Nyhedsbrev 17. maj 2012

Kære læser!

Hold da helt fast, hvor har vi haft travlt i de sidste 7 dage: Forældre- og søskendeweekend fredag-lørdag, Åbent hus søndag. Og nye elevers dag i går, onsdag, med over 650 forældre, søskende og ikke mindst nye elever. Det har været rigtigt dejligt at møde alle de nye elever og ikke mindst at opleve både vores nuværende elevers store engagement og glæde ved at være værter og rundvisere for de mange besøgende! Tak til alle som har besøgt os i den forgange uge!

I den forgangne uge har der ud over prøverne i geografi og biologi været mange fokuseret på synopsis skrivning til dansk og engelskprøverne. Udover de boglige timer har vi fortsat profilfagene og forberedt besøget af de mange nye elever. En større gruppe elever fra danse- og Ghanaholdet har haft glæde af vores Ghanesiske gæstelærer Obolo, som også torsdag morgen stod for en stor afrikansk inspireret danseworkshop med alle elever. Efter en rytmisk opvarmning måtte selv de stiveste drenge overgive sig og det blev en stærk fællesskabsoplevelse.

Nye Eleversdag. Onsdag eftermiddag samledes alle ansatte og elever for at tage imod de kommende elever til næste skoleår. Dramaholdet og en række frivillige gjorde en stor indsats for at tage godt imod allerede på P pladsen og rundt omkring havde køkkenet og gastronomielever forberedt 3 spisesteder, så alle gæster fik aftensmad inden samlingen i Multikulturhusets store sal. Det nuværende elevhold oplevede at krydse deres eget spor med de nye elever, og det er altid lidt trist, når de mærker at nu skal de snart give Ranum Efterskole videre til nogle nye elever. Sammen med de mange nye elever og deres forældre og alle ansatte sang vi Livstræet for fuld udblæsning. Efter en længere tale af forstanderen, hvor det centrale budskab at et efterskoleår er en gave til både forældre, søskende og den kommende elev, men samtidig en stor udfordring og en samlet pakke over et helt skoleår, blev gjort meget tydeligt, så spillede musikholdet et super flot nummer, som fik både de nuværende elever og nye elever op at stå.
Lærerne præsenterede sig ved kontaktgruppe og deres fag, hvorefter alle eleverne gik spændte ud for at møde deres nye “familie” og kontaktlærer til det kommende skoleår. Forældre- og søskende blev tilbage i hallen og fik en grundig orientering om udfordringen ved at være efterskoleforældre. Derefter gik alle elever og forældre til deres respektive profilfag og fik en orientering om de forventninger og udfordringer de kan se frem til i den første profilfagsperiode. Inden aftenen sluttede samledes forældre og elever igen med kontaktlærerne og fik mulighed for at afstemme de sidste forventninger og afklare spørgsmål – så alle roligt kan se frem til første skoledag den 12. august kl. 14. Det blev samlet set en flot aften, hvor gæsterne på trods af ombygningen forholdsvist hurtigt fandt rundt og de nuværende elever fik meget ros for deres gode modtagelse og engagement i løbet af aftenen!


Nye lærere til næste skoleår.
Vi kunne i går også byde velkommen til 4 nye lærere, som er blevet ansat i forrige uge, da vi har en barsel og igen udvider med en ny international afdeling på 40 elever til næste skoleår. De kastede sig straks ud i kampen, som nye kontaktgruppelærere, godt hjulpet af kollegaer og nuværende elever.

Onsdag morgen holdt vi for 4 år i træk en sports- og aktivitetsdag for alle 2. klasseelever i Vesthimmerland. En større flok frivillige elever stod for at lave aktiviteter og for at følge de unge rundt på hele skolen. Temaet var Jorden Rundt med ranum Efterskole og hele området genlød af grin, kampråb og begejstring – både fra RE eleverne og de unge!
(billeder kommer på hjemmesiden under billeder snarest)

Pædagogisk. Vi mærker en høj energi ved eleverne og særligt hos de godt 40 elever, som har været oppe til deres teoriprøver i duelighedsbeviset og nu fået et sejlerbevis til både op til 15 meter, tillykke!
Trafikulykke. Tirsdag aften skete der desværre en trafikulykke, hvor en elev blev ramt bagfra af en bil, da hun var ude at motionere om aftenen. Ulykken skete ca. en km fra skolen. Heldigvis slap eleven utroligt heldigt fra ulykken. På Ålborg Sygehus  konstaterede man at der ikke var brud men at hun var temmelig forslået. Pigens forældre kom hurtigt til hospitalet og vi kunne næste dag informere eleverne om at hun var blevet udskrevet og efter omstændighederne var OK. Eleverne blev orienteret onsdag morgen, og alle var påvirket af alvoren i ulykken, men samtidig også lettede over, at det ikke gik værre! Selvom der er tale om et tilsyneladende sort uheld, så har vi indskærpet overfor alle elever, at de skal løbe i den rigtige side og bruge løbeveste.

I dag har vi evalueret efterskoleåret meget grundigt i 3 faser. Vi har lavet en spørgeskemaundersøgelse på nettet og arbejdet i workshops omkring både trivsel, faglighed og de fysiske rammer, samt lavet en obligatorisk evaluering optagelsessystemet til de videre uddannelser. Der har været en rigtig god og hyggelig stemning!
Sidst på dagen er hovedparten af eleverne og lærerne er draget trætte hjem på en velfortjent forlænget weekend, men de Internationale elever bliver til fredag, hvor de skal op til deres afsluttende Cambridge IGCSE prøver.

Næste uge byder på en hel del faglige forberedelser til de kommende mundtlige prøver og om eftermiddagene har vi en række aktiviteter, hvor af flere vil blive et højde punkt for mange elever i skoleåret!
Mandag eftermiddag er der TV optagelser til elevernes mindefilm, som samtidig er skolens nye præsentationsfilm for det næste år.
Onsdag over middag er der profilfagsfremlæggelser for alle elever i festsalen, hvor vi skal høre om de forskellige profilfags oplevelser på deres seneste rejser. Onsdag sidst op dagen drager hele skolen til Sildeløbet i Nibe, godt 30 elever og ansatte løber en ½ maraton og resten distancer fra 5 km til 10 km.
Torsdag morgen er der elevfotografering og ved middagstid drager alle elever af sted til den store Aftryk Festival i Bælum, hvor godt 15 efterskoler med mindst det dobbelte antal elevbands giver koncert for hinanden frem til midnat. Eleverne får efter en middag i naturen ved Dokkedal og Lille Vildmose, at vælge om de vil fortsætte aftenen med festivalen i Bælum eller returnere til Ranum.

Fredag har vi en forventning om, at eleverne rejser på pinseferie til mandag, og afholder derfor en personalesamling. Samme aften er vi vært ved en koncert hvor duen “De oversatte” med guitarist og sanger Arly Møller Badstue og den norske sanger Lene Merete Stokke spiller oversatte og gendigtede sange af forskellige nordiske sangskrivere, f.eks. Michael Wiehe, Bjørn Afzelius, Bjørn Eidsvåg og gruppen VAMP. Koncerten begynder kl. 19.00 i Guldhornssalen, og alle er velkomne, entreen er kun 75,- kr og betaling sker ved indgangen.

Alle er velkomne !

I denne weekend er der kun få elever på skolen, en gruppe er ude at vise RE flaget i et Adventure Race, og hestepigerne er til et stort stævne på Mors. Det var vist alt for denne omgang. Nyd fridagene, det smukke forårsvejr og glæd jer til at følgemed i den kommende uges mange udfordringer og oplevelser for elever og ansatte.

Med venlig hilsen og rigtig god Kr. Himmelfartsdag – måske bliver det den sidste – politisk set 🙂 Og rigtig god weekend!

Olav Storm Johannsenda_DKDanish