Positivitet og glæde

I de sidste to uger har Ranum Efterskole haft fornemt besøg af danselærer Lisa Clark fra New York.  Lisa underviser på High School for Violin & Dance, som er en af de skoler Ranum Efterskole plejer at besøge på en af de mange rejser.

Det har været en fantastisk oplevelse at have besøg af Lisa. Lisa er et utroligt positivt menneske og har fyldt skolen med glæde og energi.

Lisa har danset siden hun var 14 år gammel og har igennem sin karriere turneret med forskellige kendte dansetrupper. Hun har blandt andet modtaget undervisning på LaGuardia Performance Art og  på Dance Theatre of Harlem. I løbet af sin karriere har Lisa også danset på Broadway, samt været en del af castet til filmen ” The Wiz”, med Diana Ross og Michael Jackson.

Som Lisa fortæller: ”det var en fantastisk oplevelse, meget hårdt arbejde. Vi filmede i januar og det var rigtig koldt, og vi stod i de her meget små kostumer. Men når jeg kigger tilbage, er mindet om det bare fantastisk, en helt igennem skøn oplevelse.”

Udover denne scene fra filmen der er optaget i bunden af World Trade Centeret, medvirker Lisa også i et par andre scener i filmen.

Igennem sin karriere har Lisa modtaget omfattende undervisning i mange forskellige stilarter, hun er derfor stærk i mange genrer.  Lisas uddannelse omfatter blandt andet ballet, step, salsa, hip hop, afrikansk dans og mange andre stilarter.

Som kunstner vil man være bred og kunne de forskellige stilarter, hvis koreografen beder en om at danse afrikansk dans, så vil man kunne danse afrikansk dans, fordi man vil have jobbet, forklarer Lisa.”

Skolen som Lisa underviser på ligger i South Bronx, som er et meget hårdt område. Faktisk et af de områder med den laveste indkomst og største fattigdom i hele landet. Filosofien bag skolen er, at den er for alle. Skolen er forholdsvis lille, men det smukke ved skolen er ifølge Lisa at de børn, der ikke har råd til at tage danseundervisning, hvilket er en forholdsvis dyr affære i New York, får mulighed for det på skolen.  Skolen er designet til at få kunsten ind i lavindkomst familier, som ikke har råd til at tage balletundervisning eller violinundervisning.

For Lisa handler det om at give muligheder til eleverne. På skolen får eleverne selvfølgelig almindelig undervisning i matematik, fysik osv.,  hvor Lisa så er ansvarlig for danseundervisningen. Det er muligt at gå på skolen i fire år, det første år modtager eleverne undervisning i ballet, det andet år er det moderne dans og det tredje år jazz, hiphop, afrikansk dans og step. Det fjerde år er eleverne bedre rustet i de forskellige områder og det er tid at gå endnu mere i dybden.  Mange af Lisas elever går videre til forskellige universiteter med gode danseprogrammer, danser med trupper eller begynder måske selv at undervise. Men for Lisa handler undervisningen ikke kun om dans, hun giver eleverne en danseuddannelse ved at drage forskellige elementer ind i sin undervisning. Biologi bliver inkluderet, når danserne får undervisning i, hvordan kroppen fungerer. Matematik med, hvordan man tæller takter. Historie om dans, om koreografer osv. Derudover bliver ernæring inkluderet i undervisningen. Alle vigtige elementer, hvis man ønsker en danseuddannelse fra Lisa.

Dansen er for Lisa en anden måde at se liv på. Dansen kan for hende bringe dig ud af den fattigdom du er i. Børn er uskyldige, så for Lisa handler det om at give dem så mange muligheder som muligt. Lisa har undervist i dans i 19 år og har set mange dygtige elever, som har formået at få legater og komme væk fra de fattige kår de kommer fra.

Besøget på Ranum Efterskole er Lisas første besøg i Danmark, og hun er meget benovet og ydmyg over hele oplevelsen.  Til den første træning på skolen lavede hun et langt opvarmningsprogram for eleverne, for at få en fornemmelse af, hvor de lå henne rent niveaumæssigt, og hun fik hurtigt en fornemmelse af, at de var meget nemme at træne. Det var derfor muligt for hende at gå hurtigt videre til koreografien, og den første koreografi lærte eleverne på blot fire dage.

Under sit besøg på Ranum Efterskole var det vigtigt for Lisa at forsøge at skabe et miljø, hvor det er okay at lave fejl. Blot man forsøger og gør sit bedste, er det helt okay. Det var vigtigt for Lisa at give pigerne noget selvtillid, som de kunne tage med sig videre til deres andre fag. Det at vide, at selvfølgelig kan de gøre det.

Hele danseworkshoppen har været meget intens, da Lisa kun var i Danmark de to uger.  Alligevel har eleverne formået at lære tre forskellige danse, hvilket er utroligt imponerende. Som Lisa fortæller, har eleverne har været så dedikerede igennem hele forløbet. Når hun gik hjem om aftenen kunne hun høre musikken og se at eleverne blev ved med at øve sig.

Fredag den 7. marts var Lisas sidste dag på Ranum Efterskole. Dagen blev afsluttet med fællessamlingen, hvor danserne viste deres fantastiske show for resten af skolen. Showet talte et hip hop nummer, et Bollywood nummer og et fælles afslutningsnummer, inspireret af Lisas tid på Broadway.

Du kan se det fantastiske show her

I april rejser danseholdet til New York, hvor de skal besøge Lisa på skolen og møde Lisas elever. Der er det meningen at de skal optræde for hinanden og danse sammen, for som Lisa siger: Dansen bringer folk sammen. Hendes elever ser altid frem til besøget fra Danmark.

Lisa fortæller, at hun ville elske at komme tilbage til Ranum Efterskole på et tidspunkt. Hele oplevelsen har været fænomenal for hende.  Folk har taget så godt imod hende, og hun elsker hele filosofien bagved skolen.  Hun elsker at undervise, og for hende handler det om at dele. Hun har oplevet så meget dans i sin karriere, og det vil hun meget gerne give videre.

For Lisa er dans hendes passion. ”Jeg er utrolig heldig, at mit job er min hobby. Nogen gange føler jeg slet ikke at jeg arbejder, da jeg elsker mit job så meget”, fortæller Lisa med et smil.

Se flere skønne billeder fra Lisas besøg her