Nyhedsbrev 10. februar 2012

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kære læser!

Tak til de små 230 familier, som lørdag fandt vej til Nye elevers interview i lørdags på trods af hård kulde og snefygning undervejs op gennem Jylland. Vi havde en forrygende positiv dag, hvor solen strålede vinterklart over Ranum. Efter at være blevet interviewet om interesser, hjemmeforhold, skolegang og mål med opholdet, kunne de kommende elever og forældre høre om næste skoleårs initiativer, profilfagene, den internationale afdeling og de nye profilfagsekspeditioner i Globaliseringsperioden. I kantinen var der forfriskinger og flere steder var der elevforedrag fra de netop overståede rejser til Nepal, Indien, Miami, Ghana og Norden. Eleverne viste også rundt på skolen. De kommende elever og ikke mindst forældre roste det nuværende elevhold for deres store engagement og store fortællelyst, og weekendholdet var totalt bombede efter en lang lørdag.

Fremlæggelse af Ghana-ekspeditionen

Ugen har budt på Obligatorisk Selvvalgt Opgave, OSO- og projektskrivning. Det har været en arbejdsmaraton for de fleste elever, kun afbrudt af enkelte hyggestunder og en aftenudflugt til Fjerritslev Gymnasiums årlige Musical, tirsdag aften. Det har været en meget fredelig uge, hvor eleverne har hygget sig og igen er det fantastisk at opleve hvad der sker, når ca 246 elever kaster sig ud i selvstændige projekter alene og i mindre grupper. Der er altid både hurtige og langsomme startere, så vejlederne har gennem hele ugen haft travlt med at koordinere og følge op på deres elevgruppe. I 10. klasse har eleverne i OSO opgaven også skullet lave et produkt til deres projekt, og målrettet deres fremtidige uddannelses- og erhvervsvalg.

Musicalen på Fjerritslev Gymnasium optog eleverne meget og vi var nød til at hyre en ekstra bus, da tilslutningen var uventet stor. Forestillingen var en fortolkning af Løvernes Konge, så sangene gik rent ind i elevgruppen, der fra hørt fra vuggen. Det er fedt at kunne tage en stor flok elever med ud af huset og mærke,at de er gode gæster og værdsætter en god oplevelse.

Vi har også været ude af huset i en anden anledning, idet jeg sammen med en kollega og et par tidligere elever, har været messen Uddannelse uden grænser i Odense onsdag og torsdag. Vi stod sammen med AFS Interkultur og derfor havde vi rigtig mange besøgende. Temaet for standen var “Uddannelse ud over alle grænser” og vi fik besøg af ca. 2500 unge og voksne på standen. Vi havde lavet en quiz, hvor gæsterne kunne vinde slik, frugt eller chokolade, hvis de kunne udpege Ranum på et landkort. Det kneb gevaldigt og vi oplevede at fynboerne som meget lokalpatriotiske. Der var rigtig mange efterskoler fra Fyn på messen og stort set alle de efterskoleelever vi talte med boede selv på Fyn. Det var overraskende, idet stort set alle elever på Ranum Efterskole stik modsat fynboerne tager på efterskole langt hjemmefra og har dermed har strukket navlestrengen noget længere. Budskabet til fynboerne må derfor i fremtiden være “gå over vandet – og Lillebæltsbroen er tilmed gratis og med små 3 timer til Ranum, så vil forældrene også få lidt mere weekendfred 🙂 Vi var glade for at udstille på Fyn og skulle hilse og sige, at Fyn er ligeså fin, som Ranum er rar!

I den pædagogiske sag med de hjemsendte drenge, vendte 4 tilbage søndag og de sidste 4 har været til endnu en samtale omkring forløbet. Vi oplevede igen, at både tid og afstand giver plads til refleksion og selvindsigt. Det store spørgsmål var til stadighed, hvordan kunne drengene holde fest på en almindelig onsdag aften, og svaret blev afdækket over flere samtaler: De involverede dannede en subkultur omkring deres nattefællesskab, og da der efter den private elevfest i december var alkohol på et værelse, så besejlede de fællesskabet med dette. De har alle i gruppen reflekteret over, hvad der gjorde, at de ikke sagde fra, og det entydige svar er, at man hver især var bange for at blive frosset socialt ud af de andre. Denne negative gruppedynamik er ikke ukendt i hverken voksen eller teenagegrupper, og erfaringen af, at det kan være rigtigt svært at bryde ud, har været en af drengenes erkendelser. I den forgangne uge har vi også arbejdet i lærergruppen på spørgsmålet, kan vi rumme de sidste 4 drenge, og da det er vi kommet frem til, at vi gerne vil forsøge. Drengene er således tilbage på efterskolen fra i næste uge på en “rygsækordning”, hvor de ikke har mere med end at de kan tage den næste bus, hvis det ikke fungerer.Et par stykker også flytter værelse, så gruppen deles fysisk op. Endvidere vil der blive en række opgaver fordelt, så de kan yde noget for fællesskabet og skolen til gengæld for alt den negative opmærksomhed de har krævet. Vi har både forældrenes og drengenes ord for, at der ikke bliver flere problemer. Både elever og ansatte er bekendt med, at vi alle har en fælles opgave ifht. at få genoprettet fællesskabets rammer og tilliden til de tilbagevendte.

I den helt anden ende af det pædagogiske rum, blev vi alle i dag super positivt overrasket af en mor som sendte sin datter og alle på Ranum Efterskole 300 fastelavnsboller i fødselsdagsgave. Køkkenet var advaret og serverede varm kakao til. Dejlig fødselsdagsoverraskelse, der bragte smil frem overalt!

I den kommende uge er der fremlæggelser af projekter og OSO opgaver alle ugens dage. Vi slutter ugen af med forældresamtaler og der vil samtidig være mulighed for at debattere skolens pædagogiske praksis med forstander. Der vil ligeledes være oplæg fra profilfagsekspeditionerne løbende.

På fredag starter ligeledes vinterferien, og vi ser frem til en velfortjent ferie i uge 8. Skolen er lukket og åbner igen søndag den 26. februar. I aften holder elevfestudvalget og forældrerådet årets 3 elevfest med godt 200 elever. Vi håber at det bliver en rigtig god og sikker fest og appellerer til. at vi hverken får alkohol eller tobak mv. på skolen efter weekenden, tak!
På Ranum Efterskole har vi i aften lagt hus til en festlig aften for landsbyerne rundt om Vilsted Sø, arrangeret af Landsby- og borgerforeningerne. Vi indledte med en middag inspireret af 1970érne og sluttede med en forrygende koncert med Mikael K band, Klondike, som netop har udgivet en cd med titlen Udkantsland – I aften var vi centrum for et godt lokalt fællesskab i festsalens unikke rammer!

Med venlig hilsen og rigtig god weekend!

Olav Storm
Forstander

I stil med, at vi i sidste uges nyhedsbrev bragte nogle forældre reaktioner, så bringer vi nedenfor et indlæg fra en af de hjemsendte drenge, som uden opfordring har ønsket at måttet forklare sig:

Indlæg til Nyhedsbrev fredag den 10.2.2012

Det hele startede med at jeg havde noget alkohol tilbage fra sidste private ”elevfest” (16/12-11) den vi selv skulle medbringe alkohol til. Onsdag D. 25/01-12 besluttede vi os så desværre for at holde en slags ”fest” oppe på skolen. Det er ikke kun de hjemsendte det går ude over. Det går langt mere ud over resten af efterskolen. Jeg tror aldrig jeg glemmer folks blikke, da vi fortalte dem at vi var blevet sendt hjem. Det er en lærestreg for livet vi har fået os!
Det vi 8 gjorde den aften/nat kan på ingen måde accepteres. Først og fremmest har vi skabt en stor mistillid hos vores lærere, andre elever, samt vores forældre. Hvilket bliver svært at genopbygge igen, men jeg er helt sikker på at det kan lade sig gøre, så længe vi taler om tingene.
Jeg mener vi skal have en chance igen, fordi alle fortjener en chance i livet. Vi skal selvfølgelig have en straf, men samtidig vil jeg lige sige, det at være hjemsendt uden at vide om man må komme tilbage, er en kæmpe straf i sig selv. De fleste ser en hjemsendelse som en slags ferie, det vil jeg gerne skrive under på at det på ingen måde er. Det er jeg også sikker på at resten af de hjemsendte, samt vores forældre vil. xxxx

En undskyldning til skolen, forældrene, lærerne og alle eleverne på Ranum efterskole.
Det der skete den onsdag nat, er totalt forkert på alle tænkelig måder, og det er vi dybt kede af. Vi er rigtig glade for, at skolen har valgt at give os en chance til så vi kan vise at vi er nogle gode drenge.
Jeg er blevet bedt om at forklare, hvorfor min værelseskammerat havde alkohol med på skolen. I starten snakkede vi bare om det, altså den slags snak, hvor man aldrig tror det bliver til noget og sådan havde det været i et stykke tid. Men en aften sad vi og skrev lidt sammen og så syntes vi begge det kunne være sjovt at drikke en øl på skolen. Snart var andre var med på ideen. Efter den ene gang hvor det gik godt, tænkte vi at det skete der ikke noget ved, og vi gjorde det så igen og det gik så helt galt den onsdag aften. Vi ved alle at det er dybt forkert, og bagefter tror vi at det opstået, fordi at natterend ikke gav det samme sus længere. Vi har snakket med hinanden bagefter om, hvordan vi sikrer at dette aldrig sker igen, og om hvordan vi sikrer, at der aldrig vil ske noget dumt fra vores side af igen. Vi har aftalt at vi snakker med hinanden, hvis man begynder at føle at man falder tilbage til det dårlige spor. Jeg har en aftale med min kontaktlærer om, at vi snakker sammen et par gange i ugen. Desuden har jeg en aftale med mange af mine andre venner, der har sagt at de vil give mig nogle  gode råd og hjælpe mig, så jeg ikke laver mere ballade.  Jeg underskylder endnu gang og jeg kan ikke sige det nok, vi er virkelige kede af det der er sket.

(Brevene taler for sig selv. Det er første gang elever, som er hjemsendt får adgang til at fortælle i Nyhedsbrevet. og kommentarer er velkomne!)da_DKDanish