fbpx
 

Vores oplevelser på RE

Vores oplevelser på RE – før, under og efter

Vi er fem gamle elever der i forbindelse med Operation Dagsværk arbejder på Ranum Efterskole. Vi har valgt at skrive om vores oplevelser før, under og efter Ranum Efterskole.

 

En beretning af Linea Therkelsen, gik i 9.klasse på Ranum Efterskole 10/11, går nu på STX

Før
Før jeg startede på Ranum Efterskole gik jeg på ganske almindelig folkeskole i Nordjylland. Jeg havde gået der siden jeg begyndte i skole og jeg mildt sagt havde ild i røven. Jeg ville videre nu! Så jeg begyndte at kigge på forskellige efterskoler. Jeg elsker at rejse og kan godt lide at prøve mange forskellige ting. Derfor var det især rejserne og muligheden for 3 forskellige profilfag der tiltalte mig.

Under

Jeg synes det var svært at starte på Ranum Efterskole. Jeg var genert og savnede alt det trygge og velkendte derhjemme. Der gik faktisk længe før jeg følte mig hjemme, men lige inden første profilfagsrejse begyndte det at gå fremad og så gik det ellers stærkt. Jeg var i Berlin, Nepal og Egypten. Jeg tog dykkercertifikat, jeg oplevede fremmede kulturer og jeg fik en stor, dejlig vennekreds med bundforskellige mennesker. Jeg kom tæt på mennesker jeg ikke havde forestillet mig jeg ville komme tæt på og de kom tæt på mig.

Efter
Der er mange der siger de synes det er hårdt at stoppe på efterskole, men jeg synes faktisk det er gået nemt. Jeg havde en fantastisk sommerferie, som jeg ikke brugte på at sige farvel til mine efterskolevenner men til at bevise at vores år på Ranum Efterskole, sagt med store ord, ikke var slutningen, men begyndelsen på vores venskab. Dette drømmebillede nyder jeg stadig selvom realisten i mig selvfølgelig godt ved at nogle af begyndelserne før eller siden slutter.

Oven i hatten har det også været nemmere for mig at starte et nyt sted denne gang. Da jeg startede i 1.G. i år, vidste jeg mere, om hvordan det er at være på bar bund og derfor var jeg slet ikke på så bar bund. Jeg vidste hvordan folk opfattede mig og jeg havde lært at sige: ”Hey! Her er jeg. Kom og snak med mig!” Jeg faldt hurtigt til i min nye 1.G. Klasse og har det rigtig godt der.

 

En beretning af Hanh Thi My Pham, gik i 9.klasse på Ranum Efterskole 10/11

Før
Jeg har valgt at tage et år som efterskoleelev, da jeg havde behov for at komme væk fra omstændighederne derhjemme. Jeg ville prøve noget nyt, møde nye mennesker samtidig med at der var rum til at lære mig selv bedre at kende. Disse forventninger fandt jeg opfyldende, da jeg hørte om Ranum Efterskole, som havde en masse at tilbyde. Især de mange forskellige profilfag tiltrak mig og deres rejser dertil.


Under

Selvfølgelig var det hårdt i starten at efterlade sine venner og familie derhjemme og rejse til en helt fremmed by, hvor alt var ukendt. Men det at vi var en helt flok og ikke blot mig, gjorde at vi hurtigt kom i kontakt med hinanden og dermed knyttede bånd. For mig har det har gjort hele efterskoleopholdet helt unik og har bragt mange værdifulde minder i porteføljen. Jeg synes også at efterskolens størrelse har gjort en betydelig forskel, da det har medvirket i at vi kunne møde flere forskellige typer mennesker. Der er plads til alle. Det har også betydet at udvalget af aktiviteter har været større og der har gennem hele året været mulighed for at lære nye at kende.


Efter

I dag går jeg i 1.g og kigger tilbage til efterskoleopholdet med et smil. Selvom skoleåret ikke har været stærk på det faglige niveau, har det haft en stor betydning for min personlige udvikling. Trods medgang og modgang har opholdet gjort mig stærkere på det personlige plan. Det har givet mig en selvsikkerhed, som jeg har fået stor nytte af på gymnasium. Jeg er mere åbent overfor nye mennesker samt omgivelser. Samtidig har jeg også fået en kuffert med på vejen fyldt med unikke venskaber, minder og ikke mindst fællesskab.

 

En beretning af Majka Løvendahl, Ranum efterskole 09/10 som 9 klasser.

 

Før
Før jeg valgte Ranum efterskole, havde jeg spurgt min mor om jeg ikke måtte komme af sted i 8 klasse. Men da jeg ikke var gammel nok fik jeg nej. Da min mor så gik hen og døde af kraft i 8 klasse fik jeg lov at komme på efterskole, jeg så kun på RE og viste med det samme at det var her jeg skulle tage min 9 klasse. Jeg elsker at rejse så det var et plus at man kunne komme på alle rejserne, samt at man kunne danse og lave performans.

Vores oplevelser

Under
Da jeg først kom på RE kendte jeg to personer, så det var lidt skrammende med så mange nye mennesker. Men efter den første dag, var folk helt rolig. Jeg boede på et 6 mands værelse, med 5 andre piger, men sener 4 andre piger. Den årgang jeg gik på, var meget vild, men vi havde et rigtigt godt sammen hold.

Vores oplevelser

 

Efter
Efter mit ophold på RE tog jeg et år mere på en anden efterskole, som var meget andre ledes ind RE. Men at have gået på RE har gjort at jeg har fået venner for livet, og lært mig selv bedre at kende, samt har også fået et bedre forhold min familie.

Men alt i alt har jeg haft et uforglemmeligt år. at jeg er blevet mere social og moden, så jeg er blevet klar til at tage en uddannelse. Der går ikke en dag hvor jeg ikke savner efterskole livet, det er noget helt speciel. Man hører altid om at et efterskole år svare til syv menneske år, og det er faktisk rigtigt da man bliver mere moden og lære at tage ansvar for sig selv og andre.

Vores oplevelser

 

En beretning af Ida Hillerup Kastrup, Ranum efterskole 08/09 og 09/10
Er nu 2gér på Aalborg katedralskole

Før
Jeg valgte Ranum Efterskole, fordi jeg havde fået den anbefalet af min storebror, som havde gået på skolen året før jeg startede. Jeg gik der i 08/09 og igen 09/10.
Jeg kom fra en anden efterskole, så startede i 08/09 på mit andet år. Jeg havde en masse forestillinger om, hvordan mit år skulle blive. Nu havde jeg jo prøvet det, og oplevet det de mange sider der er på et efterskoleophold.

 


Under

Ranum efterskole havde meget mere at byde på, end min tidligere efterskole havde. De 3 rejser, mange forskellige muligheder for profil fag, mere lærerkontakt og tryggere rammer.
Jeg havde f.eks. aldrig overvejet at begynde at dykke, før jeg var startet på RE. Jeg dykkede 2 af perioderne første år, og 2 af perioderne andet år. Jeg blev totalt bidt at det, og arbejder med det i dag. Det er ikke noget jeg slipper igen, det er jeg helt sikker på.
Og noget jeg oplevede ved profil fagene på RE var, at ingenting blev gjort halvt. Hvis vi havde valgt dykning, som jeg havde, så var rejserne også til Kroatien eller rødehavet i Egypten. Og sådanne rejser er der ikke mange efterskoler der tilbyder. Det var også grunden til at jeg blev på RE et år mere. Så fylder det sociale i hvert fald 90% af det at gå på efterskole. Man er garanteret gode venner, og det at man får venner for livet, er bestemt ikke en skrøne. Jeg ser stadig mine venner fra både første og andet år.
På mine år lærte jeg at omgås og havde det fedt med alle forskellige typer mennesker. Jeg udviklede mig meget på de år, og følte mig klar til at komme videre i mit liv.

Efter
Da jeg så startede på gymnasiet var jeg lidt bekymret for om jeg ville klare mig ligeså godt med de nye mennesker jeg skulle gå i klasse med. Men så startede jeg på Aalborg Katedralskole og det er sidenhen gået rigtig godt. Mine karakterer ligger imellem 4 og 10, og det er jeg godt tilfreds med.
At gå på efterskole er det bedste jeg nogensinde har gjort for mig selv, og det er en chance jeg synes alle unge skulle gribe! Det bliver med garanti et år man aldrig glemmer.

 

 

Continuation school – looking back


Introduction

This is a short explanation of what a continuation school, or as we call it; an “Efterskole”, is and why taking an extra year in the educational process is to be preferred to a more straight path and the fast way through it.

I, as the writer, am a 17 year old male student, and attended Ranum Efterskole in the years of 2010/2011. The article will be written from my personal experiences and opinions, and will feature Ranum Efterskole as the host for a year at a continuation school.

Continuation school


A continuation school is not a boarding school

There is a substantial difference between the two. First of all a continuation school is more about personal or social education and experience, than it is about intense academic learning. Instead of focusing barely on mathematics and grammar, you have a chance to further your ability as a human being, and explore how social relations unfold. This is, in my opinion, a subject whose importance is often forgotten in the educational system. Yes – you spend money on a year that is not obligatory, but what you gain is of a value that is hard to compare to cash or school-grades. You learn how to function in a society and you develop yourself in many aspects.

 

Continuation schoolContinuation school

Such a year has elements of travelling, various physical activities, music and cultural experiences. These help you to broaden your horizons in a proportion much larger than other kinds of schools. There is also a wide variety of people and personalities at such a school. You are far from guaranteed to solely meet people who share the same interests as you, and have the same mindset, but that is one of the most important factors of such a year. After all you will not live in a bubble for your whole life, and therefore I find it to be a good example of reality.

 

 

 

 

 

 

 

 

My year, my choices
There is a couple of iconic features about Ranum Efterskole, of which the ones that stand out are:

  • Profile classes” – a variety of alternate classes such as diving, adventure sports, riding, music and many more. These are considered equally important to the classic academic studies. You can choose three different classes during a year, each leading to an expedition abroad, where you use what you have learned. As an example I chose diving as a profile class, where you train to get a PADI diving certificate, doing the theory part at the school and completing the practical lessons in Egypt or Turkey.

  • The other speciality of the school is, as also mentioned above, the travelling. You travel three times a year. There are many destinations and purposes to chose from, spanning from a skiing vacation in Norway, over a student exchange programme somewhere in Europe, to a cultural and humanitarian trip to Nepal or Africa.

Continuation schoolContinuation school


How my year was structured
Enough with the formalities though, I would like to tell you a little about my year at Ranum Efterskole.

I personally attended the international class and took the Cambridge exam that followed. For my profile classes I chose adventure sports, cooking and diving. Because I chose the international class, I went on a student exchange-like trip to Wales. I also visited Nepal and went to Egypt to finish my diving courses. These trips taught me a lot about different cultures and ways of living, while I was having a good time practising what I had worked with back on the school with my friends. I also took a parachuting certificate in a local parachuting club.

I lived in a room with 3 others, who I got to know quite well, but most of the friendships that came into creation, were made from all sorts of different contexts. That is what happens in an environment such as a continuation school, where living and learning are practically the same thing.

 

Continuation school

Continuation school


Why should you go to a continuation school?

As I mentioned earlier, you learn a lot of other things than just
Continuation schoolclassic academic stuff. Creating bonds between humans often happen outside the classroom, and to me these things are just as important as learning the relation between numbers and grammatical correctness. It is clear to me that the most important thing about my stay at the continuation school, was not the amount of fun I had diving or travelling, or the international Cambridge certificate that would allow me to study abroad. Neither was it my exam grades at the end of the year. What really mattered to me, was how that year changed my personality and my perception of the world around me. I have become so much more open to new experiences, and I have learned to live in a society and to bond with those around me. I have learned a great deal about myself, about trust and about human potential. Furthermore I have made friends in a way that I have yet to experience anywhere else, and those are friendships for life.

 

Continuation school

 

The thing that is so special about a continuation school, is that the experiences you have and the lessons you learn, are packed so tightly in a single year, that could probably be the most intense year in a persons life. Personally, I have never given so much or received so much in so great concentrations. The universal continuation school slogan is “one continuation school year equals seven human years”, and that very well describes the point I am trying to get through.

In my opinion it makes no sense to educate yourself about the world, if you do not know yourself. It sounds very fancy when you put it like that, but think about it, it really makes a lot of sense and I don’t believe there is enough focus on the subject of social skills in the typical education.

Jump into it
There are more aspects of a year at continuation school, than it is possible to explain, and to me it has been an experience that I would not be without. It is not necessarily an easy ride, and you will have to invest yourself to gain anything back. I took a chance and jumped to something quite unfamiliar to me, and I had an experience for life.

 

Continuation school

 

by Jens Halfdan Nielsen