En masse julehygge og årets første PVA Award

Kære læser
Vi fik startet vores december på bedste manér her på Ranum; i selskab med familier og besøgende holdt vi nemlig årets julemarked, kultur- og familiedag d. 1.december. Oven på en weekend med fuld fart på, har vi haft en stille og rolig uge med helt almindelig undervisning, hvilket efterhånden er ved at være 3 uger siden sidste. Først havde vi projektarbejde, så var der brobygning og sidst performanceuge, men nu er vi igen i gang med matematik, fransk, fysik, kulturfag og engelsk. Selvom vi er tilbage til den normale undervisning, har vi dog også haft tid til nogle underholdende indslag i ugens løb.

Julemarked, kultur- og familiedag
Lørdag var en helt fantastisk dag her på Ranum. Vi havde huset fuld af juleglade familier og besøgende. Julemarkedet gik rigtig godt og vi fik samlet donationer ind til vores kommende kulturfagsrejser – tusind tak! Mens der blev handlet på julemarkedet, blev der fortalt mere om kulturfagene rundt omkring i klasselokalerne og på scenen i fællessalen blev der grinet med da vores skuespillere, dansere og musikere vækkede teaterstykket ‘Search for a Star’ til live.

PVA Award
Da vi var afsted på vores første profilfagsrejser, blev der taget billeder, der blev lavet videoer og der blev skrevet artikler. Når der så er gået et stykke tid og eleverne har fået rejserne lidt på afstand og kommet tilbage til hverdagen kan de sætte sig på værelset med vennerne eller i stuen hjemme hos familien og se tilbage på den helt ubeskrivelig rejse de havde sammen med nye venner. Her på Ranum sætter vi pris på at kunne se tilbage på disse minder gennem et godt billede, video eller artikel og derfor har vi selvfølgelig haft gang i vores første af tre PVA Awards. Eleverne har selv indsendt deres bedste bidrag, hvorefter Ranum’s helt eget dommerpanel har set det hele igennem og fundet de billeder, den video og den artikel, som bare lige havde det ekstra. Vinderne går dog ikke kun hjem med æren. Hver vinder får nemlig en præmie på 500 kr. hver, mens vinderen af ‘Det bedste af det bedste’ modtager et GoPro Kamera, som kan komme med på vores næste rejse i januar.

De tre bedste billeder
De tre bedste billeder blev taget af Johanne Viker, som var i Ægypten med dykning. Stort tillykke!

Det bedste billede
Det bedste billede blev taget af Steffani Sørensen, som var på profilfagsrejse i Spanien med Surf. Stort tillykke!

Den bedste video
Den bedste video er blevet lavet af Tobias Morso, som også var med dykning i Ægypten. Stort tillykke!

Den bedste artikel
Den bedste artikel blev skrevet af Laura Vinstrup, som var på profilfagsrejse i Sverige med adventure. Stort tillykke! I sin artikel skrev Laura bl.a.:

“Vi var alle parate til en stille og rolig kanotur på Sønder Å, troede vi. Det viste sig nemlig, at der var godt gang i åen og flere gange måtte vi smide strømper og sko, for at skubbe kanoerne fri fra sten. Det krævede enormt meget samarbejde og viljestyrke, at fortsætte, selvom vi var våde og kolde. Sidst på aftenen nåede vi så frem til det sted vi skulle overnatte, og våde og udmattede måtte vi så slå telt op og lave mad. Laks og pasta, mums. […] Stjerner strålede på himmelen, jeg sad omgivet af mine bedste venner og kiggede ind i blåets dansende flammer, og det var der jeg tror fællesskabets bånd var stærkest”

Det bedste af det bedste
Prisen ‘Det bedste af det bedste’ går til den elev, som har lavet et produkt der toppede de fire kategorier. Vinderne i denne kategori blev Anika Bejer, som også var i Spanien med surf. Hun tog både tre billeder og lavede en video.

Jul i Europa
Onsdag aften inviterede vores EVS’ere indenfor til en hyggelig aften, hvor vi kunne lære dem, deres kultur og jul- og nytårstraditioner lidt bedre at kende. For hvad er EVS egentlig for en størrelse? EVS er en forkortelse for European Voluntary Service og i år er vi så heldige at have fire frivillige her på Ranum. Natiia fra Rusland, Maéva fra Frankrig, Olga fra Serbien og Alberto fra Galicien. Der dukkede en masse nysgerrige elever op til onsdagens EVS Aften, som startede med en kort præsentation af de fire frivillige. Herefter havde de arrangeret et par konkurrencer, hvor der selvfølgelig var en lille gave til vinderen. Afslutningsvis blev der spiste lækkert mad fra EVS’ernes hjemlande og hygget inden aftenen nåede sin afslutning.

Fra Kina til Danmark 
Det var også i denne uge, at vi kunne byde velkommen til tre gæstelærer fra Kina; Miguel, Huang og Echo. I løbet af de næste tre uger skal de følge med i undervisningen her på Ranum og lære nogle af vores undervisningsmetoder. De bliver selvfølgelig også en smule klogere på hvad det vil sige at gå på en dansk og international efterskole i Danmark. 

Besøg fra julemandens værksted
I ugens løb har der været fart over feltet i elevernes pauser, vi har nemlig gang i en julekalenderkonkurrence. Vi har besøg af Julemandens Lille Hjælper og gennem hele ugen har han været på udflugt rundt omkring på skolen; han har været forbi biologi, gastronomi, biografen og så har han også lige haft tid til at spille lidt Mario. Eleverne har haft fuld fokus på at finde vores Lille Hjælper og det har altså også betydet har der ikke er gået mange minutter før et par elever har banket på døren og fået udleveret dagens kalendergave.

Støtte til ny Maritim base i Rønbjerg
Ranum Efterskole College har modtaget 966.000 kroner i støtte fra Nordea-fondens kystpulje på 50 mio. kr., der uddeles til projekter, som skaber aktivitet og styrker fællesskabet langs landets kyster. Støtten skal bruges til en ny maritim base og grejbank Rønbjerg, der vil bidrage til at skabe mere aktivitet langs kysten fra Aggersund til Hvalpsund. Med nye brugervenlige udlejningsbåde og vandsportsudstyr som fx SUP boards og surfudstyr, håber vi at kunne tiltrække nye besøgende til Limfjorden og samtidig bidrage til det lokale fællesskab langs kysten. Vi har et stort ønske om at være en drivkraft i at styrke fællesskabet i Himmerland og omkring de små havne og kystnære byer i området. Vores kystprojekt skal være til gavn og rådighed for alle, der har lyst til at prøve sejlads og vandsportsaktiviteter.

I weekenden smutter mange af eleverne af sted til elevfest, hvilket selvfølgelig også kommer til at betyde at der bliver lidt mere stille end der plejer i denne weekend på Ranum. 

I næste uge skal vi selvfølgelig se vores smukke luciaoptog, men vi tager også hul på en periode fuld af terminsprøver. 

Rigtig god weekend til alle!

De bedste julehilsner fra alle os på
Ranum Efterskole Collegeda_DKDanish