Succes på forældredag og Åbent hus – nu drager vi afsted!

Kære læser!
Weekendens Familiearrangement og Åbent hus, blev en stor succes med rigtig mange glade forældre og søskende lørdag og rekord stort besøg søndag til Efterskolernes dagg. Eleverne knoklede både lørdag og søndag med at lave aktiviteter, fortælle om skolen og deres aktiviteter. De mange gæster gav stor ros til eleverne og vi fik rigtig mange tilmeldinger til de følgende skoleår. Tusind tak til alle, der anbefalede Ranum og til jer der beøgte os i weekenden!

REC Pigefoldboldhold blev nordvest-jyske mestre! Op til weekendens store arrangementer forberedte eleverne præsentationer og oplæg om deres fag. Fredag fik to drenge og et pigefodboldhold mulighed for at deltage i Nordjysk efterskolemesterskab. Og selvom vi ikke er en idrætsefterskole, så har i nogle seje fodboldpiger, som vandt turneringen og kun lod et mål gå ind! De går nu videre i turneringen, mens drengene tager et træningspas mere.

Det er rigtigt dejligt at mærke den stolthed og energi eleverne viste i arbejdet med at forberede weekenden. Det mittede helt sikkert på både familierne og de mange gæster. Allerede fredag aften ankom en flok forældre og søskende. Vi samledes til en hyggelig aften i spisesalen med bl.a. Nepalbanko og forældrecafe. Lørdag var der forældresamtaler, og selvom den slags kan være anstrengende for eleverne, så var der stort set kun positiv feedback og konstruktive ideer til videre udvikling.

Vi har et fantastisk elevhold og det styrker den sociale sammenhængskraft i kammeratskabet, som så igen styrker de faglige forløb.
Efter middag var der præsentation af profilfagene og efter et par timers aktivitet kunne forældre og elever besøge forskellige Kulturfag og høre oplæg inden det endelige valg den 1. oktober.

https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/10520519_829229770445309_6248251934749181670_n.jpg?oh=7a68e9f0f50b409ff9bfd37337d9a3ba&oe=54868019

Åbent hus. Søndag havde vi inviteret til Internationalt morgenbord allerede fra kl.10. – da vi sidste år blev næsten løbet over ende af de mange gæster. Det viste sig at være en meget god ide, og vi havde aldrig forestillet os at der ville kommer godt 1000 gæster inden for bare en time. Køkken- og gastronomiholdet havde meget travlt,men alle fik smagt på forskellige nationers morgenmad. Overalt på skolen havde eleverne lavet udstillinger og aktiviteter for de besøgende, og der var naturligvis også oplæg om skolens værdigrundlag, og den internationale linje. Vi oplevede også at flere familier kunne nå at besøge flere skoler, og det er vigtigt ifht. valget af efterskol, og praktisk når man er kørt helt fra grænsen, Sjælland eller Bornholm.

I gennem ugen har vi været meget optaget af forberedelserne til de forestående profilfagsrejser, samt de endelige valg til 2. periodes kulturfag. I profilfagene er der blevet trænet og pakket op til rejserne. Adventure drog på langdistance hike og sov i bivuak på skolens eng onsdag aften.

I samlingerne har vi fokuseret på det at rejse- og lære, samt iscenesat en foto, video- og artikel konkurrence for alle både lærere og elever. Målet er gennem denne motivation at fremme den enkeltes reflektion og bevidsthed over profiflagsrejsens indhold og oplevelser, samt dele disse i fællesskabet på skolen efterfølgende. Vi har sat temmelig store præmier på højkant og I kan følge med på FB siden Photo, Video & Article Competition – Ranum Efterskole College. Her offenliggøres i uge 42+43 kandidaternes billeder, film og artikler.

Onsdag ankom vores Thailandske gæsteelever fra AFS. De skal være hos os i 4 uger og bl.a. deltage i en ekskursion til København, hvor også Gastronomiholdet huserer i den kommende uge.

I valget til kulturfagene havde vi onsdag en gyser mellem de fag, der ikke stod til at få stemmer nok. De berørte elever samledes i festsalen og debatterede situationen, og henover de næste 12 timer viste det sig, at Sydkorea, Thaliand og Nigaragua desværre ikke blev oprettet. Det er ærgerligt, men det er samtidig alvoren af det åbne elevdemokrati, som giver mulighed for at forme nye kulturfag og risiko for at gode afprøvede fag ikke stemmes ind igen. De berørte elever fik mulighed for at vælge om og ud af 404 elever, er det meget få, der har måttet ty til deres 2. prioritet. Det sikrer en høj grad af motivation og ejerskab til kulturfagene.

Kulturfagene i 2. periode bliver:
Brasilien ‐ Rio kultur og natur
Filippinerne ‐ Kultur og dykning (Manila‐Tabu)
Jamaica ‐ Musiktour med Reggaekultur ‐ (Montico Bay)
Japan – Kultur, Natur og Ungdom (Tokyo)
Kina ‐ Kultur og venskabsskole
Marokko African Performance (Marakesh)
Nepal 1 Venskabsskolebesøg
Nepal 2 Kulturtrek
Nepal 3 Adventure Trek
New York ‐Washington Road trip
New Zealand Kultur og skolebesøg
Oman ‐ Mellemøstlig og ørken kultur
Peru ‐ kultur og skolebesøg 17
Sydafrika Cape Town ‐ Kultur og apartheit
USA high school udveksling San Francisco
USA Miami Amerikanske livsformer
Vintersport i Alperne m. AFS elever

Kulturfagene er beskrevet i Kulturfagsmagasinet for 2. periode. Efter at valget nu er foretaget, så udvikles fagene frem til start i uge 44, og eleverne har stor indflydelse på dels indhold, egne projekter og oplæg til samarbejde med venskabsskoler mv. Det bliver meget spændende at følge de helt nye elev-initerede forslag bl.a. New Zealand, Brasilien, Sydafrika og Jamaica.

Vi er midt i en meget spændende tid og læringskurven er temmelig stejl for de fleste elever. Og i dag fredag er eleverne begyndt deres afrejse til bl.a. Østrig (ridning), Tyrkiet (Waterperformance) og Malta (dykning), samt Norge (dyk og pløk) – I nat flyver sejlads til Kroatien og Adventure drager til Sverige søndag, mens dans, drama, Street performance, Medie og Visuelt design tager til Berlin mandag morgen meget tidligt. Guide og Event drager også afsted mandag til London, lige som det nye Fit for Fight tager på trænings- og skoleophold på den tyske vadehavsø Sild.

Følg med i rejsebeskrivelser og fortællinger på vores hjemmeside og facebook side. De forskellige profilfag har også deres egne facebook grupper f.eks., Sejlads, Dans, Medie, Adventure Ranum Efterskole. Søg på profilfaget + Ranum Efterskole, så kommer du frem til FB siderne – Like og læs med!

I uge 42 er der efterårsferie og så samles alle elever og lærere igen i uge 43 til et nyt kapitel i efterskoleåret. Foran eleverne venter deres første elevfest (tilmeldingsmail er sendt ud af forældregruppen) og sidste weekend er der mulighed for at booke faglige samtaler fredag den 31.1- samme weekend er der søskendeweekend, så følg med i Skoleplan og husk tilmelding. Kontoret er åbent på telefonerne både uge 41 og 42 i mellem 8-15.

Med venlig hilsen og rigtig god weekend.
Olav Storm
forstander


Vi har købt en brugt surfsimulator til Water performance, så vi kan tørtræne Wakeboarding og bølgesurf. Den blev naturligvis testet til Familiedag og Åbent hus.da_DKDanish