Vilde dyr, verdenskendt bølgeridder & Beretning fra Hong Kong

Kære læser

Vi er kommet godt igennem endnu en efterskoleuge på Ranum. Ugens vigtigste nyheder handler om en vellykket indsamling til dyrevelfærd i Namibia, et motiverende foredrag af verdensmesteren, bølgebetvingeren og den fantastisk karismatiske fyr Casper Steinfath og til sidst en fortælling om en tur til Hong Kong, der endte brat.

Løb for (dyre) livet

Det er stort, det de har udrettet. Større end de i deres vildeste fantasi havde forestillet sig. Vi tager den lige fra begyndelsen.

I løbet af et efterskoleår på Ranum laver kulturfagene mange forskellige initiativer for at hjælpe de lande, personer eller organisationer, de skal besøge. Det er vi generelt rigtig dygtige til, men lige nu bliver vi nødt til at fremhæve Wildlife Conservation – Ranum Efterskole College (tryk på linket for at gå til Facebooksiden). Kulturfaget rejser til Namibia for at arbejde med bevarelse af det vilde dyreliv. Tidligere har vi blandt andet samlet pant, og i år besluttede holdet så at finde sponsorer, som gav bidrag hvis størrelse afhang af, hvor mange runder de løb på vores nye løbebane. Det viste sig at være en fremragende idé. De indsamlede 49.119,75 kr. Det er et vildt flot resultat, som de også er stolte af. “Vi havde håbet på det halve, så vi er helt vildt stolte af både vores elever og deres sponsorer. Vi kan ikke vente med at fortælle vores bavian-, gepard- og selvfølgelig menneskevenner om det ,” fortæller Carsten, som er tovholder på kulturfaget.

Læs mere om projektet her.

Bølger der motiverer

Han har efterhånden været på Ranum et par gange. Første gang var han ikke ret gammel, og dengang var han heller ikke blevet verdensmester i SUP boarding endnu. Han havde heller ikke krydset Skagerrak på et specielbygget board, men alt det har han nu. Og meget mere.

Casper Steinfath er Danmarks dygtigste og nok mest velkendte surfer. Det var nu ikke udelukkende derfor, han var forbi, han holdt nemlig et medrivende foredrag om det at turde fejle, om at finde inspiration og motivation – og ikke mindst hvordan man sætter sig et mål og gennemfører det.

Med titlen “Fra vandskræk til verdensmester” gik han på scenen i festsalen og berettede om sit livs udfordringer og præstationer. “Man skal turde fejle, og jeg håber at min historie kan være med til at opbygge en passion og måske skubbe nogle grænser,” beskriver Casper Steinfath efter hans foredrag.

Hvis du vil vide mere om Casper, kan du læse om ham her: https://www.redbull.com/dk-da/athlete/casper-steinfath-2

Uroligheder i Hong Kong

Det kan lyde som en overskrift fra et nyhedsmedie. Det er vi jo til dels også her, og rubrikken har også sin relevans i vores kontekst. Torsdag i sidste uge tog forstander Olav Storm og vores kinesiske lærer, Ning Xu, til Hong Kong for at fortælle om vores efterskole. Her er, hvad han fortæller om turen.

Vi er på besøg på vores vensskabsskole i Guangzhou. Top 20 elever i 8. og 9. Klasse er inviteret af skolelederen til at drøfte motivation for egen læring og give anbefalinger til deres Ca. 2000 kammerater. Eleverne styrer det selv, der er journalister fra de unges egen avis og radiostation. En forundersøgelse viste at ca. Eleverne bruger 90 pct af deres fritid til at studere og at ca. 86 pct er stressede, heraf 14pct alvorligt. Eleverne har mange gode ideer, og skolelederen er meget stolt af processen og sine elever.

Det var den første opdatering, der kom hjem. Læs videre herunder.

Ranum Efterskole College besøger Qingyan Overseas Chinese Middle School og indgår en samarbejdsaftale omkring udveksling af elever, lærere og ledelse.

Skolen er specialiseret i eksperimenterende teknisk læring, sport og har en linje hvor elever kan træne til at blive piloter. Jeg prøvede en simpel simulator, og ~ er bedre til at styre en båd. I aften flyver vi til vores vensskabsskole i HK, og er spændte på situationen der.

Således gik det den følgende dag.

Situationen i HK var temmelig presset, vi ankom kl 01 og holdt et forældre kl 8, og var i lufthavnen igen kl. 10. Der var ikke uroligheder på gaden, men kampklædte politifolk og afspærringer overalt. Skoler og universiteter, samt offentlig trafik er lukket, så de to skolebesøg blev aflyst om morgenen. De folk vi mødes med var stressede og meget kede af situationen. Vi er nu hjemme i Danmark igen og håber på en fredeligere fremtid for vores venner i HK. Det tegner ikke godt..

Og efterfølgende valgte Olav at tage hjem. Situationen var ikke til at fortælle videre om Ranum i Hong Kong.

Oso / projektuge

I denne uge er eleverne startet deres projektskrivning for 9. klassernes vedkommende, og 10. klasserne er startet på OSO. Derfor bliver der snakket:

  • Emnevalg
  • Problemformulering
  • Brug af kilder og materialevalg
  • Fremstilling af produkt
  • Fremlæggelse

Det bliver spændende at se, hvordan den næste uge forløber – og hvad de færdige produkter kommer til at indeholde.

Og vinderen er…

Vi fik afviklet vores PVA konkurrence. Vinderne blev kåret og hyldet – se herunder, hvem der løb med præmierne.

August Christensen vandt bedste 3 billeder / fotoserie med de her flotte skud fra Venedig.

Christian løb med titlen for den bedste video.

Han var på Dykning i Egypten, og det så sådan her ud.

Den bedste artikel (ud af de to indsendte) var skrevet af Catarina Bruno.

Artiklen med titlen “The Turkey that I Like” kan læses her.

Og så kom vi til den bedste af de bedste.

Præmien, som gives til den overordnet bedste præstation, er et GoPro kamera. Rasmus Stoltenberg vandt med denne, nærmest professionelle, video.

Den kommende uge

OSO, projektuge og brobygning er overskrifterne for næste uge. Det bliver en kort uge, hvor eleverne allerede går på weekend torsdag kl. 14. Der bliver tid til at komme hjem og lade batterierne op og få set sin familie og de venner, der venter på at høre om alle efterskolehistorierne derhjemme.

Rigtig god weekend

Fra alle os på Ranum Efterskole Collegeda_DKDanish