Julestemning, projektskrivning, brobygning og terminsprøver

Kære læser

Selvom det både har stormet og regnet så åen til Ranum hus gik over sine breder og både strøm og varme gik i flere timer, så har vi fået en rigtig god start på julemåneden. Eleverne har været optaget af terminsprøver og OSO opgaveskrivning i 10 årgang, og eleverne på 9. årgang har skrevet projektopgave. En del elever har også været i brobygning i Ålborg og et enkelt hold har været i Sverige på Utsikten Gymnas. Vi har holdt samlinger om eftermiddagen og vi synger julesange på både dansk og engelsk. Ranum Efterskole nissen laver igen drillerier og glemmer hver nat sin nissehue et sted på skolen, så den heldige finder kan få en lille findegave.


“Som OSO lærer bliver man præsenteret for mange forskellige erhverv. Blandt andet kokkeuddannelsen.
Her ses kammusling på tre forskellige måder; med salt, røget og stegt.” 
Tjalla Elsborg, Lærer på Ranum Efterskole.

På verdens toppe

I denne uge har vi også haft besøg af den danske professionelle bjergbestiger Bo Belvedere, og han fortalte meget levende om sine mange ekspeditioner til bla. Peru og Nepal. Eleverne på disse to kulturfag blev inspireret og fik gode råd med på vejen omkring træning og om hvorledes man klarer sig i højden.
I sidste uge havde vi et forrygende foredrag af Jesper Steckmann, som er verdensmester i fridykning og i denne uge hørte vi så Bo Belvedere fortælle om hvorledes man når toppen af verdens højeste bjerge. Begge oplægsholdere havde meget fokus på hvordan man bygger sin psyke- og fysik op til at kunne klare mere end man drømmer om og hvordan det kan styrke ens selvværd at arbejde med sig selv og sine mål. For begge gælder også at det er vejen til målet som er den primære oplevelse og glæde ved aktiviteten og at det er livsvigtigt at nå hjem igen – tilbage til overfladen eller ned til campen igen.

Nye profilfag til 3. periode

I den næste uge skal eleverne for sidste gang stemme om hvilke profilfag, de vil deltage på i den 3. periode. Det nye profilfags magasin er færdigt og kan ses her!. Her kan i først og fremmest læse om hvordan valget foregår og hvordan i som forældre bekræfter jeres barns valg. Derudover kan i selvfølgelig læse om alle de spændende profilfag som eleverne og læreren i fællesskab har foreslået Den forventet egenbetaling til profilfags rejserne kan findes under kursusbeskrivelserne i magasinet.

I denne periode er der mulighed for at vælge følgende profilfag (Siderne til hjemmesiden er klar i næste uge):

Klik her for at åbne profilfagsmagasinet for periode 3.

Julestemning på hele skolen

Både elever og ansatte er ved at komme i rigtigt julehygge humør, og i alle husene er der trængsel omkring TV stuerne fra den første til den sidste julekalender. Vores udenlandske elever forstår ikke meget af julekalenderne, men er vildt optaget af alt juleudsmykningen og vores mange “mærkelige” traditioner. Vores nepalesiske gæstelærer har fået en Haribo julekalender, og er glad for den, selvom det blev en længere historie at forklare hvad der sker den 24. december.

Juletid er hjerternes fest

Foran forstanderens og viceforstanderens kontor hænger julesokker. Alle er velkommen til at lægge små hilsner og søde sager i sokkerne og på et tidspunkt vil vi være i så fantastisk et julehumør at vi hyrer selveste julemanden som lærer på Ranum Efterskole! I det hele taget ønsker vi at alle elever og ansatte i de mørke december uger deler julehygge, godter og gode gerninger med hinanden, så alle får en fantastisk tid.

Terminsprøver for 10. årgang

Eleverne har været i fuldsving hele ugen med terminsprøver om formiddagen og OSO opgaveskrivning om eftermiddagen. Der har været en god koncentration og mange har siddet tiden ud til prøverne. Vi får med terminsprøverne en vigtig erfaring med hvilke elever, der bare klarer prøverne uden problemer, og hvilke der skal trænes og hjælpes til et godt resultat.

Den kommende uge: Brobygning, terminsprøver og OSO

I den kommende uge er 226 10. klasses elever på brobygning på 11 forskellige ungdomsuddannelser i Himmerland og Aalborg. Brobygningseleverne spiser morgenmad og smører madpakker fra 6.00-6.45 i Seminariehuset spisesal. Busserne til brobygning kører fra Kærhuset P-plads fra kl. 7.00. Buslister m.m. er ophængt på tavlerne ved elevkontoret i mellembygningen. De 34 10. klasses elever som har været i brobygning i denne uge skal have terminsprøve og OSO opgaveskrivning i næste uge. De har alle fået en plan for dette sendt til dem i Skoleplan og planerne er også ophængt på tavlerne ved elevkontoret.

  • 9. klasses eleverne, international IGCSE og dansk forløb og skal mandag fremlægge deres projektopgaver og fra tirsdag morgen og ugen ud lave terminsprøver. Plan for ugen er sendt i Skoleplan og ophængt på tavlerne ved elevkontoret. Onsdag eftermiddag er der studievejledning for 9. klasse i festsalen fra 13.15-15.30. Morgenrutinen er som normalt, morgenmotion og morgenmad, blot er morgenmad i Seminariehusets spisesal.
  • 10. klasses IGCSE og AS-level skal fremlægge kulturprojekt mandag og have terminsprøver tirsdag til fredag. De individuelle planer for deres terminsprøver er gennemgået med de internationale elever og udleveret.

Uge 50 er en lidt speciel uge, og derfor har vi besluttet at gøre den endnu mere speciel. Der vil i næste uge være husnisser (huslærerne) i husene fra 6.45. Husnisserne og køkkennisserne vil i den kommende uge lave juleevents og julemorgenbord for eleverne i forbindelse med morgenmotion og morgenmad. Vi flytter formiddagssamlingen til kl. 17.00, hvor alle elever er tilbage på skolen igen.

I weekend i uge 50 (12. og 13. dec.) vil der blive arrangeret bustur til Aalborg om lørdagen. Det vil være muligt både at skøjte på udendørsbanen på C W Obelsplads, hygge og lave evt. julegavekøb.

Vi glæder os over at eleverne kommet godt igennem november mørket og at det overalt summer af gode forventninger og spænding både ifht. juletiden, men også de kommende kulturfagsekspeditioner. Vi går en fantastisk tid i møde og det er vigtigt at holde humøret højt for hinanden og for der er så meget at se frem til.

Med venlig hilsen og rigtig glædelig 2. adventsweekend.

Olav Storm Johannsen
Forstanderda_DKDanish