Nyhedsbrev 27. januar 2012

Kære Læser!

Verden bliver st√łrre p√• Ranum Efterskole! Det er et fact, man bare skal bev√¶ge sig rundt p√• skolen i f√• timer for at opdage. Overalt er der i denne uge blevet fortalt historier, vist billeder og uredigerede filmklip fra de mange rejseoplevelser og indtryk. Historier er blevet sammenlignet fra Norden til Nepal og til Miami. Der er blevet diskuteret og t√•rene har flyt omkring verdens ulighed, og som vi tidligere har oplevet det, s√• er det vanskeligt for is√¶r eleverne p√• Nepalholdet at rumme, n√•r Miami taler om deres luksusindtryk. Kontrasterne er enorme og f√łlelserne ligeledes. Is√¶r de sidste 2 hjemvendte nepalhold har haft en h√•rd uge, og flere har m√•ttet tage hjem for at pleje en omgang ondt i maven og ekstrem udmattelse. Desv√¶rre smittede maveondet og vi opfordrer alle elever med symptomer p√• at blive hjemme til de er raske igen.

Ugen har udover opf√łlgning p√• profilfagsrejserne, budt p√• en del faglige timer, samt forberedelse til det forest√•ende studievalg. Studievejleder Ib Christensen har sammen med l√¶rer Peter Christensen haft en stor flok elever med i √Ölborg til messen “Uddannelse uden gr√¶nser”, og i dag fredag har hovedparten af eleverne i 9. klasse arbejdet sig godt igennem www.optagelse.dk. De endelige studievalg skal v√¶re foretaget til 1. marts og alle interesserede for√¶ldre har mulighed for at f√• samtaler den 17. februar, hvor det ogs√• vil v√¶re muligt at h√łre om de netop overst√•ede profilfagsekspeditioner. S√¶rlig invitation til den 17. februar udsendes af Ib Christensen p√• for√¶ldremailen.

I denne uge har vi i f√¶llessamlingerne haft fokus p√• det at vende tilbage til den kendte verden, at dele indtryk, erfaringer og viden med hinanden og at reflektere over de meget store forskelle i indtryk og oplevelser, I den store f√¶llessamling tirsdag tog l√¶rer Claus Christensen emnet system og samfund op og gav eleverne en forst√•else af hvorledes et samfundssystem er afh√¶ngigt af accept og moral. Et tema som b√•de rammer ind i teenagerens ombygningslyst og ind i en forst√•else af de meget forskellige samfund eleverne har bes√łgt p√• deres profilfagsrejser. I Nepal var alle skoler f.eks., helt √•bne for dialog og bes√łg, I Indien boede eleverne p√• en skole, I Ghana oplevede eleverne at skoleb√łrnene var bange for spanskr√łret, og I Miami kunne eleverne af sikkerheds- og ressourcem√¶ssige √•rsager end ikke f√• en enkelt rundvisning op en highschool. Den skal erfaringer giver b√•de gl√¶de og skuffelser, men s√¶tter gang i tankerne hos de unge. Virkeligheden spejles i verden.

Produkt fra time omkring kommunikation og formidling.

P√¶dagogisk har det v√¶ret n√¶rmest magisk at vende tilbage til skolen efter at have rejst med eleverne, boet, sovet og spist sammen d√łgnet rundt under meget primitive forhold. Alle hilser p√• hinanden, og f√¶llesskabet er bestemt blevet styrket ved at dele de forskellige historier. P√• den anden side fandt en gruppe drenge p√• at holde en mindre fest onsdag nat og det resulterede i, at de er hjemsendt og at der afholdes for√¶ldrem√łde for de implicerede drenges for√¶ldre p√• onsdag. Vi er p√• dette tidspunkt af skole√•ret p√• den anden side af at skulle forklare reglerne p√• skolen og derfor ser vi med st√łrste alvor p√• situationen. Denne tr√¶lse episode overskyggede heldigvis ikke den hyggelige stemning fredag eftermiddag, hvor kontaktgrupperne hyggede sig sammen imens sneen pakkede Ranum Efterskole ind i hvidt. De to nye asfalterede stier mellem K√¶rhuset og Seminariehuset har i snevejret allerede vist deres v√¶rdi, da der ikke er sl√¶bt ret meget sjap ind i skolen, og de mange p√•mindelser om hjemmesko er ikke s√• aktuelle l√¶ngere.

H√łjt at flyve… med Nordens holdet.

I den kommende uge er der igen et stort fokus på de boglige fag. Der gives standpunktskarakterer i alle fag og vi afslutter opsamlingen på 2. profilfagsperiode med evalueringer og præsentationer. Ligeledes varmes der op til de forestående projektopgaver i uge 6. Det er i den forbindelse muligt for eleverne at tage deres egen printer med på værelserne, så de lettere kan få printet kladder af deres opgaver i skriveprocessen.

I den kommende weekend er der interview med nye elever til 12-13
. Vi opfordrer nuv√¶rende elever til at blive l√łrdag og hj√¶lpe med at vise rundt, holde opl√¶g og hygge omkring de kommende elever!
Eleverne har mulighed for at tage hjem l√łrdag sidst p√• dagen – til s√łndag aften.

Overalt p√• Danmarks efterskoler samles der ind til Danmarks Indsamlingen. Det vil vi ogs√• gerne st√łtte, men samtidig har vi lagt rigtig mange ressourcer i selv at tage afsted og p√• venskabsbasis f√• indsigt og forst√•else for bl.a. andre unges livsvilk√•r i Nepal, Ghana, b√łrn af f√¶ngslede bandemedlemmer i Miami etc. M√•ske n√•r vi ikke det samme resultat som andre skoler, men vores unge b√¶rer en forst√•else som langt mere v√¶rd en et √łkonomisk engangsbidrag. Vi opfordrer naturligvis alle til at st√łtte Danmarks Indsamlingen!

Med venlig hilsen og rigtig god weekend

Olav Storm
forstander