Godt nytår og velkommen tilbage

Kære læser, godt nytår!

Det blev en rigtig dejlig vinterferie i Ranum og vi fik samlet ny energi sammen til det n√¶ste ¬Ĺ √•r. Eleverne vendte allerede mandag eftermiddag tilbage til efterskolelivet, og det er helt fantastisk at m√¶rke gensynsgl√¶den, n√•r eleverne skal dele jule- og nyt√•rshistorier med hinanden. Vi ved at det tager lidt tid at finde ind i efterskolerytmen igen, men i √•r er det g√•et helt smertefrit og vi har haft fuld gang i b√•de de boglige fag og kulturfagene, samt oplevet et kanon foredrag med professor og antropolog Rane Willerslev.

Vinteren er kommet

I denne uge kom vinteren igen til Nordjylland og her i Ranum har vi f√•et et smukt lag sne og en masse kulde, som virker noget chokerende for vores asiatiske elever.

vinter ranumefterskole1

Valg til 3. periodes profilfag

Eleverne har i samarbejde med deres for√¶ldre hen over julen stemt endeligt til 3. periodes profilfag, og resultatet er s√¶rdeles positivt. Alle hold bliver oprettet!
Det er magisk, n√•r eleverne er med til at forme de profilfag og aktiviteter, som de vil danne f√¶llesskab omkring, samt udvikle sig igennem. Det kr√¶ver en del is i maven og √•benhed overfor nye ideer og en ekstrem kompleksitet. Men det er samtidig en meget motiverende, engagerende og demokratisk oplevelse.

adrenalin teambuilding ranumefterskolecheerleading offdans offdiving advanced rescue ranumefterskoledykning offelektronisk musik ranumefterskole

esport ranumefterskolefitforlife offgastronomi offislandsk ridning ranumefterskolemedie fotosafari ranumefterskolemusik off

nordic challenge ranumefterskolesejlads dykning offvintersport ranumefterskolewaterp offyoga ranumefterskole

Foredrag med Rane Willerslev

I forbindelse med temaet verdensborgerskab og globalisering havde vi inviteret professor og antropolog Rane Willerslev fra √Örhus Universitet til, at komme med hans bud p√• hvorledes man l√¶rer og udvikler sig igennem at f√łlge sin nysgerrighed, √•bne sig for verden og turde erfare gennem andres verdensforst√•else. Rane fortalte levende om hans antropologiske eksperiment med at oprette en andelsbev√¶gelse og forening i det nord√łstlige Sibirien, som endte med at han m√•tte leve og sulte i √łdemarken, da den russiske mafia ikke ville acceptere at de lokale solgte deres skind i f√¶llesskab direkte til den danske opk√łber.

Den erfaring l√¶rte Rane at overleve og turde s√łge nye muligheder gennem en kobling af de lokales √•ndetro og hans egen natursyn. Dette brugte Rane, som eksempel p√• en l√¶ringsproces, som ikke kan m√•les og som han mener heller ikke underst√łttes i det danske skolesystem. Og han opfordrede til at vi ogs√• l√¶rer ud over og mere end det vi m√•les p√•. Det er jo netop det vi fors√łger, at g√łre ved at drage ud i verden p√• de kommende kulturfagsrejser!

foredrag ranumefterskole

I den kommende uge er der Efterskolernes aften onsdag den 11.1 kl. 18-21. Elever og lærere viser rundt og der serveres dejlig aftensmad i spisesalen. Vi lyser skolen op med bål og byder alle indenfor til en hyggelig aften.

Torsdag f√•r vi bes√łg af Oure Kostgymnasium, som vil fort√¶lle om deres gymnasiale tilbud, hvor man kan kombinere studie og sport, f.eks. sejlsport.

Fredag drager de f√łrste afsted p√• de mange kulturfagsrejser og det bliver helt sikkert en hel del sommerfugle og summen i maven indtil alle er lettet og landet igen.

efterskolernes aften ranumefterskole 700px

Danmarks Indsamling

Med venlig hilsen og rigtig god weekend!

Olav Storm Johannsen