Kulturfagsvalg, Kultur Performance, efterskoleliv og Full Host weekend

Kære læser,

Vi nærmer os nu enden af uge 3 på Ranum Efterskole College, som bl.a. har budt på Kulturfagsvalg, Thailandsk kultur og danseshow, gæstebesøg fra Prag og en masse fantastisk efterskoleliv. Men ugen er slet ikke slut endnu – for det er blevet tid til årets første Vandsportsweekend. Eleverne kan tilmelde sig vandsportaktiviteter såsom Sailing, Short Dive, Wakebord, Surf, Kano, Vildmarksbade og sanúna, samt en tur i Rønbjergs Aquapark.

Udforsk de store og små øjeblikke på Ranum Efterskole College i denne uges nyhedsbrev. Husk at tjekke vores “Det Sker”, samt “Forstanderens Klumme”, som indeholder både praktiske informationer og overvejelser om efterskoleåret indtil videre.

God fornøjelse med læsningen og god weekend.

Kulturfagsvalg

Onsdag morgen mødte alle eleverne i Multihallen til den første Kulturfagspræsentation med 24 forskellige Kulturfag. Eleverne blev præsenteret ideen bag Kulturfag, hvor der er fokus på mødet med andre kulturer og unge fra andre dele af verden. Kulturfagene fører frem til kulturrejsen, som finder sted i slutningen af januar. Stemningen var i top og flere elever foreslog selv ideer til mulige Kulturfag og rejser.

Det første Kulturfagsvalg afsluttes med beroligendemindfulness, hvor eleverne individuelt fik lov til at tænke alle de mange Kulturfagsvalg igennem.

Fredag morgen var der 2. runde af Kulturfagsvalget, denne gang rundt i efterskolens klasseværelser. Nu bliver stemmerne talt, og det afgøres hvilke Kulturfag og rejser, som bliver udbudt til det endelige valg.

Husk, at der er forældreorientering søndag den 10.9 til Familiedag og Vilsted Sø Løb. Forældre- og elevvalget af Kulturfag åbner også den 10.9. Men det er ikke først til mølle. Eleverne skal den 14.9 lave en dansk opgave om deres motivation og drømme ifht. Kulturfagsvalget. Bliver der for mange interesserede omkring et Kulturfag, så tager vi en dialog med eleverne og i sidste ende ser vi på motivationen hos den enkelte. Det er en svær og vigtig opgave for de unge at vælge og det er også en stor opgave at prioritere årets store valg ifht. mod, økonomi og interesser.

Vi glæder os til at dele mere information løbende og til at se så mange som muligt den 10.9. Husk tilmelding på Skoleplan senest den 3.9.

Thailansk kultur- og danseshow

Onsdag aften blev eleverne præsenteret for en kulturel oplevelse i form af en forestilling af Moradokmai Theatre Community & Homeschool. 8 elever fra denne skole i Thailand – som i øjeblikket er på turné rundt i Europa – viste mod, komik og indsigt i både traditionelt og mere moderne thailandsk drama og kunst. For de fleste af vores elever – en meget unik oplevelse 🤩. Vi takker truppen for deres besøg 🙏.

Yoga

Profilfag yoga gik en dejlig tur torsdag, hvor eleverne indsamlede materialer til smukke naturmandalaer 🌿🍂🧘

Board Performance

Board Performance tog til Hal A i Skive i torsdags 🛹🔥

Visuelt design og keramik

I visuelt design og keramik er eleverne inspireret af Gaudí, og laver skitser til vores lyshuse.

Full Host Weekend

Full Host er et program som tilbydes de elever, som ikke lige kan tage på weekenden hjemme ved familien. Mange af eleverne kommer fra andre kontinenter. Disse elever tilbringer ikke et blot et efterskoleår her på Ranum, men også alle forlængede weekender og ferier med Full Host holdet.

De har netop tilbragt deres første forlængede weekend sammen, hvor programmet bød på besøg i Aalborg, IKEA tur, Djurs Sommerland og hygge på skolen. På programmet for Full Host er bl.a. en juleferie i Estland, en forlænget weekend til Göteborg og en skøn tur til København.

Gæstebesøg fra Prag

I denne uge havde vi besøg af to lærere fra Prag, Marcela Grecová og Tereza Dvořáková. De observerede forskellige lektioner – IG, dansk som naturfag og dansk, så vores projektklasse og prøvede tre forskellige Profilfag – musik, eventyr og dans. Formålet med besøget var at blive inspireret af vores måde at undervise på, de mange forskellige fag og de forskellige former for undervisning, vi tilbyder på skolen. De hørte om vores skole, da Ranum Efterskole besøgte deres skole sidste år på turen til Prag.

De var også med til en rengøringstjans, kontaktgruppetid og frokost/middag, hvilket er unikt for en efterskole. De interagerede med eleverne og deltog i den undervisning, de kunne.

Når man er på besøg i et nyt land, er det også rart at kende til kulturen. De tog på tur til Aalborg, lærte lidt dansk og prøvede nogle forskellige danske specialiteter.

Det var et godt samarbejde, og vi glæder os til at besøge deres skole i Prag og blive inspireret af deres undervisningsmetoder.

Musik og Media besøger skolen i Prag i det første Profilfag til efteråret.

Fra venstre til højre: naturfagslærer på Ranum Efterskole College Natasha Hedegaard, naturfagslærer og praktikkoordinator Marcela Grecová samt tysklærer Tereza Dvořáková fra Archbishop Grammar School, tysk- og adventurelærer på Ranum Efterskole College Ann Katrine Breth Pedersen og forstander for Ranum Efterskole College Olav Storm

Forstanderens klumme

Uge 35 blev den første ”rigtige” efterskoleuge, hvor eleverne havde normalt skema og der var masser af kulturtilbud og aktiviteter om aftenen også. Eleverne kom tilbage fra den forlængede weekend med masser af hygge og personligt pynt til værelserne.
Undervisningen er kommet godt i gang på alle fagene og selvom der stadig er elever som ønsker andre valgfag og niveauer, så er holdene ved at være formet. Processen med at vælge Kulturfag til den 2. periode, er også godt i gang.

Processen startede med en stor workshop i Multihallen, hvor 24 forskellige Kulturfag blev præsenteret og eleverne roterede rundt for at samle inspiration. Nogle elever blev så inspirerede at de også kom med nye ideer og ønsker til Kulturfag, og det er den energi, som skaber en fantastisk oplevelse af frihed og engagement for eleverne. 
Valget af Kulturfag foregår i en meget demokratisk proces, hvor eleverne laver prøveafstemninger efter hver præsentationsrunde. Nogle elever virker meget afklarede i deres valg, mens andre er i vildrede og stiller mange spørgsmål. Processen er med til at danne en erfaring i at prioritere og træffe valg. Det giver nogen usikkerhed, men det må gerne kunne mærkes i kroppen, at der er noget på spil, for kan man håndtere den følelsen, står man stærkere i de andre af livets store valg. Forældrene inddrages først for alvor ved Familiedagen og i den afsluttende valgproces, hvor de også skal anerkende elevens valg. 

Det går fremad med mobilkulturen, og det er få elever som får inddraget deres telefon, fordi ikke husker de mobilfri zoner. Det er praktisk at eleverne har deres skema, stemmeboks osv. lige ved hånden. Vi skal i de kommende uger forme husråd og elevråd, og så skal eleverne være med til at beslutte de 4 mobilfrie perioder sammen med pædagogisk råd.

Vi har sagt farvel til vores kort kursus elever fra Italien og i den kommende uge får vi besøg af 6 kort kursus elever fra Indien. Besøgene er med til at bringe verden ind i efterskolen og sætte vores egen kultur og levevis i perspektiv.

God weekend,

Olav Storm

Det sker

Hvad sker der de kommende uger på Ranum Efterskole College, som vi forældre skal vide til? Jamen det skal jeg såmænd fortælle dig:

31.8-3.9 Vandsportsweekend

Søndag 3.9         Rundvisning for kommende elever (tilmeldte)
Onsdag 6.9         Hjemme hos Kt.læreren / Kt.lærer dag for alle elever.
Torsdag 7.9         Diversity Date Night
Fredag 8.9           Tour de Rull – rullefalds konkurrence (elev-initiativ)

Lørdag 9.9           Faldskærmsudspring (tilmeldte)
Søndag 10.9        Familie dag og Vilsted Sø Løb ( tilmelding senest 4/9 på Skoleplan)
14.-15.9            Personaletur til Læsø

14.-17.9            Forlænget weekend

Søndag 24.9         Efterskolernes dag

Har du altid drømt om at hoppe ud af et fly? Nu har du muligheden! 🤩🪂

92 elever har allerede tilmeldt sig til faldskærmsudspring den 9. september! Vil du have en plads? Husk at sidste chance for tilmelding er onsdag d. 6!

Faldskærmsregistrering:

Kære alle, I kan tilmelde jer faldskærmsudspring lørdag d. 9. september! Formularen (findes længere nede) SKAL udfyldes af enten forældre eller værger, ikke eleven selv. Du kan skifte til engelsk øverst i venstre hjørne.

Vigtigt: rabatkoden ranum2324 skal bruges. Dette bringer prisen ned fra 3500 til 2100 kr.

Skriv venligst din elevs elevnummer i kommentarfeltet. Du vil modtage en bekræftelse på e-mail. Sidste tilmelding er onsdag d. 6. september – men gør det venligst hurtigst muligt for at bestille bus og frokostbestilling.

Har du spørgsmål, så husk at spørge din elev først – de har fået alle praktiske oplysninger på infomødet i aften. For ubesvarede spørgsmål, kontakt sif@ranumefterskole.dk

https://bookings.burblesoft.eu/index/178/1048

Vilsted Sø Løb & Familiedag

Herunder ses invitationen til Familiedag og Vilsted Sø Løb – vi glæder os til at se så mange af jer som muligt!

Diversity Date Night

Tilmeld dig Diversity Date Night @ Aalborg Zoo torsdag d. 7 sep. Inviter en med anden nationalitet/etnicitet/kultur end din egen og få en helt fantastisk hyggelig aften i Aalborg Zoo (picnic style). Der vil være særlige oplæg, musik og udstillinger til dette internationale arrangement. Sidste frist for tilmelding er tirsdag d. 5 sep. Listen er nu oppe foran Matts kontor 😉

Hvis du vil læse mere om de generelle arrangementer og organisatoriske værter, kan du se her Diversity Evening at Aalborg Zoo 2023

Efterskolernes dag

Kom til Efterskolernes Dag søndag d. 24. september på Ranum Efterskole College mellem 10:00 – 17:00 🤩

På Efterskolernes Dag kan du bl.a. få en rundvisning, møde både elever og ansatte, smage på vores verdenskøkken og høre oplæg fra forstander Olav Storm.

Kom og hør om netop dine muligheder på Ranum Efterskole College – læs mere og tilmeld dig lige her:

https://ranumefterskolecollege.youngcrm.com/eventportal/9893

Vi håber vi ses! 😍

Tak for denne gang!

Venlig hilsen alle os på,

Ranum Efterskole Collegeda_DKDanish