Så er vi halvvejs – Se alt det vi har oplevet indtil videre

Kære læser.

Verden er en bog, og den, som ikke rejser, læser kun én side!

Citatet stammer fra præsten Saint Augustine, som levede for ca. 600 år siden. Dengang var verdensbilledet fladt og det var farligt at sejle til kanten.
Elever og lærere har i den forgangne uge slået op i den helt store bog og vendt rigtig mange spændende sider i deres rejser rundt om jorden!

Temaet for kulturejserne er bl.a. at møde, opleve og forstå, hvordan andre unge lever deres liv, går i skole, arbejder og hvad de er optagede af.

I de sidste 3 måneder har eleverne forberedt sig på kulturrejserne, men i virkeligheden er det i mødet med det anderledes,
at eleverne skal bruge alt det de har lært gennem deres skolegang til at forstå den anderledes kultur.

Verden er som en bog og hvor er det fedt, at eleverne nu oplever, at de kan læse den og blive rigere i deres eget liv.

Rejserne er forløbet uden de store problemer og uheld, og vi krydser alle fingre for at den næste uge også går godt, og at hjemrejserne går godt.
Den 11.2 er der Kulturfags- og rejseoplæg for elever og familier, og tilmeldingen er åben på Skoleplan.

Kulturrejserne er i fuld gang og I kan få den første uges overblik herunder. Et udpluk af det bedste. For den næste og sidste uge kan i følge med på udforskverden.dk som samler alle rejserne i én side.

Costa Rica – Coral Restoration

Følg Costa Rica’s facebookside.

En dejlig dag med masser af gode dyk, hvor alle elever har været i vandet ? Eleverne har både set Manta Rays, Moræner, søheste og Archor rejer ? Det er tydeligt at se at der er ubalance i nogle fødekæde systemer. Blandt andet er pindsvine fisken voldsomt overrepræsenteret i dette område.

Eleverne har selvfølgelig også studeret korallerne ?Vi har lavet en masse iagttagelser på korallerne og deres omgivelser, og kan tydeligt se hvad det er for nogle udfordringer der er i verdenshavene, blandt andet på grund af klimaforandringerne og udledning af forskellige næringsstoffer, måske også kemi…

Cuba – Musik, dans og kultur

Følg Cuba-holdets Facebookside.

Hej derhjemme! Vi hat været i Vinales med smuk natur, fritgående grise og besøg på en tobakplantage – masser af idyl og cubansk stemning. Desværre har nogle haft lidt maveproblemer i dagens løb – vi krydser fingre for hurtig bedring. Godnat herfra, vi vender tilbage med mere nyt!

I dag var de fleste maveonder i bedring. Vi har besøgt en børnehave og eleverne har givet LEGO og leget med børnene. Vi var også på Revolutionsmuseet, hvor vi bl.a. Kunne se Grandma, den båd, som Fidel Castro og Che sejlede i fra Mexico til Cuba, da de gik i land med oprørshæren i årene forud for befrielsen i 1959. I aften skal vi til koncert med cubansk traditionel musik

Europa Tour – 3 storbyer i østeuropa.

Følg Europa Tours Facebookside.

I Theresienstad sagde de, at tyskerne før befrielsen skød de unge fordi de var fremtiden. I aften valgte vi at fejre fremtiden. Hurra for de dejlige unge mennesker <3.

Hawaii – Operation: Red verdenshavene!

Følg Hawaii-holdets Facebookside.

Vi efterlader rigtig meget affald og kemikalier når vi opholder os på/i vandet. Derfor vil vi udforske mulighederne indenfor bæredygtig materiale fx til surfboards, surfwax, neoprenfrie våddragter, maling osv. På de rejser vi tager på kan vi se at der ligger rigtig meget affald langs kysterne, og det skal der skabes opmærksomhed omkring, blandt eleverne. Vi vil prøve at få opmærksomhed fra de elever der har lyst til at bruge havet til forskellige sportsgrene, men som også har lyst til at gøre en forskel.

Kulturmøde i Indien

Følg Indien-holdets Facebookside.

Vi har haft en fantastisk dag idag. Vi har besøgt et hjem for forældreløse piger der har HIV. Vi er både rørt, glade og imponeret. Det har på alle måder været en kæmpe oplevelse.
Desuden får vi ros fra alle de steder vi er. Vores elever er skønne og det er en fornøjelse at have dem med.
Alle er nu i højt humør gået ind til naboen – et lille mall – for at spise aftensmad. Imorgen har vi mere ro på og fordøjer dagen idag og kører videre til næste NGO projekt i Gingee. En køretur på cirka 4 timer.

Japan – kultur, natur og ungdom

Følg Japan-holdets facebookside.

Danish version:
Nu er de skønne og skridtfyldte dage i Kyoto ovre, og vi træder spændt ind i den sidste uge i TOKYO! Vi har erfaret bl.a. hvordan det kaotiske togtransport system fungerer, prøvet ny spændende mad, hvor langt man kan gå på en dag og finde god mad til mindre end 500 yen (ca. 30 dkk). Vi fik os et kulturchok i Kyoto, med skraldfrie gader, få skraldespande og masser af Japanere der ikke kunne tale engelsk. Vi startede med at bo på et smalt men fyldigt hostel, hvor morgenmaden bestod af noget så eksotisk som japanske cornflakes. Derefter gik vi på templewalk, madmarkededer og abebjerget. Vejret var skønt næsten alle dagene.
Det var ikke kun turistattraktionerne der var spændene, det japanske folk var i sig selv en oplevelse. De var meget imødekommende og sjove at prøve at forstå, selvom de fleste af os ikke kunne japansk. De var høflige og udviste altid en respekt over for deres medmennesker.
Turen i Kyoto sluttede med en stresset kamp om at finde en natbus til en af Mt. Fuji nærmeste byer. Det er her den næste spændende del af vores tur begynder!
Vi glæder os til Tokyo

Frederik, Niclas, Benjamin, Linus og Zander

English version:

Sunday
We woke up early in the morning, Sunday, and took the bus to Billund airport. We flew for an hour to Amsterdam, where we switched planes, with a new destination: Osaka airport. The flight lasted for 10 hours, and everybody was really tired. Even though everybody was exhausted from the flight, we visited Osaka castle when we arrived. It was really pretty and here we tried Japanese food for the first time. In the evening we checked in to the hostel.

Tuesday
On Tuesday we took a train to the another part of Kyoto. We went to visit the monkeys mountain. It was really amazing. After that we went to the bamboo forest. Then we walked to the lake nearby, it took a couple minutes to get there. We ate there and relaxed together before we took the train to the golden temple. It was so beautiful beyond our expectations. When we got back to the hostel we had free time where we could do what ever we wanted.

Wednesday
This Was A calm Day, we left the hostel in the morning, to visit two Japanese women who taught us about Japanese food and Japanese eating customs. One of the women was Nina’s friend, and she taught us about sustainable living as well. After visiting the women and eat at their home, a very typical Japanese house, we got the rest of the day off. A lot of people went shopping, while others went to see an old samurais ancient house.

Thursday
We ate breakfast together in the morning. After we went on temple run, where we saw a lot of different temples. It was very busy and crowded because of the many tourists. After the temple run we went to a very famous food market in Kyoto with many small boutiques. We ate dinner together at a ninja restaurant in Kyoto.

I kulturfaget Japan venter der et møde med “Solens rige” – det fascinerende land, der lever i kontrasten mellem højteknologi og traditionsbundne skikke og dyder.

Kina – kultur og venskabsskole

Følg Kina-holdets Facebookside.

Malaysia – Skolegang – En menneskeret for alle

Følg Malaysia-holdets Facebookside.

Vi har igen i dag undervist på Hilla Community Center. Børnene på skolen er glade for vores besøg og vi nyder samværet med dem. Efter undervisningen tog vi bussen til Chinatown, hvor alt kan købes. Mens vi var i Chinatown, blev vi overrasket af et voldsomt tordenvejr og i løbet af få minutter var alle gennemblødte. Heldigvis er her ca 30 grader, så selv om vi var våde, var humøret højt. I morgen skal vi igen undervise.

Kom med til morgensang på Hilla Community Centre.

Dyrevelfærd og dyrerehabilitering i Namibia

Følg Namibia-holdets facebookside.

Nepal Trekking Himalaya

Følg Nepal Trekking Himalaya’s facebookside.

Dag 2 på trekket var hård, smuk og dejlig:) Vi bor på sunny hotel i Ghorepani som har en verdenklasse udsigt til Dhaulaghiri og Annapurna south. Alle er trætte, men stemningen er høj. i morgen tidlig går vi til Poon Hill for at få en endnu bedre udsigt, og derefter til Swanta. Eventyret er for alvor begyndt:)

Den første dag med trekking er gået godt, og vi er nu i Thikedhunga på et hyggeligt lille hotel. I morgen går turen til Ghorepani og derefter opad mod Khopra Ridge. der kommer flere små videoer og fotos, når forholdene tillader det:)

Nepal Kulturtrek

Følg Nepal Kulturtreks Facebookside.

Vi blev vækket 5:20 for at gå en time op til en bjergtop på 1.945 m for at se solen stå op og give et flot lys på bl.a. Manaslu og Annapurna massivet med toppe på op til 8.167 m. Efterfølgende morgenmad, uddeling af gaver og hygge, hvor vi lærte at tælle på Nepalesisk.

Nepal Venskabsskole

Følg Nepal Venskabsskolens facebookside.

På venskabs-skolen har smilebåndet virkeligt været på prøve. Både de danske og nepalesiske børn og voksne har grinet i kor under hele vores ophold.

Indkvarteringen ved de lokale familier har været en kæmpe succes og oplevelse for alle! Selvom man ikke taler samme sprog kan man stadig kommunikerer og have det sjovt sammen!

Den sidste tid på skolen blev brugt på at udlevere alt det tøj vi havde med.

“Det var dejligt at se, at de satte så stor pris på, at vi gav dem tøj og lavede fodboldbanen. De så alle meget glade ud.” – Kristine kjeldsen

“Det er var en kæmpe øjenåbner at se, hvor godt vi har det derhjemme. Ofte bliver vi kørt i skole eller tager bussen, de skal gå på bjergsider for at komme i skole.” – Emilie Jensen

“At få lov til at komme hjem til en familie som man ikke kender og lære lidt om deres daglige dage og hvad de laver er en kæmpe oplevelse. Det var meget svært at snakke med familierne fordi de var ikke så gode til at snakke engelsk men man fandt en vej, så ved enden af dagen kunne man sidde ved bålet og nogenlunde have en samtale eller hjælpe børnene med at samle Lego” – Anne-Catrine Pedersen

“Ranum efterskole, skolen der flytter bjerge” – Oscar Viborg Jensen

På blot to dage, med hårdt arbejde, har vi i fællesskab formået at flytte et halvt bjerg (næsten) så der kunne blive plads til en fodboldbane, efterfølgende har vi fået sat net og mål op. Skolen har nu en fodboldbane! Banen blev indviet med en mindre turnering. Det er tydeligt at de nepalesiske børn og voksne er meget glade for vores arbejde!

New Zealand Kultur og skolebesøg

Følg New Zealands facebookside.

Hot Water Beach, en af New Zealands mest kendte geotermiske naturvidundere – Grav et hul på stranden og få dig et varmt bad.

Bridal Veil Falls, en fantastisk tur igennem New Zealands natur som mundede ud i et fantastisk vandfald.

Oman – Mellemøstlig kultur og UNESCO Verdensarv

Følg Oman’s Facebookside.

Oman er et af de lande i Mellemøsten, som vi sjældent hører noget til – men det gør det bestemt ikke mindre interessant. Vi har gennem vores medlemskab i UNESCO’s ASP-skolenetværk fået en hel unik mulighed for at komme tæt på en kultur og natur, som er helt anderledes og enestående.

Peru – Community Development

Følg Perus Facebookside.

En rigtig skøn tur, selvom vi har ændret løbende i programmet: søndag d. 14. var vi godt på vej mod Patapallpa Alta, selvom bussen brød sammen på vejen! Kl. 14.00 var vi fremme til både morgenmad og frokost samt velkomst med musik og dans. Et gæstfrit folk, som på bedste måde tog imod os. ? d. 15. tog eleverne ud for at plukke svampe og urter, de hjalp med at tilberede frokost, fodrede marsvin, høstede græs mv. ? alle klarede flot at være oppe i højderne, selvom det var en hård omgang for nogen, og en måtte tilbage til Cusco for at blive tjekket. Alt godt, og alle er nu, d. 16. januar, samlet i Urubamba, efter at have spist marsvin og været i varme kilder i Pacchanta tidligere i dag. Vi er alle i Urubamba indtil d. 19., hvor turen går mod Machu Pichu. I morgen skal vi besøge Salineras saltminer!

Lige siden de tidlige inkatider har man udvundet salt fra en underjordisk kilde som er meget saltholdig. Et ganske spetakulært syn.

I dag besøgte vi et museum med mange forskellige slags lamaer og alpaka. Herefter stod den på marked i Pisac. Turen sluttede af med grillet marsvin til alle. I morgen skal vi afsted på Inka trek og tur på mountainbike.

Sydafrika – Cape Town

Følg Sydafrikas Facebookside.

Another great day in Cape Town where we got to know this beautiful city better. We started with a walking tour of the city, seeing some of the major sites in its history and the things that make it the city it is today. We had a great lunch at the Thursday food market – lots of different foods to try and a great busy market to experience. Matt also got his favorite brownie – so all was good!

After lunch we went to visit Langa Township. We were guided by locals who live in the township, who took us into their homes and showed us their community. We visited different projects and businesses such as the pottery and craft centre and the local brewery. One of the projects we visited was Happy Feet, a music and Dance program for children and teenagers. They showed us there dance skills and then tried to teach us one of their dances…. let’s just say we did “ok”.

After we had the opportunity to spend time with local children and give them the gifts we had brought with us. We all loved spending time with these bright young children and found it difficult to say goodbye. It’s safe to say we all left Langa with a smile on our faces!

Sydkorea – Kultur og politik

Følg Sydkoreas facebookside.

Seoul, here we come!

The first part of day consisted of a guided visit to KAIST (Korean Advanced Institute of Science and Technology) – the most prestigious university in Korea and one of the best in the world. It was a fascinating visit where we learned about the innovative drive that characterises the school, and we got a sneak peak of the many impressive technologies that it has helped develop. We also enjoyed a luxurious lunch fit for a whole family – or an efterskole student. The KAIST visit was rounded off with a tour of the massive campus – some of it in a battery-driven bus, which is charged wirelessly ?

After that the students were treated to some spare time in e-mart – a Korean department store, similar to wal-mart.

Eventually it was time to bid our fantastic hosts goodbye and make our way to Seoul via the super-fast KTX train. We made our way safely to the hotel, and later we wandered the local area in search of food. The hunters found their prey at an underground Korean barbeque – albeit not as fancy as our previous meal (however, we did have metal chopsticks and three different kinds of rice…so no complaints).

Finally, a tired group of students and teachers made their back to the hotel in order to get their well-needed zen-sleep before tomorrow’s templestay.

“time you enjoy wasting, is not time wasted”

Buddhists for a day!

Thailand

Følg Thailands facebookside.

Kære dagbog
I dag har vi været på vandet for første gang. Vi så hummere, blev stegt som hummere og spiste humm… Nej vi fik kylling til middag.
Vi havde nogle gode dyk, men desværre var sigtbarheden en udfordring for snorklerne.

  • Tre ting vi har lært:
  • Vi har fundet ud af at aloe vera er godt til at fjerne rødme.
  • Thai massage er en glimrende måde at restituere på efter dykning.
  • Man skal altid skylle vindruer i flaskevand.

Imorgen skal vi igen på og i vandet.

Vi skrives ved imorgen kære dagbog

US Roadtrip – På opdagelsesrejse i det sydvestlige USA

Følg US Roadtrips Facebookside.

Tak fordi du læste med og rigtig god weekend!

Det var første del af kulturfagsrejsen i Januar. Den næste og sidste uges tid byder på endnu flere gode historier, billeder og videoer. Du kan følge dem enkeltvis på Facebook som skrevet ovenfor eller få et samlet overblik på udforskverden.dk Her er alle rejernes facebooksider samlet på et overskueligt og minimalistisk site.

Mvh

Ranum Efterskole Collegeda_DKDanish