Introugen Onsdag

Onsdag kl. 09.00

Introugen på Ranum Efterskole

Mandag og tirsdag er fløjet afsted, og alligevel har det for nogle elever været de længste dage i deres liv. Det er to dage hvor vi sætter rammerne for samværet og fællesskabet på skolen, og derfor har det handlet meget om struktur og om at orientere sig iforhold til de fysiske rammer. Vi har talt om alt fra dagsrytmen, et ugeprogram og årsplanen, til de mindre forhold såsom afviklingen af måltiderne, pligter og rengøring mv. Lige efter frokosten var det tid til fælles fotografering og fredag ligger der billeder af alle elever på hjemmesiden – Billeder.

Mandag eftermiddag var alle på Tour de Ranum, og selvom det regnede rigtig meget en kort overgang, og alle blev lidt våde, så kom eleverne rundt på hele skolen og i det meste af byen. De fik lejlighed til at se Brugsen og lægehuset, samt møde nogle af de lokale i byen. Det er rigtigt vigtigt at vi har et godt forhold til hinanden lokalt og at der vises hensyn, for vi fylder godt i det lokale samfund.

Introugen på Ranum Efterskole

Mandag aften skrev eleverne et brev til sig selv, om tanker og forventninger til året, som de om 10 måneder får udleveret på den sidste kontaktgruppedag. Det er en sjov gimik, som alligevel kommer til at betyde rigtigt meget for de som i løbet af skoleåret oplever ned- og opture. Mandag aften blev der også talt lidt om det at føle hjemve, men selvom der er kø ved telefonboksen, så er det meget begrænset, hvad der har været.

Introugen på Ranum Efterskole

Tirsdag morgen satte vi fokus på den gode skole, og eleverne fik bl.a. lejlighed til at forholde sig til hvad venskab, kammeratskab og fælleskab er for størrelser. Vi introducerede en “Hej-kultur”, som de seneste år har vist sig at være en rigtig effektiv måde hurtigt at komme ind på hinanden på. Et hej – er den rene anerkendelse!

Eleverne mødte også Halfdan, som er tidligere elev fra sidste år. Han fortalte bl.a. om samspillet mellem lærere og elever og om betydningen af at være i dialog og respektere hinanden. Samme formiddag nåede vi også at lave brandøvelse, få tjek på rengøring og om eftermiddagen var alle elever ude på deres første profilfagsaktivitet.

Introugen på Ranum Efterskole

Lærerne har sendt super positive meldinger tilbage, og det forlyder fra dans og musik, at niveauet er rigtigt fint!
Tirsdag aften blev der hygget i husene, spillet rundbold, fodbold, og mange gik en tur i skoven inden aftenforfriskningerne.

Pædagogisk har vi aldrig har oplevet en mere rolig opstart, og det virker til, at eleverne er meget opsatte på at få det hele til at fungere. Der er meget fælles information og dermed lidt fleksibilitet for den enkelte lige i opstarten, så enkelte klager over for lidt fritid, men det er vel naturligt, at det er svært at falde ind i et så stort og forpligtigende fællesskab, efter en laang sommerferie – ofte de faste dagelige rammer. Det bliver bedre i de kommende dage, for snart kan eleverne selv navigerer rundt i skemaet og programmet, kan de bedre skabe sig et frirum i løbet af dagen.

I dag er eleverne blevet interviewet ifht. deres matematik og dansk færdigheder og i eftermiddag er alle afsted på en cykeltur rundt i det lokale Himmerland. I aften er der Gentlemann kursus og ladys excelence, som forberedelse til Gallafesten med temaet far på fredag.

Olav Storm
forstander