Det sprudler af liv på RE

Kære læser!
Rejseugerne sluttede op til efter√•rsferien og i s√łndags returnerede eleverne fulde af energi og g√•p√•mod – klar til et nyt efterskolekapitel. Vi har tydeligt kunne m√¶rke, at eleverne er smedet meget t√¶ttere sammen p√• rejserne og at de ogs√• har savnet hinanden over ferien. selvom vi g√•r den m√łrke tid i m√łde og afslutter sommertiden over weekenden, s√• er der t√¶ndt et lys i √łjnene p√• eleverne, forude venter nye sp√¶ndende eventyr.

Ugen har budt p√• mange faglige timer og endelig karaktergivning forud for n√¶ste uges skole/hjem samtaler. Ib sender karaktererne sendes pr. mail til for√¶ldrene og vi gl√¶der os til at se de der oplever et behov for en samtale p√• fredag og l√łrdag.

Torsdag deltog vi i hele Danmarks Spil dansk dag, og loftet i festsalen l√łftede sig, da elever og l√¶rere skr√•lede med p√• de mange sange. det var uden tvivl √•rets vildeste og fedeste f√¶llessang til dato. Vi har ogs√• haft bes√łg af en repr√¶sentant for det maritime Danmark, som orienterede om mulige job og karrierer inden for branchen.

I dag fredag har vi holdt kontaktgruppem√łder med temaet, hvad g√łr vi for vores venskabsgruppe / k√¶rlighedsgruppe, og dagen sluttede af med f√¶lles kram i hallen.

Den f√łrste profilfagsperiode er ved at v√¶re afsluttet. Rejserne forl√łb efter historierne at d√łmme rigtigt godt og b√łd b√•de p√• en masse oplevelser og udfordringer i profilfagene. Vi rejse over 350 personer fra RE, og igen m√• vi prise os lykkelige for at der ikke var et eneste uheld. Sejlerne er ved at afslutte deres praktiske pr√łver. Dykkerne har taget deres Padi Open Water certifikater og musikholdet har indspillet deres musik i et professionelt studie i Berlin. Ranum International Class, RIC, vente hjem fra Wales med en √łget sproglig bevidsthed, kulturelle erfaringer fra private indkvarteringer og det engelske skolesystem. Danserne lavede en fantastisk flash-mob foran Brandenburg Thor i Berlin.

Design workshop i Berlin

Pædagogisk har det været en helt forrygende positiv oplevelse at være sammen med eleverne 24-7 på rejsen, og det er et helt unikt vejledende- og udviklende samvær, der opstår mellem voksne og elever i de fælles oplevelser på rejserne. Det kan ikke ske med samme styrke i en anden sammenhæng.

Natsejlads og badning i vandfald i Kroatien

Eleverne har v√¶ret meget levende og sprudlende hele ugen, og stemningen er n√¶sten boblet over flere gange, det er s√¶rligt aftenens elevfest, som har givet en h√łj tension i flokken. Og i aften er over 250 unge draget af sted til deres f√łrste elevfest, godt assisteret af over 30 lige s√• sp√¶ndte frivillige for√¶ldre og for√¶ldrer√•det. Vi h√•ber, at det g√•r godt!

St√łvsugerbanden og alle elever til Syng dansk dag.

P√• rejserne faldt enkelte elever for fristelsen til at smug ryge, og det har efterf√łlgende v√¶ret et p√¶dagogisk tema med alle elever. Det har ogs√• sat rygning p√• dagsordenen som et dilemma forud for aftenens elevfest, og jeg har diskuteret b√•de med for√¶ldrer√•d og elever, hvorvidt det er en god ide, at der ryges til elevfesten, n√•r der ikke m√• medbringes sm√łger p√• skolen, k√łbes i butikker etc.  Eleverne blev motioneret i en demokratisk og √•ben proces p√• en f√¶llessamling, og selvom skolen ikke har noget med elevfesten at g√łre, s√• er det sundt at tage stilling til dilemmaet rygning. For√¶ldrer√•det vil notere omfanget af rygning ved festen og bringe dilemmaet op i forbindelse med n√¶ste uges skole-hjem samtaler, s√• alle har mulighed for at give deres holdning til kende.

I morgen er det gensynsdag for tidligere elever og vi venter mere end 350 unge fra de sidste 8 årgange fra kl. 14.-17. Programmet starter naturligvis med fællessamling og sang, derefter er der forfriskninger, rundvisninger og til sidst fælles aktivitet i hallen for alle. Sidste årgang spiser på skolen inden de drager af sted til en stor Gl.elevfest uden for skolen.

I den kommende uge er der igen et st√¶rkt fagligt fokus og s√• starter de nye kulturprofilfag og torsdagsfag op. Vi er sp√¶ndte p√• at l√łbe de nye fag i gang og har brugt efter√•rsferien til at planl√¶gge detaljerne. Onsdag samles alle om eftermiddagen til pr√¶sentation af de netop overst√•ede profilfagsrejser og det bliver 2 timer i festsalen med film, billeder og opl√¶g fra de forskellige hold. Torsdag aften kommer et nyt band Kvintcirklen og giver koncert p√• Imagination loftet. Temaet for aftenen er Halloween.

Fredag og l√łrdag er der skole-hjem samtaler, og s√łskendeweekend frem til s√łndag middag. Det bliver en b√•de sp√¶ndende og hyggelig weekend.

I denne uge ankom to nye kulturg√¶ster fra henholdsvis Ghana og Kina, som i de n√¶ste 3 m√•neder skal f√łlge kulturprofilfagene i Kinesisk og i Ghana. Og i den kommende uge rejser vores Thailandske g√¶steelever hjem efter en sp√¶ndende m√•ned, som b√•de b√łd p√• efterskoleliv, kulturrejse til K√łbenhavn, home-stay med deres danske boddies og udflugt til Skagen og √Ölborg.

I DR Panorama  p√• P1 sendte man en udsendelse om Ranum Efterskoles venskabsskolearbejde i Nepal.  Udsendelsen har ogs√• afs√¶t i det forskningsprojekt vi gennemf√łrte i for√•ret omkring udenlandsrejsens effekt p√• unge fra efterskolen og de unge i Nepal.

I den f√łlgende uge kommer Troels Kl√łvedal og holder et sp√¶ndende foredrag i festsalen. Billetter til spisning og foredrag bestilles p√• dette link.

Lui og Mette S. ved velkomsten.

Vi gl√¶der os til en dejlig gensynsdag i morgen og √łnsker alle en god weekend!

Olav Storm
forstander