education

Education

Ranum Efterskoles mål er at uddanne unge til at kunne begå sig i en global, foranderlig og kompleks verden. Det gør vi bl.a. ved at arbejde med verdensborgerskab, med 3 rejser ud i verden og ved at optage udenlandske gæsteelever på Ranum Efterskole.  

Sprog- og kulturkendskab er nøglen til at kunne begå sig i en globaliseret verden. Igennem de seneste år har vi erfaret, at mange unge ønsker at lære og studere på engelsk. Det er der heldigvis mulighed for på Ranum Efterskole. Eleverne kan vælge et ”prøvefrit” skoleår, hvor de i stedet for at forberede sig til de danske afgangsprøver, studerer 5 Cambridge IGCSE fag (International General Certificate of Secondary Education) og går op til Cambridge International Examinations, CIE.

Cambridge IGCSE og AS / A level forløbet indebærer et væsentligt anderledes studie- og eksamensforløb, men giver et unikt kompetencegivende grundlag til at kunne begå sig i en global verden. Det er kvalifikationer som efterspørges på universiteter og i erhvervslivet verden over. Vi giver dit efterskoleår ekstra værdi ved at udvide med en international gymnasial ungdomsuddannelse.

Ændrer Ranum Efterskole sig, fordi vi tilføjer college?

Nej, men i udlandet ved man typisk ikke hvad en efterskole er. Derfor kalder vi det internationale forløb for Ranum Efterskole College.
Vi kombinerer i forløbet det bedste af efterskolelivet med et internationalt studie. Vores fokus på undervisende-, vejledende og et struktureret samvær, giver et solidt fællesskab, som sikrer, at du føler dig hjemme og tryg igennem hele forløbet.
Alle Ranum Efterskoles elever indgår i det samme efterskoleforløb uanset årgang. Vi er over 300 elever og det giver mulighed for at vælge mange forskellige profilfag, rejser, valgfag, klubaktiviteter og fællesarrangementer.

Vi kombinerer efterskolens dannelsesmæssige og sociale kvaliteter med collegeforløbets faglighed. Det er helt nyt og interessant for både danske og udenlandske elever, som ikke har haft denne mulighed før i efterskolen.

Kan udenlandske unge også tage college forløb?

Ranum Efterskoles collegeforløb er særligt velegnet til unge, som bor eller har boet i udlandet og vender tilbage til Danmark for at tage en ungdomsuddannelse. De får mulighed for at læse videre uden at skulle starte helt forfra, og samtidig lærer eleverne utroligt meget dansk og dansk kultur ved at bo sammen med danske elever.
Alle forløb indebærer et intensivt dansk kursus, som gør det muligt at fortsætte på danske universiteter og andre videregående uddannelser*.

Kombinationen af danske og udenlandske elever på Ranum Efterskole College er med til at give skolen et internationalt studiemiljø, der bygger på det bedste fra efterskole- og collegestudiet.

Kan jeg skifte til eller kombinere med de danske gymnasiale uddannelser eller en anden ungdomsuddannelse?

Ja, mulighederne er mange. Det afhænger af hvilket forløb du søger over i. Går du videre fra Ranum Efterskole College med 5 IGCSE fag og et gennemsnit på minimum syv, har du mulighed for at forsætte på et IB forløb.

Det er vores erfaring, at gymnasierne er glade for at fĂĄ internationalt orienterede og sprogligt erfarne elever! Du fĂĄr en kompetencegivende uddannelse og uvurderlig erfaring med internationale studie- og eksamensformer. Det er et stort plus pĂĄ dit CV senere i livet!

Det er ogsĂĄ muligt at kombinere med et udvekslingsophold i udlandet

Vi forventer, at flere elever vil kombinere Ranum Efterskole College med et udvekslingsophold i udlandet, og hvis du i dit ophold studerer på AS eller A level, kan det indgå som en del af dit studieforløb på Ranum Efterskole College. Du vinder med andre ord et skoleår, og skal ikke tage det forfra, når du kommer hjem efter et udvekslingsophold.

Hvem underviser pĂĄ Ranum Efterskole College?

Alle lærere og internationale gæstelærere i college forløbet indgår i det store fællesskab, som kontaktlærere, aften- og weekendvagter. Lærerne er opkvalificeret til at undervise på IGCSE niveau. Lærere på AS og A level er uddannet til at undervise på college/ungdomsuddannelserne og sproglærerne har enten modersmål på engelsk, tysk og fransk som modersmål, eller de har boet i landene, så de mestrer sproget.

Hvad koster det at være elev?

Skolepengene er 2.000,- kr. pr. uge i 2014-15 uanset hvilket forløb du følger på Ranum Efterskole.
Danske elever og udenlandske elever med en dansk mor eller far, kan opnå et tilskud afhængig af hustandens indkomst. Skoleåret er på 42 uger, og udenlandske elever betaler altså 84.000,- kr. for et skoleår. Skolepengene kan beregnes præcist på www.efterskole.dk.
Elever som ikke opfylder kriterierne til at opnĂĄ statstilskud f.eks. hvis eleven er over 18 ĂĄr ved skolestart i det sidste ĂĄr, betaler ca. 150.000,- kr. pr. skoleĂĄr. Inkluderet i skolepengene er alt undervisning, aktiviteter og forplejning alle ugens dage ogsĂĄ i weekender.

Der kan forekomme egenbetaling på profilfagsrejserne og bøger, samt særlige prøver:

Vi giver eleverne mulighed for at finde sammen om kulturfag og rejser, som ikke kan indeholdes i skolepengene, derfor kan der komme egenbetaling på de længere udenlandsrejser. Vi sigter ikke efter laveste fællesnævner, og ønsker at give plads til interessefællesskaber. Det er ikke nødvendigt at rejse langt ud i verden, man kan også lære meget af at være vært for en udenlandsk elev, og det koster ikke ekstra, og du får måske en ven for livet i en anden del af verden!

Bøgerne på Ranum International College er ofte engangsmaterialer og derfor skal du købe en bogpakke til ca. 1500,- kr. om året. Prøver i dykning, sejlads og jagttegn koster ekstra, men undervisningen er inkluderet i skolepengene.

En elev kan gå i efterskole frem til det skoleår, hvori eleven fylder 18 år. Det giver mulighed for at kombinere AS og A level forløb med efterskoleopholdet. Se modellen på modsatte side.
Fylder du 18 år inden du starter på det sidste Ranum Efterskole College forløb, så kan du stadig afslutte, men forløbet koster noget mere.

* Se de danske generelle adgangskrav for elever med GCE A level pĂĄ fivu.dk og de specifikke adgangskrav pĂĄ ug.dk

 

Model 3da_DKDanish