Det sprudler af liv på RE

Kære læser!
Rejseugerne sluttede op til efterårsferien og i søndags returnerede eleverne fulde af energi og gåpåmod – klar til et nyt efterskolekapitel. Vi har tydeligt kunne mærke, at eleverne er smedet meget tættere sammen på rejserne og at de også har savnet hinanden over ferien. selvom vi går den mørke tid i møde og afslutter sommertiden over weekenden, så er der tændt et lys i øjnene på eleverne, forude venter nye spændende eventyr.

Ugen har budt på mange faglige timer og endelig karaktergivning forud for næste uges skole/hjem samtaler. Ib sender karaktererne sendes pr. mail til forældrene og vi glæder os til at se de der oplever et behov for en samtale på fredag og lørdag.

Torsdag deltog vi i hele Danmarks Spil dansk dag, og loftet i festsalen løftede sig, da elever og lærere skrålede med på de mange sange. det var uden tvivl årets vildeste og fedeste fællessang til dato. Vi har også haft besøg af en repræsentant for det maritime Danmark, som orienterede om mulige job og karrierer inden for branchen.

I dag fredag har vi holdt kontaktgruppemøder med temaet, hvad gør vi for vores venskabsgruppe / kærlighedsgruppe, og dagen sluttede af med fælles kram i hallen.

Den første profilfagsperiode er ved at være afsluttet. Rejserne forløb efter historierne at dømme rigtigt godt og bød både på en masse oplevelser og udfordringer i profilfagene. Vi rejse over 350 personer fra RE, og igen må vi prise os lykkelige for at der ikke var et eneste uheld. Sejlerne er ved at afslutte deres praktiske prøver. Dykkerne har taget deres Padi Open Water certifikater og musikholdet har indspillet deres musik i et professionelt studie i Berlin. Ranum International Class, RIC, vente hjem fra Wales med en øget sproglig bevidsthed, kulturelle erfaringer fra private indkvarteringer og det engelske skolesystem. Danserne lavede en fantastisk flash-mob foran Brandenburg Thor i Berlin.

Design workshop i Berlin

Pædagogisk har det været en helt forrygende positiv oplevelse at være sammen med eleverne 24-7 på rejsen, og det er et helt unikt vejledende- og udviklende samvær, der opstår mellem voksne og elever i de fælles oplevelser på rejserne. Det kan ikke ske med samme styrke i en anden sammenhæng.

Natsejlads og badning i vandfald i Kroatien

Eleverne har været meget levende og sprudlende hele ugen, og stemningen er næsten boblet over flere gange, det er særligt aftenens elevfest, som har givet en høj tension i flokken. Og i aften er over 250 unge draget af sted til deres første elevfest, godt assisteret af over 30 lige så spændte frivillige forældre og forældrerådet. Vi håber, at det går godt!

Støvsugerbanden og alle elever til Syng dansk dag.

På rejserne faldt enkelte elever for fristelsen til at smug ryge, og det har efterfølgende været et pædagogisk tema med alle elever. Det har også sat rygning på dagsordenen som et dilemma forud for aftenens elevfest, og jeg har diskuteret både med forældreråd og elever, hvorvidt det er en god ide, at der ryges til elevfesten, når der ikke må medbringes smøger på skolen, købes i butikker etc.  Eleverne blev motioneret i en demokratisk og åben proces på en fællessamling, og selvom skolen ikke har noget med elevfesten at gøre, så er det sundt at tage stilling til dilemmaet rygning. Forældrerådet vil notere omfanget af rygning ved festen og bringe dilemmaet op i forbindelse med næste uges skole-hjem samtaler, så alle har mulighed for at give deres holdning til kende.

I morgen er det gensynsdag for tidligere elever og vi venter mere end 350 unge fra de sidste 8 årgange fra kl. 14.-17. Programmet starter naturligvis med fællessamling og sang, derefter er der forfriskninger, rundvisninger og til sidst fælles aktivitet i hallen for alle. Sidste årgang spiser på skolen inden de drager af sted til en stor Gl.elevfest uden for skolen.

I den kommende uge er der igen et stærkt fagligt fokus og så starter de nye kulturprofilfag og torsdagsfag op. Vi er spændte på at løbe de nye fag i gang og har brugt efterårsferien til at planlægge detaljerne. Onsdag samles alle om eftermiddagen til præsentation af de netop overståede profilfagsrejser og det bliver 2 timer i festsalen med film, billeder og oplæg fra de forskellige hold. Torsdag aften kommer et nyt band Kvintcirklen og giver koncert på Imagination loftet. Temaet for aftenen er Halloween.

Fredag og lørdag er der skole-hjem samtaler, og søskendeweekend frem til søndag middag. Det bliver en både spændende og hyggelig weekend.

I denne uge ankom to nye kulturgæster fra henholdsvis Ghana og Kina, som i de næste 3 måneder skal følge kulturprofilfagene i Kinesisk og i Ghana. Og i den kommende uge rejser vores Thailandske gæsteelever hjem efter en spændende måned, som både bød på efterskoleliv, kulturrejse til København, home-stay med deres danske boddies og udflugt til Skagen og Ålborg.

I DR Panorama  på P1 sendte man en udsendelse om Ranum Efterskoles venskabsskolearbejde i Nepal.  Udsendelsen har også afsæt i det forskningsprojekt vi gennemførte i foråret omkring udenlandsrejsens effekt på unge fra efterskolen og de unge i Nepal.

I den følgende uge kommer Troels Kløvedal og holder et spændende foredrag i festsalen. Billetter til spisning og foredrag bestilles på dette link.

Lui og Mette S. ved velkomsten.

Vi glæder os til en dejlig gensynsdag i morgen og ønsker alle en god weekend!

Olav Storm
forstander