejserne, forberedelser til Syng Dansk dag torsdag den 29. oktober. Hjemme- eller sutsko kampagnen er stortset lykkedes og det vil forhåbentlig bevare de nybonede gulve flotte i lang tid.

Onsdag aften var der foredrag og diskussion om klimæt med Generation K. Generation K er en samling af unge ildsjæle, der deltager i COP15-mødet til december. De præsenterede værdifuld viden om Danmarks klimaindsats, samt om de internationale politiske processer.
Klimaforedraget bjergtog alle eleverne. Der var gang i en meget seriøs, begavet og kreativ debat, og der var konstant ti fingre i vejret. Der er vist dannet en klimaklub.. Vores foredragsholder sagde, det var den mest engagerede elevflok han længe har mødt – og han har været på farten i tre månender!

I profilfagene har holdene arbejdet med at forberede og efterbearbejde erfaringerne fra de spændende rejseuger til fremlæggelse på fredagens fagdag.

Lærer-elev topkamp: Et af ugens højdepunkter i idræt var bestemt kampen mellem lærere og elever i fodbold. Resultatet var først og fremmest en fair spillet og stemningsfyldt kamp, som viste at eleverne har noget at træne for efter et nederlag på 3-5. Kom igen!

Klubfagsvalg. Vi har i løbet af ugen fået samlet klubforslagene til en stemmeseddel og fredag blev der stemt, så de nye klubber kan starte i den kommende periode. Der er tale om fritidsaktiviteter, som dans, hardball, hockey, musikskole, kor, shuffle, bordtennis, Lego-mindstorm, duelighedsbevis osv.

Forældreråd og eleveventudvalg: søndag aften holdt det frivillige forældreråd sit første møde. Og allerede få dage senere har rådet udformet et koncept for afviklingen af elevfester uden for skolen. Der er desuden lavet en underside til denne nyhedsside med nyt fra forældrerådet.
Det forlyder at den næste elevfest er under planlægning til den 13. november og jeg viderebringer en kraftig opfordring til at forældre melder sig som hjælpere på ovenstående mail.

Pædagogisk går vi nu den mørke periode i møde, og den tid hvor det kan blive vanskeligt for flere at “holde ud” at være hjemmefra, at fastholde fokus osv. Det har betydet, at to elever er stoppet i løbet af ugen. Og da det samme sker for andre unge på andre skoler, har vi taget to nye elever ind. Heldigvis er vi godt rustede til at vejlede og støtte de unge, der får det svært og da det særligt er pigerne, som rammes, så arbejder vi på at lave en pigeaften, med fokus på at støtte hinanden.

Influenza A. I denne uge er flere elever blevet syge med influenzasymptomer, men det er vigtigt at understrege, at det ikke er konstateret. Og alligevel tager vi vores forholdsregler og beder om at elever, som ikke er friske holdes hjemme.

I denne weekend er der Venneweekend og over 120 elever på skolen. De godt 30 gæster skal opleve weekendlivet på efterskolen og hygge sig med deres venner.

I den kommende uge er der rockkoncert med Turboweekend, tirsdag aften.
Mandag fremlægger de sidste profilfagshold deres rejseberetninger og om eftermiddagen starter de nye profilfag.
Torsdag kl. 11.-12. afholder vi Syng dansk dag sammen med hele Danmark via Danmarks Radio i festsalen. Alle er velkomne!
Nepalholdet skal sørge for at læse med på Nepalinformationssiden på denne side, da der venter et stramt forberedelsesprogram. Onsdag skal holdet på en lang hike for at smage på de fysiske udfordringer, som venter på rejsen.

Med venlig hilsen og god weekend!

Olav Storm Johannsen
forstander.

Nyhedsbrev 10. oktober 2009

Kære læser!

Det forlyder fra alle sider og rejsende, at det har været en fantastisk rejseuge, som både har været hård, udfordrende og særdeles spændende. Det er en stor glæde at alle er vel tilbage og at der ikke har været alvorlige uheld.
På det nedenstående link, findes rejseberetninger fra de enkelte dage. I uge 43 vil eleverne på profilfagene forberede præsentationer med billeder og film fra rejserne, så det bliver muligt at få et bedre indtryk af de mange spændende oplevelser undervejs.

I uge 42 holder vi efterårsferie, og alligevel arbejdes der intenst på at vokse og lakere gulve i klasseværelser og festsal mv. Så det er rigtigt vigtigt, at alle elever – og ansatte – husker indesko / hjemmesko efter ferien.

I uge 43 møder alle elever friske og veludhvilede op søndag e. kl. 17. og inden kl. 21.
Ugen byder på normal undervisning, forberedelse af fremlæggelse af profilfagsrejserne, og forberedelser til de nye profilfag, som starter i uge 44. Endelig vil der være valg til nye klubber i næste periode. Husk at få udfyldt og underskrivet tilladelse til Hardball, se under Download.

Forældrerådsmøde søndag den 18. oktober kl. 19.00 i Kærhuset. De forældre, der har givet positiv tilbagemelding på at deltage i det frivillige forældreråd, bedes give en tilbagemelding på om de kan komme til mødet. Punkter på dagsordenen vil bl.a. være konstituering af forældrerådet og den varslede elevfest 6. november.

Rigtig god ferie og weekend!

Med venlig hilsen
Olav Storm
forstander

Kære læser!
Tusind tak for sidst – til alle godt 500 besøgende forældre og søskende i lørdags!
Der har været mange positive tilbagemeldinger og det lyder til, at det var en stor oplevelse at være på besøg hos sin egen søn/datter og være aktiv sammen med de andre elever og familier. I kunne ved selvsyn og gennem jeres unge opleve, at der er sket rigtigt meget på skolen og med dem siden starten i august.

Tiden er fløjet af sted med mange positive og spændende udfordringer, som har både modnet og styrket os alle sammen på Ranum Efterskole. Vi havde mange tanker omkring det at blive to huse i en stor skole, men selvom der har været enkelte begynder vanskeligheder, så vil jeg gerne sige det lige ud: Det går det rigtigt godt!
Eleverne har fundet rytmen, og godt hjulpet af hinanden og de nye info-skærme, navigerer de fint rundt i skolens hverdag og mange tilbud. De er gode til at hjælpe hinanden og vi har kun haft meget få ”pædagogisk” spændte situationer.

I søndags var der åbent Hus og vi fik mellem 800 og 1000 besøgende, alle elever var i aktivitet fra morgen til aften. De fik rigtig meget ros fra gæsterne for deres engagement og flotte udstillinger. Der blev udleveret ca. 350 informationsmapper og der blev sandsynligvis lavet lige så mange rundvisninger. Jeg er sikker på, at en del af det store besøg skyldes, at I har fortalt positivt om skolen og det vil vi gerne sige mange tak for!

I de sidste uger har eleverne gjort en række forberedelser til de forestående profilfagsrejser. Turene går til Norge for Adventuresport og til Kroatien for Ride-, Dykker, og Sejladsholdet. Mens Musik, Design og Medie drager til Berlin. Der venter deltagerne nogle meget spændende og hektiske dage og heldigvis er der efterårsferie efterfølgende, så alle kan være friske igen til den næste periode.
Det vil være muligt at følge lidt med i rejserne, i det omfang rejserne tillader at elever og lærere skriver hjem til hjemmesiden undervejs. Se her på Nyhedssiden. Her vil vi også vise evt. forsinkelser eller ændringer i det omfang det er muligt. På Nyhedssiden er der lavet en sidemenu kun for rejseinformation, hvor de rejsebreve eleverne har fået udleveret også er vist. Siden hedder Profilfagsrejser.

Nye proflfag, brobygnings- og Erhvervsuger:
I tiden frem til jul sker der også meget: Vi starter nye profilfag i uge 45, og efter en længere valgproces, er det nu sådan er der oprettes profilfag i Ridning, Kampsport, Dans, Medie, Musik, Liv&kost (premiereforløb), Springgymnastik, Performance og Nepal. Målet for profilfagene er overordnet i 2. Periode at dygtiggøre sig i bestemte færdigheder, medvirke til at gøre Norgesrejsen til en stor oplevelse med mange aktiviteter, samt deltage i det store Imagination og Performance projekt i uge 6.
I ugerne 47 og 49 er der obligatorisk brobygning for alle elever på 10. årgang. Eleverne er placeret på brobygningshold og Ib Christensen hører gerne fra jer, hvis der skulle være spørgsmål eller kommentarer hertil. Eleverne bor uanset logistiske problem-stillinger på skolen i brobygningsugerne. Eleverne i 9. klasse har erhvervsuge i uge 47 og onsdag den 18. november er der mulighed for de forældre, der har behov for det at komme til en erhvervs- og uddannelsesorientering på skolen.

Klubfagene i fritiden har været godt besøg i den seneste periode. I den næste periode fra uge 43 og frem til jul, vil der komme nye klubber og særligt Hardball klubben trækker mange interesserede. Derfor opfordrer vi til, at I tager stilling til om jeres dreng/pige må deltage i denne aktivitet og bekræftiger dette ved at aflevere en underskrevet accept. Den kan hentes på hjemmesiden under Download fanen.

Hjemmesko: I vinterperioden fra efterårsferien til påske skal alle elever og lærere have hjemmesko på i Seminariehuset.

Cykler: Alle elever skal have cykellygter, hvis de i deres profilfag skal benytte cykel. Hestepigerne får køreordning, når vintertiden går ind i slutningen af oktober.

Forældreråd: Der har henvendt sig 4 forældre til forældrerådet og det vil være fint om der vil være 2-3 yderligere som kan deltage i ca. 3-4 møder hen over året. Formålet er bl.a. at støtte eleverne i deres initiativer til elevfester og give feedback til forstander og skolen omkring elevernes og forældrenes oplevelser gennem skoleåret.

Gæstebog på hjemmesiden: Der vil fra weekenden komme en gæstebog på vores hjemmeside, som man kan benytte til at skrive kommentarer, som kan deles med andre. Vi har også talt om et forældre log-inn til hjemmesiden, men da vi foretrækker fuld åbenhed omkring skolen, skolens hverdag og information i det hele taget, så er behovet måske ikke så stort.

Det var alt for denne gang! Husk at nyde jeres dejlige efterskoledreng/pige i denne weekend, og i efterårsferien. Vi glæder os til at se dem til rejseafgang, husk at komme i rigtig god tid!

Med venlig hilsen og god weekend!
Olav Storm
forstander

NB: Husk at sætte kryds i kalenderen til forældresamtaler for 9. Klasse fredag den 20. november. Og forældresamtaler for 10. Klasse fredag den 11.december.

Nyhedsbrev den 25. september 2009

Det har været en dejlig uge, med masser af aktivitet og forberedelser til den forestående weekend, som både byder på Forældre- og søskendedag, lørdag, samt åbent Hus på søndag.
I dag fredag har vi haft naturfagsdag og der har været hektisk aktivitet ude og inde. Bl.a. har eleverne lavet en del udstillinger til forældredagen, lørdag.
I aften tager ½ delen af skolen i biografen i Løgstør for at “Tømmermænd i Las Vegas”, det er en ren hygge og fællesskabstur, og lørdag tager den anden halvdel afsted.
Vi glæder os meget til at få gæster i weekenden og eleverne er opsatte på at vise skolen frem.

Forældre- og søskendedagen, lørdag, bliver et stort tilløbsstykke, Vi har tilmeldinger fra ca. 450 gæster. Så derfor samles vi alle i Multikulturhusets store sal til fælles opstart og lidt underholdning. Efterfølgende er der kontaktgruppemøder for seminariehuset og efterfølgende frokost inden eleverne tager deres forældre og søskende med på opdagelse i profilfagene. Kontaktgrupperne i Kærhuset holder møde efter frokosten. Aktiviteterne løber fra kl. 13 til 15. Og inden hjemrejse er der oplæg om Nepal projektet kl. 15. for interesserede i Festsalen.

Søndag er der Efterskolernes dag kl. 13.-17. Vi forventer, at der vil komme mange interesserede familier og byder alle velkommen til fællessamling kl. 13. i Festsalen. Der vil efterfølgende være rundvisninger og hver hele time er der igen oplæg om skolens profil og værdigrundlag i festsalen, samt film og billeder. Elever og ansatte har forberedt små udstillinger og oplæg rundt på hele skolen, og ridepigerne er klar til at vise rundt og fortælle på Stald Rønbjerg. I gården og Sydhaven er der opstillet grill og i både kantinen og spisesalen er der forfriskninger.

Profilfagsrejserne venter forude, og torsdag er uv-fri pga. weekendens aktiviteter og eleverne skal forberede det sidste inden afrejsen søndag. På fanen Profilfagsrejser, finder forældre og elever relevant information om rejseplaner og pakkelister etc. Det er muligt at følge med her på Nyhedssiden, hvor holdene skriver hjem fra Kroatien, Berlin og Norge i det omfang det er muligt. Vi ved, at denne første rejse gør en stor forskel i opholdet for de fleste elever og håber, at I får mulighed for at dele eventyret lidt med hinanden i den efterfølgende efterårsferie.

Med venlig hilsen og god weekend!

Olav Storm
Forstander

Nyhedsbrev den 18. september 2009

Kære læser!
Højt til himlen og fantastisk klar september luft over Vesthimmerland. Vi nyder de sidste lyse efterårsdage. Adventure har været på Adventurerace, svømmet løbet og cyklet. Dykkerne har været i fjorden og hestepigerne fik flere ridetimer og springlærer Daniel Cassøe som underviser. De fleste af eleverne har været i gang i snart 14 dage, og i aften holder dette elevhold så deres første “Elevfest” i samarbejde med over 15 frivillige forældre og voksne søskende. Der er en god energi i elevflokken socialt og det er positivt at erfare, at der også er et stærkt fokus på at få noget ud af undervisningen. Forventningerne til profilfagsrejserne til Kroatien, Norge og Berlin er i top både hos elever og lærere.

I den kommende uge har vi normal undervisning og ved siden af profilfagene forbereder vi os til den store besøgsweekend. Lørdag forventer vi, at mange forældre og søskende vil benytte dagen til at møde deres unge i aktivitet og få en snak med kontaktlærerne, samt møde andre forældre.
Søndag holder vi åbent Hus på Efterskolernes dag fra kl. 13-17. og vi forventer at der kommer mange interesserede til de kommende år. Eleverne er værter og har allerede bevist, at de er super gode til at vise rundt og fortælle om deres ophold. I ugen efter er der undervisningsfri fredag, så alle kan klare de sidste forberedelser inden profilfagsrejserne starter i uge 41. Se links til forældre- og deltager information på Nyhedssiden.

Foredrag med Læge Peter Duedahl. I tirsdags holdt vores lokale læge et meget interessant og lærerigt foredrag om unge, sundhed og sygdom. Han fangede de unges interesse og vakte deres nysgerrighed omkring deres egen livsstil og sundhed. Programmet var arrangeret af Husfeerne og en del af det overordnede tema for perioden, Eksistentialisme.

Elevfest – uden for skolen: Elevernes festudvalg har arbejdet intenst på planlægningen, og melder at de er klar. Jeg understreger som tidligere, at festen holdes uden for skolens regi, og at det er imponerende, at godt 170 unge har tilmeldt sig med den korte frist. Det tyder på et rigtigt godt og stærkt fællesskab. Jeg håber, at det vil lykkes forældre og elever at finde frem til hinanden i morgen tidlig, og ser frem til at modtage alle elever udhvilede søndag e.17.00.

Vi mangler 6 bådmotorer! Ugens dårlige nyhed var, at vi for andet år i træk fik stjålet alle 6 Suzuki 4HK bådmotorer fra vores flåde af sejlbåde i havnen. Trods de bedste låse lykkedes det tyvene at brække motorerne fri. Det tog hårdt på eleverne, men vi har fundet en løsning frem til de praktiske prøver i duelighedsbeviset.

Se den nye Nepalfilm “På verdens tag – i badesandaler” Optaget på rejsen i februar 2009 af Deluca Film. Filmen ligger på Download. På forældre og søskendedagen på lørdag er der optakt til næste profilfagsrejse.kl. 15.10 i festsalen.

Socialt går et som skrevet godt! Vi har dog oplevet, at 2 elever er stoppet pga. en langvarig skade og et omvalg til andet skoleforløb. Derfor har vi pt. to ledige elevpladser, og kender du / I en, der har lyst til at udfordre sig selv i dette skoleår allerede, er vi klar til at tage imod!

Kender I nogen der har lyst til at komme på Ranum Efterskole i de kommende skoleår, så er det vigtigt at få reserveret en plads, særligt til 2010-11. Vi trykker i den kommende uge en revideret udgave af vores profilavis og sender gerne ud til de, der måtte have interesse.
Vi vil blive meget glade, hvis I fortæller om skolen til kollegær og i venskabskredsen, og gør opmærksom på, at der er åbent Hus på søndag.

Med venlig hilsen og rigtig god weekend!

Olav Storm
Forstander.

Nyhedsbrev 11. september 2009.

Tak til jer, der fandt vej til skolens 5 års fødselsdag i lørdags. Vi havde en rigtig hyggelig dag!

Ugen er gået fint med god aktivitet på alle områder. Højdepunkterne har været koncert tirsdag aften og foredraget med Anders Pedersen fra TravelApe, som talte sig ind i elevernes bevidsthed, og bidrog med en bedre selvforståelse og værktøjer til blive verdensmester i sit eget liv. Torsdag spillede vi kamp mod IK-Vest.Resultatet var vist hæderligt.

Mange elever hr vist interesse for flere Kajakkurser, og derfor har vi ansat en gæsteinstruktør og oprettet et ekstra kursus.

Nye digitale informationstavler på gangene og i husene viser nu dagens skema, beskeder og kommende begivenheder.

Socialt måtte vi desværre sende en elev hjem efter at tilliden til et fremtidigt samarbejde var væk fra skolens side.

I denne weekend er der Dykkerkursus i Fjerritslev Svømmehal og rigtig mange elever på skolen.
Det er dejligt og giver et godt sammenhold, for i weekenden er der bedre tid til at hygge sig.

I den kommende uge er der foredrag med Læge Peter Duedahl og valg til 2. profilfagsperiode.

Vi har givet eleverne et brev med invitation til Forældre og søskendedag den 26. september og håber, at det når frem til alle hjemme. Ellers findes det på nedenstående link.

Med venlig hilsen

Olav Storm
Forstander

Nyhedsbrev 5. september 2009

Ugen er gået stille og fredeligt, med godt humør og mange forberedelser til fødselsdagsfestlighederne fredag og lørdag. Ranum Efterskoles 5 års fødselsdag og jubilæum blev fejret med 3 store og flotte arrangementer.

Fredag havde vi inviteret samtlige elever fra Ranum Skole til RE Rumrejsen, hvor vores elever tog alle godt 200 unge afsted på en på en super fællesskabsrejse ud i rummet. De mindste klasser lavede på bare 2 timer en rigtig flot og fantasifuld forestilling med musik, stomp, gymnastik og rollespil. Tilskuerne var de større elever, som forinden havde været på et aktivitetspræget samarbejdsløb rundt om Ranum Efterskole. Om aftenen holdt vi en amerikansk inspireret høstfest, hvor alle elever efter en god middag med spareribs, majskolper og bagtekartofler, dansede linedance i Multikulturhuset. Efterfølgende var der cowboy-games i skolegården med hesteskokast, gummistøvlekast, æblekonkurrencer og musik. Aftenen sluttede med et festeligt diskotek ved TOKS USdisco, som spillede op til dans, samtidig med at eleverne kæmpede bravt med den opstillede rodeotyr.

Lørdag morgen var holdt vi et mindre åbent Hus for skolekreds, lokale borgere og 1. årgangselever. Alle eleverne var med til at lave aktivitet, vise rundt og optræde i festsalen. I anledning af 5 årsdagen indviede vi det store gavlmaleri malet af kunstneren Christian Gundtoft ved festsalsindgangen. Læs mere om billedet på nedenstående links.
Samlingen i festsalen bød både på fælles indmarch af henholdsvis drenge og pigerne på hver deres side af salen, mens der blev hussangen Livstræet blev sunget for fuld udblæsning. Efterfølgende var der en berigende festtale ved præst, kunstner og lokalpolitiker Ninni Gjessing Lohdal, som var skolens første bestyrelseskvinde. Efter at have oplevet musikholdet spille 2 numre gik danseholdet på gulvet og gav en flot opvisning. Samlingen sluttede med et par taler og en sang, inden eleverne blev sluppet fri til en forlænget weekend.

Socialt har det været fedt at opleve sammenholdet og energien omkring fødselsdagsarrangemenerne. Der er stor forskel på hvor modne og modige eleverne er, men de er rigtig gode til at tage hinanden med og gennemføre en udfordring. Desværre har vi en mindre gruppe elever, som kører på grænsen af skolens regler og rammer og det førte fredag til en appel til alle elever om at holde godt “fast” i hinanden, da denne gruppe ellers vil glide ud af fællesskabet og ud af skolen. Fredag var der morgenmotion for alle, da 2 elever ikke kom afsted på morgenmotion en af ugens første 4 dage.

I denne uge fik vi også et nyt elevråd og Eventhold. Vi har ikke afholdt valg, derfor er elevrådet temmeligt stort, men der er også rigtig mange arbejdsopgaver f.eks., skoletøj, elevkiosk, input til skoledagene osv. For at tune elevrådsarbejdet fik vi torsdag besøg af to repræsentanter for DSE Danske Skole Elever, som holdt et lærerigt studiepolitisk oplæg for rådet. Jeg ser frem til samarbejdet med elevrådet, som har fået Kirsten og Kathrine som sparringspartnere.

Profilfagsrejserne nærmer sig med hastige skridt og nedenfor finder I links til rejseinformationer til Imaginationholdene i Dans, Medie og Musik, som skal til Berlin. Endvidere er der linket til et vigtigt infor-brev til dykkerholdet om en bliveweekend i den kommende weekend.
Rejseinformation til Kroatien: dyk, sejlads og ridning, udkommer med næste Nyhedsbrev, fredag.

I løbet af de to kommende uger skal vi have valgt nye profilfag til den 2. profilfagsperiode fra november til februar. I den kommende uge vil eleverne blive inddraget i den kreative proces at forme forslag og give input til de næste profilfag. Mange er givet på forhånd udfra de interessetilkendegivelser der er givet, men der kan sagtens komme spændende nyheder.

Med venlig hilsen og god weekend!

Olav Storm
Forstander

Nyhedsbrev 28.09.09

Kære læser!
Glade og nogenlunde friske nåede alle elever igen retur til Ranum Efterskole søndag aften. Den første almindelige boglige skoleuge er forløbet godt. De fleste har nu lært at navigere rundt på skolen fra hold til hold, og der er kommet daglige rutiner omkring fællessamling, spisning, lektielæsning og klubberne. Mønstrene dannes også socialt og flere finder vej i mellem husene og mødes i klubberne.

Ugen der gik: Mandag til torsdag middag har der været almindeligt skema med bogfag og profilfag. Torsdag eftermiddag holdt alle kontaktgruppedag, hvor de på forskellig vis fik lejlighed til at hygge sig sammen og snakke sammen om det første forløb.

Klubberne startede i mandags efter at de var blevet annonceret på fællessamlingen. Der er nu gang i så forskellige aktiviteter som: spansk, kajak, design, smykker, kapsejlads, motocross, fodbold, velvære, Lego Mindstorm, musikskole og shuffle (vildt skør foddans). Mange af klubberne blev hurtigt overtegnet. Det er kun en positiv udfordring og vi arbejder på at oprette flere hold og fordele aktiviteterne. Ca. 85 % af alle elever er i en klub. En stor del af de der ikke er i klub er hestepigerne. I kapsejlads er der deltagere nok til to både og vi kan udlåne elever til andre både i Rønbjerg Sejlklub. I kajak oprettes ekstra hold med en gæstelærer. Det samme sker i Lego Mindstorm, som på fredag den 4. september skal dyste i en regional konkurrence i ålborg.

Socialt trives eleverne generelt fint med hinanden, og der har kun været et par værelsesskift siden skolestart. To elever er vendt hjem og 2 elever er startet. Et par elever er sendt hjem til afklaring pga. en adfærd, der viste mangel på respekt og anerkendelse af andre. Det giver naturligvis stof til eftertanke, men efter afklaringen er det vores forventning, at eleven opdager værdien af det fællesskab vi har på skolen og lærer at blive en del af det. Køkkenet serverede kun frugt til formiddagsforfriskning. Det var træls, for mange elever ser frem til at. Efter elevernes reaktion vurderer jeg, at mange elever vil huske hinanden på at rydde op i kantinen fremover.

I næste uge er der normalt skema ind til fredag, hvor faggruppedagen er afløst af et stort fødselsdagsarrangement for godt 230 skoleelever fra Ranum Skole. Temæt er RE Rumrejsen og elever er i gang med at bygge en ca. 4 meter høj rumraket, samt øve danse og sange mv.
Fredag aften holder vi en fødselsdagsfest for alle elever med band og optræden.
Lørdag formiddag fejrer vi vores 5 års fødselsdag og holder et ”lokalt åbent Hus”, alle elever er med til at vise rundt, underholde og synge fødselsdagssang.
På dagen er der også fernisering på det nye store gavlmaleri over Festsalens indgang. Kunstneren Christian Gundtoft har arbejdet siden juli på billedet og på trods af det omskiftelige vejr nåede billedet at blive færdigt til fødselsdagen.
Eleverne har ”blive-lørdag indtil middag og kan tage af sted på weekend fra kl. 13.
Mandag er ”undervisningsfri” dag, så eleverne skal først være tilbage på skolen kl. 17.

Med venlig hilsen og god weekend
Olav Storm
Forstander

Nyhedsbrev fredag den 21. august 2009

De første uger er gået over alt forventning, og efter at lærergruppen i går evaluerede på elevgruppen og opstartsforløbet, kan jeg kun konstatere, at vi har rigtigt meget positivt at se frem til i det kommende skoleår!

Alle elever har fået et brev med hjem til deres forældre, og lidt utraditionelt har jeg valgt at sætte det ind her nedenfor. Det udtrykker i sin helhed den begejstring, som har fyldt i hele introperioden.

Ugen der gik har været præget af skolegang, profilfag og ikke mindst mange forberedelser til den store Intro Gallafest med temæt Farver.

Søndag fik alle elever på skift installeret netværk på deres bærbare pc og i nogle timer var der ret stille, mens der blev udvekslet nyheder og indtryk med venner og familie gennem cyperspace.

Dykkerne fik et træningsbassin på hjemmebane. En gruppe på 18 elever hjalp lørdag med at rengøre og male hele den gamle svømmehal i Ranum. Søndag stillede vi et stort bassin op til dykkertræning. Det har nu løst et akut problem, efter at års Svømmehal blev lukket med øjeblikkelig virkning. Det er en midlertidig løsning, men det ser ud til at kunne fungere.

Mandag havde vi også den første store fællessamling med sang og fortælling, samt en del praktiske informationer fra elevernes festudvalg. I løbet af aftenen fik alle drengene et balkort med billeder på og så gik den store kavalerjagt igang.

Tirsdag havde vi værelsesrengøring og lærersamling for første gang. Selvom enkelte først starter, når læreren kommer for at godkende, så blev resultatet hæderligt.
Om aftenen fik vi en fantastisk koncert oplevelse med AJ Shanti fra USA. Hun spillede i festsalen for 200 klappende unge og selv efter at den obligatoriske del af programmet var slut – var festsalen stadig fyldt med begejstrede tilhørere.

Onsdag var alle opsatte på at få gjort klar til aftenens Intro Gallafest og efter skolefag og profilfag blev alle drengene samlet til Gentlemankursus, imens pigerne gjorde sig klar og pyntede op i festsalen.
Inden middagen var der fernisering på de flotte farvetematiserede billeder, som eleverne malede søndag. Billederne hænger i Seminariehuset i vestfløjen. Middagen blev holdt samlet og med en flot 3 retters menu. Alle strålede om kap i mange festelige og farverige kjoler og outfits.
Efter middagen var der underholdning, sang, elevbands og fotografering inden bandet TREO gik på scenen og fyrede den af indtil sengetid. Dansegulvet var fyldt det meste af aftenen og der var en rigtig god stemning. Tak for en god fest til festudvalget – som også blev valgt til ugens elever på torsdagssamlingen.

Torsdag var der ikke morgenmotion, og efter skole- og profilfag var der kontaktgruppemøde og afskedssamling. Kun ca. 20 elever skulle med busser hjem, så der var næsten trafikprop omkring skolen, da alle elever skulle hentes. Det var rigtig dejligt at se, at mange forældre havde fået arrangeret fælleskørsel for eleverne. Inden weekenden startede fik eleverne deres mobiler igen, og så blev der byttet numre på kryds og tværs!

Vi glæder os til se alle igen på søndag!

Med venlig hilsen og rigtig god weekend.

Olav Storm
forstander.

Kære forældre og elever!

Det har været en sand fornøjelse at starte det nye skoleår sammen med jer! Lige fra den første eftermiddag og hele vejen igennem Introugen, har vi følt, at I rigtig gerne vil det her efterskoleår. Forbavsende få har vist tegn på usikkerhed og hjemve, selvom det er en helt naturlig følelse, når man flytter hjemmefra.

Vi er rigtig glade for jeres positive engagement og gode humør!

I introperioden har I skullet lære både rytmen i efterskolelivet og en hel masse nye kammerater at kende. Det er altid forskelligt, hvordan man prioriterer, men set med forstander øjne, har I fokuseret helt rigtigt og hurtigt fundet rytmen i huset, i undervisningen og i profilfagene. Alt har stort set været nyt og det kan være en stor udfordring for mange. Når det har været svært, så har vi opfordret jer til at kæmpe videre og mange har vundet en sejr over sig selv. Flyttet en grænse og lært lidt mere om, hvor meget der er vundet ved ikke at lade lyst og ulyst styre det hele. Du har sikkert tænkt, at det nogle gange var hårdt og det var måske var en sej Intro-ekspedition, men vi er stolte af dig og du har bestået den første svære prøve i år!

Stolt synes jeg også godt, at I forældre kan tillade jer at være! Vi har aldrig tidligere oplevet så få bekymrede forældrehenvendelser som i år, på trods af, at vi er blevet flere på skolen. I stedet har I slået postrekorden i Vesthimmerland. Flere dage har I fyldt en hel postbil. Det er en rigtig god måde at signalere, at I støtter og tænker på jeres teenagere på skolen. Budskabet er klart: Bliv ved med at sende breve og pakker!

I vil forhåbentlig få mange historier fra de første dage, når de unge vågner engang fredag og hvis ikke – så er det muligt at følge med i livet på skolen på Nyhedsbrevet på skolens hjemmeside. Det bliver ikke sendt ud elektronisk endnu, men kan læses fredag eller lørdag afhængig af mit program.
Husk at sætte kryds i kalenderen til Forældre og søskende dag den 26. september.

Vi håber, at I får en hyggelig weekend sammen og glæder os til at se jer igen på søndag ml. 17. og 21.. Det er meget vigtigt, at du udfylder weekendlisten allerede ved ankomst, søndag. Og til sidst vil jeg bede om, at du tager dit pas med og afleverer det til huslæreren søndag aften.

Tak for en god uge, intro-ekspedition og Gallafest. Og god weekend – vi ses søndag!

Med venlig hilsen og på vegne af alle ansatte!

Olav Storm
forstander

Nyhedsbrev søndag den 16. august 2009

Kære læser!

Vi er kommet rigtig godt i gang! Siden søndag har alle eleverne været optaget af at indtage skolen og blive introduceret til livet som efterskoleelev.
Intro-ugen har socialt været en stor succes, og stemningen har været meget positiv. Vi mærker, at eleverne er glade for de nye lejligheder og at de finder sammen på tværs af husene. De første par dage var vi spændte på, hvordan spisesituationer og samlinger kunne forløbe med flere elever i huset. Men det er gået over alt forventning med frokosten, særligt efter at vi har udvidet fra to til tre buffeer. Festsalen er et fantastisk samlingsrum, og på kort tid kan alle være samlet og klar til fællessamlinger mv. Der har været rigtig meget aktivitet hele ugen og efter mini-ekspeditionen fredag til lørdag slapper alle af og holder en velfortjent fridag, mens de på skift får klargjort deres bærbare pc til intra- og internettet.

Ugen der gik: Mandag og tirsdag rummede mange informationer, og nogle store spørgsmål. Bl.a. fik eleverne mulighed for at tage stilling til nogle cases over problemstillinger i efterskolelivet. Det var kendte situationer omkring f.eks. overskridelse af de fælles regler for smugrygning, mobning, alkohol, sex osv. Det store dilemma i casene var, hvad kan lærerne, hvad kan jeg gøre- og hvad kan vi i kammeratskabet gøre -, for at få et godt fællesskab og hjælpe en elev tilbage, som er på vej til at glide ud af skolen gennem brud på regler og rammer. Eleverne diskuterede bl.a. hvordan man kunne tage en intern snak og om man skulle klare det uden voksne eller involvere voksne. Eleverne fik en lille strimmel papir og afleverede de hele strimlen igen, så ville de bruge voksne i konfliktløsning, men afleverede de en halv strimmel, så ville de foretrække at klare en konflikt mellem venner. 193 elever afleverede en hel seddel og 13 elever valgte at beholde en halvseddel. Det vil I løbet af året vise sig om de 13 elever får brug for voksenhjælp i konflikter og om vi kan opbygge den tillid og gensidige respekt, som kan bygge den nødvendige bro i efterskoleopholdet. Selvfølgelig vil der være forskel på den unges reaktion og behov for voksendialog fra situation til situation, men eksperimentet er alligevel en sund øvelse og vi glæder os til udfordringen.

Mandag var der skoleløb og bytur for alle kontaktgrupper. Brugsen gav en is og stemningen var høj. Tirsdag eftermiddag var der cykeltur i lokalområdet, badning og is i Rønbjerg, samt besøg på bl.a. Vitskøl Kloster.

Onsdag og torsdag startede både profilfag, idræt og bogligefag. Eleverne blev delt i hold og i løbet af de næste uger vil de fagholdene blive dannet for den første periode. Aftenunderholdning og aktiviteten tirsdag var et forrygende lærer og elevrock samspil i festsalen, og onsdag krydsede drenge og piger spor og besøgte hinanden på værelserne. Det vil nu være en daglig og for nogle hård øvelse i at trække grænserne op for hvor meget besøg, der skal være på et værelse. Hvis ikke det helt lykkes og en elev føler at der er for meget uro på et værelse uden at kunne sige fra, så er huslærerne klar til at sætte rammerne.

Fredag morgen var der ikke morgenmotion, i det alle elever havde været afsted de første 3 dage. ( mandag aflyste vi pga. tordenvejr: lynene slog ned flere steder i Ranum by). I løbet af formiddagen blev alle klar til at drage på ekspedition Rundt om Vilsted Sø. Det blev en rigtig fin cykeltur, hvor enkelte elever dog måtte udgå pga. for dårlige cykler, punkteringer, gamle skader osv. En elev blev stukket af en bi og var allergisk. Han måtte hentes af en ambulance, men kom efter nogle timer tilbage til skolen igen. En pige besvimede og blev også hentet af en ambulance, det var sket før for hende uden forklaring tidligere, så hun blev indlagt til observation og diagnosering. Ellers var det en udfordrende tur, hvor eleverne slog lejr ved skov, sø og hav. Stemningen ved lejrbålet var super, men ved 2 tiden kom regnen og resten af turen blev noget våd.

Lørdag var der sommerhygge og aktivitet med Imagination malerier, hockey, airtrack spring, boldspil og filmaften. 15 elever hjalp undertegnede med at rydde op i den gamle svømmehal og ydede en kæmpe indsats. Nu er hallen malet og fejet, så den er klar til at dykkerne kan tage deres første test i et bassin i deres Padi-kursus.

Vi oplever et rigtigt dejligt elevhold, hvor der naturligvis også er et par stykker, som har haft svært ved at komme hjemmefra og et par stykker som allerede har udfordret regler og rammer. En pige valgte søndag aften at tage tilbage til nogle af sine venner – uden at fortælle os eller forældrene det. Det gav anledning til en del bekymring, så nu bliver hun bønde hjemme resten af året.

I den kommende uge er der mandag og tirsdag boglige fag og profilfag. Hesteholdets gæstelærere starter mandag og tirsdag aften får vi besøg af et bandet a.j shanti:
Onsdag er der udover undervisning også optakt til den store Intro Gallafest med temæt Farver. Eleverne har allerede dannet et festudvalg og efter middagen kommer vil der både være livemusik og diskotek.

Hermed vil jeg afslutte det første nyhedsbrev for dette skoleår med ønsket om en rigtig god søndag og alle forældre kan godt begynde at glæde sig til at høre om de første intro-uger på torsdag.

Med venlig hilsen

Olav Storm
forstanderda_DKDanish