Smil til verden og verden smiler igen – Velkommen hjem!

Kære læser

Et stort  kapitel i efterskoleåret er ved at afsluttes for elever og lærere, og de første er vendt hjem fra deres kulturrejser ud i verden.
Eleverne fra Kina, Europa, Cuba og Namibia, samt Thailand, Indien og Peru er landet og det summer allerede med fantastiske fortællinger på skolen.

Forskellen på en turistrejse og en efterskoleekspedition ligger bl.a i at man er udhvilet efter en ferie og at efterskolerejsen tager alle kræfter, fordi det ikke er en ferie, men en dannelsesrejse, hvor man også udvikler sig selv i spejlet af det anderledes kulturmøde. Derfor advarer vi også forældre og elever om at det tager nogle dage at fordøje kulturrejsens mange oplevelser og komme op til overfladen igen.

Vi glæder os til at se alle elever retur mandag aften, og til tirsdag at samles i festsalen til en fælles velkomst. 

I den kommende uge er der flere spændende program punkter.

Onsdag aften får vi besøg fra United World Colleges Danmark, som vil fortælle om muligheden for at afslutte en STX uddannelse på et UWC et sted i verden. Vi har flere tidligere elever, som har fået helt fantastiske oplevelser og netværk ud af et sådan forløb.

Kom med til Musical på Fjerritslev Gymnasium onsdag eller torsdag.
Vi har 200+ billetter til musical  og opfordrer alle elever og ansatte til at benytte lejligheden til at opleve en fantastisk musical med dramatiske og superfede hits, samt høj energi. Og der er gratis forfriskninger i pausen. Tilmelding via Skoleplan. 

Se et udsnit af de bedste opslag og billeder fra rejsernes facebooksider. 

Costa Rica – Coral Restoration

Følg Costa Rica’s facebookside.

Cuba – Musik, dans og kultur

Følg Cuba-holdets Facebookside.

Hej derhjemme! Vi hat været i Vinales med smuk natur, fritgående grise og besøg på en tobakplantage – masser af idyl og cubansk stemning. Desværre har nogle haft lidt maveproblemer i dagens løb – vi krydser fingre for hurtig bedring. Godnat herfra, vi vender tilbage med mere nyt!

I dag var de fleste maveonder i bedring. Vi har besøgt en børnehave og eleverne har givet LEGO og leget med børnene. Vi var også på Revolutionsmuseet, hvor vi bl.a. Kunne se Grandma, den båd, som Fidel Castro og Che sejlede i fra Mexico til Cuba, da de gik i land med oprørshæren i årene forud for befrielsen i 1959. I aften skal vi til koncert med cubansk traditionel musik

Europa Tour – 3 storbyer i østeuropa.

Følg Europa Tours Facebookside.

I Theresienstad sagde de, at tyskerne før befrielsen skød de unge fordi de var fremtiden. I aften valgte vi at fejre fremtiden. Hurra for de dejlige unge mennesker <3.

Hawaii – Operation: Red verdenshavene!

Følg Hawaii-holdets Facebookside.

Vi efterlader rigtig meget affald og kemikalier når vi opholder os på/i vandet. Derfor vil vi udforske mulighederne indenfor bæredygtig materiale fx til surfboards, surfwax, neoprenfrie våddragter, maling osv. På de rejser vi tager på kan vi se at der ligger rigtig meget affald langs kysterne, og det skal der skabes opmærksomhed omkring, blandt eleverne. Vi vil prøve at få opmærksomhed fra de elever der har lyst til at bruge havet til forskellige sportsgrene, men som også har lyst til at gøre en forskel.

Kulturmøde i Indien

Følg Indien-holdets Facebookside.

Vi har haft en fantastisk dag idag. Vi har besøgt et hjem for forældreløse piger der har HIV. Vi er både rørt, glade og imponeret. Det har på alle måder været en kæmpe oplevelse.
Desuden får vi ros fra alle de steder vi er. Vores elever er skønne og det er en fornøjelse at have dem med.
Alle er nu i højt humør gået ind til naboen – et lille mall – for at spise aftensmad. Imorgen har vi mere ro på og fordøjer dagen idag og kører videre til næste NGO projekt i Gingee. En køretur på cirka 4 timer.

Japan – kultur, natur og ungdom

Følg Japan-holdets facebookside.

Danish version:
Nu er de skønne og skridtfyldte dage i Kyoto ovre, og vi træder spændt ind i den sidste uge i TOKYO! Vi har erfaret bl.a. hvordan det kaotiske togtransport system fungerer, prøvet ny spændende mad, hvor langt man kan gå på en dag og finde god mad til mindre end 500 yen (ca. 30 dkk). Vi fik os et kulturchok i Kyoto, med skraldfrie gader, få skraldespande og masser af Japanere der ikke kunne tale engelsk. Vi startede med at bo på et smalt men fyldigt hostel, hvor morgenmaden bestod af noget så eksotisk som japanske cornflakes. Derefter gik vi på templewalk, madmarkededer og abebjerget. Vejret var skønt næsten alle dagene.
Det var ikke kun turistattraktionerne der var spændene, det japanske folk var i sig selv en oplevelse. De var meget imødekommende og sjove at prøve at forstå, selvom de fleste af os ikke kunne japansk. De var høflige og udviste altid en respekt over for deres medmennesker.
Turen i Kyoto sluttede med en stresset kamp om at finde en natbus til en af Mt. Fuji nærmeste byer. Det er her den næste spændende del af vores tur begynder!
Vi glæder os til Tokyo

Frederik, Niclas, Benjamin, Linus og Zander

English version:

Sunday
We woke up early in the morning, Sunday, and took the bus to Billund airport. We flew for an hour to Amsterdam, where we switched planes, with a new destination: Osaka airport. The flight lasted for 10 hours, and everybody was really tired. Even though everybody was exhausted from the flight, we visited Osaka castle when we arrived. It was really pretty and here we tried Japanese food for the first time. In the evening we checked in to the hostel.

Tuesday
On Tuesday we took a train to the another part of Kyoto. We went to visit the monkeys mountain. It was really amazing. After that we went to the bamboo forest. Then we walked to the lake nearby, it took a couple minutes to get there. We ate there and relaxed together before we took the train to the golden temple. It was so beautiful beyond our expectations. When we got back to the hostel we had free time where we could do what ever we wanted.

Wednesday
This Was A calm Day, we left the hostel in the morning, to visit two Japanese women who taught us about Japanese food and Japanese eating customs. One of the women was Nina’s friend, and she taught us about sustainable living as well. After visiting the women and eat at their home, a very typical Japanese house, we got the rest of the day off. A lot of people went shopping, while others went to see an old samurais ancient house.

Thursday
We ate breakfast together in the morning. After we went on temple run, where we saw a lot of different temples. It was very busy and crowded because of the many tourists. After the temple run we went to a very famous food market in Kyoto with many small boutiques. We ate dinner together at a ninja restaurant in Kyoto.

I kulturfaget Japan venter der et møde med “Solens rige” – det fascinerende land, der lever i kontrasten mellem højteknologi og traditionsbundne skikke og dyder.

Kina – kultur og venskabsskole

Følg Kina-holdets Facebookside.

Malaysia – Skolegang – En menneskeret for alle

Følg Malaysia-holdets Facebookside.

Vi har igen i dag undervist på Hilla Community Center. Børnene på skolen er glade for vores besøg og vi nyder samværet med dem. Efter undervisningen tog vi bussen til Chinatown, hvor alt kan købes. Mens vi var i Chinatown, blev vi overrasket af et voldsomt tordenvejr og i løbet af få minutter var alle gennemblødte. Heldigvis er her ca 30 grader, så selv om vi var våde, var humøret højt. I morgen skal vi igen undervise.

Kom med til morgensang på Hilla Community Centre.

Dyrevelfærd og dyrerehabilitering i Namibia

Følg Namibia-holdets facebookside.

Nepal Trekking Himalaya

Følg Nepal Trekking Himalaya’s facebookside.

Nepal Kulturtrek

Følg Nepal Kulturtreks Facebookside.

Vi blev vækket 5:20 for at gå en time op til en bjergtop på 1.945 m for at se solen stå op og give et flot lys på bl.a. Manaslu og Annapurna massivet med toppe på op til 8.167 m. Efterfølgende morgenmad, uddeling af gaver og hygge, hvor vi lærte at tælle på Nepalesisk.

Nepal Venskabsskole

Følg Nepal Venskabsskolens facebookside.

“Ranum efterskole, skolen der flytter bjerge” – Oscar Viborg Jensen

På blot to dage, med hårdt arbejde, har vi i fællesskab formået at flytte et halvt bjerg (næsten) så der kunne blive plads til en fodboldbane, efterfølgende har vi fået sat net og mål op. Skolen har nu en fodboldbane! Banen blev indviet med en mindre turnering. Det er tydeligt at de nepalesiske børn og voksne er meget glade for vores arbejde!

New Zealand Kultur og skolebesøg

Følg New Zealands facebookside.

Bridal Veil Falls, en fantastisk tur igennem New Zealands natur som mundede ud i et fantastisk vandfald.

Oman – Mellemøstlig kultur og UNESCO Verdensarv

Følg Oman’s Facebookside.

Oman er et af de lande i Mellemøsten, som vi sjældent hører noget til – men det gør det bestemt ikke mindre interessant. Vi har gennem vores medlemskab i UNESCO’s ASP-skolenetværk fået en hel unik mulighed for at komme tæt på en kultur og natur, som er helt anderledes og enestående.

Peru – Community Development

Følg Perus Facebookside.

Sydafrika – Cape Town

Følg Sydafrikas Facebookside.

Sydkorea – Kultur og politik

Følg Sydkoreas facebookside.

Seoul, here we come!

The first part of day consisted of a guided visit to KAIST (Korean Advanced Institute of Science and Technology) – the most prestigious university in Korea and one of the best in the world. It was a fascinating visit where we learned about the innovative drive that characterises the school, and we got a sneak peak of the many impressive technologies that it has helped develop. We also enjoyed a luxurious lunch fit for a whole family – or an efterskole student. The KAIST visit was rounded off with a tour of the massive campus – some of it in a battery-driven bus, which is charged wirelessly ?

After that the students were treated to some spare time in e-mart – a Korean department store, similar to wal-mart.

Eventually it was time to bid our fantastic hosts goodbye and make our way to Seoul via the super-fast KTX train. We made our way safely to the hotel, and later we wandered the local area in search of food. The hunters found their prey at an underground Korean barbecue – albeit not as fancy as our previous meal (however, we did have metal chopsticks and three different kinds of rice…so no complaints).

Finally, a tired group of students and teachers made their back to the hotel in order to get their well-needed zen-sleep before tomorrow’s templestay.

“time you enjoy wasting, is not time wasted”

Buddhists for a day!

Thailand

Følg Thailands facebookside.

US Roadtrip – På opdagelsesrejse i det sydvestlige USA

Følg US Roadtrips Facebookside.

Fødselsdagssang på en Amerikansk High School. Det er ikke hver dag det sker.

Tak fordi du læste med og rigtig god weekend!

Følg med i næste uge hvor vi får samlet billederne fra rejserne. Der er så mange gode og der er noget at glæde sig til.

Mvh

Ranum Efterskole Collegeda_DKDanish